Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ελλάδα: H πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δέχεται φυσικό αέριο από την Κασπία!



Η Ελλάδα και τα Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους ειδικά στον ενεργειακό τομέα αφού μέσω του σχεδίου του αγωγού ITGI (Interconnector Turket-Greece-Italy) η Ελλάδα πρόκειται να καταστεί ίσως ο πλέον σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην νοτιοανατολική Ευρώπη αφού πρόκειται και για κράτος μέλος της ΕΕ. Ο υπουργός του Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μαμμαντγιαροφ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, κατά την επίσκεψη του Αζέρου επισήμου στην... Αθήνα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο υπουργών και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται την σημασία του αγωγού ITGI ο οποίος πρόκειται να δώσει στην ΕΕ μία νέα διαδρομή φυσικού αερίου. 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δ. Δρούτσας υπογράμμισε πως ο εν λόγο αγωγός πρόκειται να καταστεί ακόμα ποιο σημαντικός αφού υπάρχουν σχέδια για την σύνδεσή του με τον υπό κατασκευή αγωγό GBI (Interconnector Greece-Bulgaria) με τον οποίο η Σόφια πρόκειται να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικό αε΄ριο το οποίο δεν θα προέρχεται από την Ρωσία.
Ποιο συγκεκριμένα ο Δ. Δρούτσας είπε «Οι Αζέροι φίλοι μας ξέρουν ότι η δέσμευση της χώρας μας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία μέσω της Τουρκίας, παραμένει ισχυρή. Ο ITGI είναι ένα ώριμο έργο και νομίζω ότι η ελκυστικότητά του ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από την προοπτική που υπάρχει να διακλαδωθεί και με το σύστημα της Βουλγαρίας, τον λεγόμενο GBI.»
Από την πλευρά του ο Αζέρος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός πως η Ελλάδα έχει μία αξιοσημείωτη πρωτιά η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη χώρα της ΕΕ η οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Κασπία, διαμέσου μίας διαδρομής εκτός εκείνης της Ρωσίας.
«Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν ήδη βρίσκεται στην ελληνική αγορά, σε ποσότητα 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και σε επίπεδο εταιρειών συζητάμε για αύξηση αυτών των ποσοτήτων. Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική για μας διότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Κασπίας. Και μετά, μέσω των συνομιλιών που έχω σήμερα και των διαπραγματεύσεων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Παπανδρέου, πιστεύω ότι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο, μακρύ μέλλον.»
Είναι σαφές πως η χώρα μας θα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να καταστεί ο πραγματικός ενεργειακός κόμβος της ΕΕ αναφορικά με την μεταφορά Ευρασιατικού φυσικού αερίου προς την Δύση. Η συγκεκριμένη πιθανότητα πρόκειται α γίνει πραγματικότητα μόλις υλοποιηθεί το σχέδιο του ITGI και φυσικά ο South Stream. 
http://greeknation.blogspot.com/2011/02/h_27.html

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ-ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ
Ο ΑΠΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΖΕΙ ΔΥΣΚΟΛΑ-ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ-ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!!!