Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ασπαρτάμη: ένα γλυκαντικό βιοχημικό όπλο"


Ένα γλυκαντικό βιοχημικό όπλο" -

* Η ασπαρτάμη δημιουργήθηκε το 1965 στα εργαστήρια της φαρμακοβιομηχανίας 
Searle, κατά τη διάρκεια ερευνών για την παρασκευή φαρμάκου για το πεπτικό έλκος. [...] Είκοσι χρόνια αργότερα, η ασπαρτάμη, υπό την ονομασία NutraSweet (η Searle πωλείτα στη Monsanto, η οποία δημιουργεί τη NutraSweet Company για την εκμετάλλευση της ουσίας) θα εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η έγκριση οδηγεί στην άμεση κυκλοφορία εκατοντάδων προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια η εταιρία υπογράφει συμβόλαια με τους κολοσσούς Coca-Cola Co. και PepsiCo Inc. Λίγο αργότερα ο FDA εγκρίνει τη χρήση σε πλήθος προϊόντων...





* Ωστόσο, η υπόθεση έγκρισης της ασπαρτάμης έχει στιγματιστεί από συνωμοσίες, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικοί παράγοντες, δωροδοκίες επιστημονικών φορέων, "κουκούλωμα" ερευνών με τρομαχτικά συμπεράσματα για την υγεία και προώθηση ψευδών στοιχείων περί ασφαλούς δημόσιας χρήσης, με τον FDA να στέκεται επικεφαλής των πρακτικών αυτών, που στόχο είχαν βέβαια την πάση θυσία εμπορική πρώθηση της ουσίας.


* Ο δικηγόρος Τζιμ Τέρνερ [...] ερευνώντας την υπόθεση της ασπαρτάμης από το 1979, προσπαθούσε επί 10 χρόνια να εμποδίσει την έγκρισή της, στηριζόμενος στις ανακαλύψεις του καθηγητή Νευροπαθολογίας και Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής της Ουάσινγκτον, δρ. Τζον Όλνεϊ, ο οποίος διαπίστωσε ότι η κατανάλωση της ουσίας δημιουργεί τρύπες στον εγκέφαλο ποντικών.


* Ο κλινικός διατροφολόγος και ψυχολόγος Τζωρτζ Γεωργίου αναφέρει: "Η ασπαρτάμη είναι μακράν η πιο επικίνδυνη μεταξύ των πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα. Το 75% των αναφορών στον FDA για παρενέργειες από τα πρόσθετα τροφίμων αφορούν σε αυτή."


* Τα πιο συχνά συμπτώματα, που σχετίζονται με την κατανάλωση ασπαρτάμης, είναι: πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ίλιγγοι, ζαλάδες, ναυτία, μουδιάσματα, μυϊκοί σπασμοί, αύξηση βάρους, εξανθήματα, κατάθλιψη, κούραση, ταχυκαρδία, αϋπνία, προβλήματα στην όραση, απώλεια ακοής, γεύσης και μνήμης, δυσκολίες στην αναπνοή, κρίσεις άγχους, μπερδεμένη ομιλία και πόνοι στις αρθρώσεις (George Georgiou, Aspartame can kill rats. Can it kill humans too).


Πού συναντάται η ασπαρτάμη: Παρόλο που αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα "διαίτης" (light) ή "χωρίς ζάχαρη" (sugar-free), κρύβεται και σε μη διαιτητικά είδη. Σε γενικές γραμμές, ασπαρτάμη μπορεί να περιέχουν: τσίχλες, καραμέλες, αεριούχα αναψυκτικά ποτά ή άλλου τύπου έτοιμα ροφήματα (κρύο τσάι ή σκόνη τσαγιού, σκόνη κακάο ή ρόφημα σοκολάτας, χυμοί, milk shake κλπ.), διάφορα επιδόρπια, γιαούρτια, δημητριακά και μπάρες δημητριακών, είδη άρτου, σιρόπια, παγωτά, ζελέ, μπισκότα, σοκολάτες, κέτσαπ κ.ά. Μπορεί επίσης να περιέχεται σε φαρμακευτικά είδη, όπως βιταμίνες ή καραμέλες για το λαιμό. Πριν αγοράσει κάτι, ο καταναλωτής μπορεί να ελέγχει τις ετικέτες συστατικών, όπου αναγράφεται με την ονομασία ασπαρτάμη (aspartame) ή με τον όρο Ε951.


* Η ασπαρτάμη αποτελείται από τρία χημικά στοιχεία: ασπαρτικό οξύ (40%), φενυλαλανίνη (50%) και μεθυλική αλκοόλη (10%). Τα δύο πρώτα είναι απομονωμένα αμινοξέα. Τα αμινοξέα φτιάχνουν πρωτεΐνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη ζωή όταν δουλεύουν συνδυαστικά. Όταν λαμβάνονται μεμονωμένα (όπως στα πρόσθετα τροφίμων) και σε μεγάλη ποσότητα, προσβάλλουν τα κέντρα ελέγχου του εγκεφάλου.




Ενοχοποιητικά στοιχεία για πλήθος παθήσεων



* Δρ. Χίμαν Ρόμπερτς: η ασπαρτάμη μειώνει την ικανότητα ελέγχου της ινσουλίνης, πυροδοτεί την εμφάνιση περισσότερων επεισοδίων υπογλυκαιμίας και επιδεινώνει την ευπάθεια του διαβητικού σε παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη και νευροπάθεια. Το ειρωνικό είναι ότι πολλοί διαβητικοί χρησιμοποιούν ασπαρτάμη ως εναλλακτικό της ζάχαρης.
* Δρ. Μαίρη Κόλεμαν: η ασπαρτάμη αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που επηρεάζει κυρίως τα υπερ-δραστήρια παιδιά.
* Δρ. Νταϊάνα Ντόου-Έντουαρντς, ερευνήτρια του κέντρου υγείας στο Μπρούκλιν: ακόμα και λήψη μικρών ποσοτήτων ασπαρτάμης από έγκυες γυναίκες αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης βραφών με μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες.
* Πωλ Σπίερς, νευροψυχολόγος του Ισραηλιτικού Νοσοκομείου Beth στη Βοστόνη: η ασπαρτάμη προκαλεί καταστολή της ευφυίας και την εμφάνιση συμπτωμάτων νοητικής καθυστέρησης.
* Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες (2005, 2007) του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ογκολογίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών "Ραματζίνι", στην Μπολόνια, η ασπαρτάμη ξανακρίνεται ένοχη για καρκινογενέσεις. Τα 1800 ποντίκια, των οποίων η διατροφή εμπλουτίστηκε με την ουσία, εμφάνισαν λευκώματα και λευχαιμία.
* Κοινή διαπίστωση για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ασπαρτάμης στην υγεία: η συστηματική κατανάλωση ή υπερ-κατανάλωσή της συμβάλλει στη γέννηση ή στην υποτροπή σοβαρών ασθενειών όπως: εγκεφαλικοί όγκοι, πολλαπλές σκληρώσεις, επιληψία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ασθένεια του Γκρέιβς (Graves' disease), πάρκινσον, αλτσχάιμερ, πνευματική καθυστέρηση, λέμφωμα, αποβολές εμβρύων, διαβήτης και ινομυαλγία.


ΔΥΣΤΥΧΩΣ, "η πρόθεση να υπάρχει προειδοποιητική ετικέτα, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2003, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα", ενώ εταιρίες και δημόσιοι οργανισμοί ελέγχου συνεχίζουν να "προστατεύουν" το "γλυκό δηλητήριο".


Η δήλωση πρώην προϊσταμένου ιατρικού συμβούλου στη NutraSweet Company λέει πολλά:
"Αν είσαι μισάνθρωπος, ...μπορείς να δουλέψεις στη NutraSweet Company..."




Ο αντίλογος - αθώα η ασπαρτάμη;



Από σύντομη έρευνα στο Διαδίκτυο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει και ο δυναμικός αντίλογος, που υποστηρίζει τον ακίνδυνο ρόλο της ασπαρτάμης και την άδικη φημολογία που σχετίζεται με την επικινδυνότητά της για την υγεία μας. Ένα επιχείρημα βασίζεται στο γεγονός ότι "η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αξιολογώντας (το 2006 και το 2009) τις μελέτες Ramazzini κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν ερευνητικά σφάλματα" και ότι "σύμφωνα μάλιστα με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωση της EFSA (2009), η κατανάλωση ασπαρτάμης είναι ασφαλής και δεν συντρέχει λόγος να αναθεωρηθεί το όριο της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψής της"

link: http://www.vita.gr/html/ent/443/ent.9443.asp




Επίσης σαν επιχείρημα συνάντησα και το εξής: "Η ασπαρτάμη εγκρίθηκε ως ασφαλής για το ευρύ κοινό – συμπεριλαμβανομένων των διαβητικών, των εγκύων και των γαλουχουσών γυναικών, και των παιδιών – από περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως και από ρυθμιστικά όργανα, όπως η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων (FAO/WHO) των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο τα πρόσθετα τροφίμων (JEFCA), και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)."

link: http://www.eufic.org/article/el/page/FTARCHIVE/artid/aspartame/


(προσωπικά δε μου λέει τίποτα αυτό, γιατί πολύ απλά όταν έχουμε να κάνουμε με φαρμακοβιομηχανίες, παγκόσμιους οργανισμούς και αμερικανικές υπηρεσίες, δηλώνω fan του μότο "Trust noone")


Κι εκεί που εκλήσσομαι από τέτοια "επιχειρήματα", βρίσκω την απάντηση από το ecocrete.gr, που έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους:




ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΑΟΡΑΤΟ" ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΡΤΑΜΗΣ;



- Έλλειψη ανησυχίας από το ευρύ κοινό. Οι ασθένειες που προκαλούνται από την Ασπαρτάμη δεν γράφονται στις εφημερίδες όπως οι αεροπορικές τραγωδίες και οι σεισμοί. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ανεξάρτητος φορέας που να είναι σε θέση να «σκαλίσει» τα στοιχεία, να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες γνώσεις και να πάρει τις λογικά αναμενόμενες αποφάσεις με αποκλειστικό γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον.


- Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνδέουν τα συμπτώματα που παρουσιάζουν με τη μακροχρόνια χρήση Ασπαρτάμης. Οι άνθρωποι, ένα σημαντικό ποσοστό εγκεφαλικών κυττάρων των οποίων έχει καταστραφεί λόγω της χρήσης Ασπαρτάμης αποκτώντας έτσι χρόνια προβλήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν το πρόβλημα με τη χρήση. Ασπαρτάμη υπάρχει σε περισσότερα από 9.000 προϊόντα και σε προϊόντα στην ετικέτα των οποίων δεν αναφέρεται.


- Πολλοί άνθρωποι, συνειδητά, αρνούνται να γνωρίζουν – γιατί η επίγνωση γεννά ευθύνες. «Ανακαλύψεις» όπως τα Μεταλλαγμένα και η Ασπαρτάμη που στηρίζουν τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα μέσω της αρχής των «συγκοινωνούντων δοχείων» εναγκαλίζονται όλες τις δημόσιες δομές επιβάλλοντας το «νόμο της σιωπής». Η Ασπαρτάμη πωλείται σε περισσότερες από 70 χώρες και χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα πληθώρα επιστημόνων, πολιτικών και εμπόρων. Ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ακόμη και σε μη διαιτητικά προϊόντα λόγω της μικρότερης τιμής της (στην Αμερική το 1/3 της ζάχαρης)


Είναι πολύ θλιβερό και αναξιοπρεπές να επιτρέπουμε να μας χρησιμοποιούν με τέτοιο τρόπο. Ένα πρώτο ήπιο βήμα είναι το μποϊκοτάρισμα όλων των προϊόντων και των εταιρειών που βλέπουν τον καταναλωτή σαν απλό αντικείμενο πλουτισμού. Να ζητήσουν οι Σύλλογοι Γονέων να αποσυρθούν όλα τα σκευάσματα με Ασπαρτάμη από τα σχολικά κυλικεία. Να ζητήσουμε από τους αρμόδιους (Ε.Φ.Ε.Τ., Υπ. Υγείας, Ανώτατη Σχολή Δημόσιας Υγείας) και τους δραστηριοποιούμενους στο χώρο (ΙΝ.ΚΑ, ΚΕ.Π.ΚΑ. Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) φορείς να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.




 από το Hellenic Nexus (τ. 36, Δεκ. 2009, 22-28):

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Stevia είναι το μόνο ασφαλές υποκατάστατο ζάχαρης..
http://bletsas.gr/stevia/

Ανώνυμος είπε...

egw shmera lipothmisa sthn mesh tou dromou etrwga kanonika gevmata olo to progoumeno diasthma kai mia wra prin lipothumisw eixa faei mia spanakopita ai mia pitsa den exw pathologika kanena aitio oute kardia oyte kati allo mexri stigmhs kai oi exetaseis aimatos pou eixa kanei prin 3 mhnes edixnan 49 aimatokrith to mono pou parathrisa htan oti eixa antikatastish thn zaxarh me kati diskia aspartamhs kai faililalaminhs to teleytaio mhna gia na apofygw thn polu zaxarh pou vazw ston kafe kai fysika thn antistixh aspartamh evaza olo ayto to diasthma ston kafe ara den yparxei amfivolia makria apo ta upokatastata pou mas plasaroun oles oi megales potobiomhxanies gia na parameinoun prwtes se pwlhseis eleos mas skotwnoun kathimerina