Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Δραματικές αναμένονται να είναι οι εξελίξεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου



Συνεχίζονται όσο δεν παίρνει οι πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχθεί άνευ όρων το γερμανικό σχέδιο «διάσωσης» το οποίο στην ουσία θα βάλει τη χώρα σε χειρότερες περιπέτειες απ’ ότι το Μνημόνιο που έχουμε υπογράψει. Παρ’ ότι φαίνεται να θολώνει το πακέτο της επαναγοράς ομολόγων και να προκρίνεται αυτό της επιμήκυνσης και μόνο, οι Γερμανοί επιζητούν μια λύση που θα κάνει την Ελλάδα να «μαυρίσει» για πάρα πολλά χρόνια.
Η πιο χαρακτηριστική από τις.....

πιέσεις είναι αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος αν και αντικρούει το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την Ελλάδα να ξαναγυρίσει στη δραχμή. Στην ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο κ. Σόιμπλε απαντά: “Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος“. Παραδέχεται δηλαδή ότι υπάρχει περιθώριο επιστροφής στη δραχμή, έστω και σαν ένα από τα σενάρια.
Το δεύτερο χτύπημα ήλθε από 200 Γερμανούς οικονομολόγους οι οποίοι ζήτησαν ουσιαστικά από τη Μέρκελ να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Με επιστολή τους καλούν την γερμανική κυβέρνηση να αρνηθεί τη διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξαναγκάσει τις υπερχρεωμένες χώρες σε χρεοκοπία.
Όπως αναφέρουν, με το να δίνονται συνεχώς εγγυήσεις στις χώρες που έχουν τεράστια χρέη, τις “παρακινούμε” να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Τονίζουν ότι όσα προβλέπει η Γερμανία για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και για την προώθηση του λεγόμενου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας – σύνταξη στα 67 για όλη την Ευρωζώνη, ευθυγράμμιση μισθών – παραγωγικότητας κ.α.- δεν επαρκούν και υποστηρίζουν ότι μία μακροπρόθεσμη στρατηγική κατά των κρίσεων χρέους προϋποθέτει τη δυνατότητα χρεοκοπίας.
Επίσης αναφέρουν ότι βοήθεια πρέπει να δίνεται, αφού η χώρα που χρωστάει έχει αναδιαρθρώσει το χρέος της πράγμα που θα γίνεται με τα κριτήρια του ΔΝΤ και όχι της ίδιας. Όσο για την ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δίνει απεριόριστη υποστήριξη στις αναξιόχρεες χώρες μέσω αγορών ομολόγων γιατί κινδυνεύει και η ίδια να γίνει μία “κακή τράπεζα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Μαρτίου, μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, οι Γερμανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τη δυνατότητα κρατών να ενισχύονται οικονομικά και να επαναγοράζουν κρατικά ομόλογα. Θεωρείται σίγουρο ότι θα στείλουν μήνυμα στη Μέρκελ να αφήσει τα αστεία και να μη διανοηθεί να μιλήσει για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.
Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη του οικονομολόγου Λαρς Φελντ, οικονομικού συμβούλου και μέλους της “επιτροπής σοφών” της γερμανικής κυβέρνησης.
Δεν έχω καλό προαίσθημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου. Όλα “πακετάρονται” μαζί: ο μηχανισμός διάσωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολιτικού παζαρέματος”, λέει ο κ. Φελντ. “Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ“.
Όπως ο ίδιος σημειώνει “
η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνει οικονομία και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης“, εκτιμώντας ότι “η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επαρκεί“.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Σόιμπλε θεωρεί λάθος το σενάριο αποβολής μιας χώρας από την ΕΕ ενώ θα ήταν καταστροφική η διάλυση του ευρώ καθώς όπως τονίζει θα προκαλούσε ανατίμηση του γερμανικού νομίσματος και μείωση των εξαγωγών.
Όλα αυτά, πάντως, που σχεδιάζονται στην Ευρώπη δείχνουν ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, άλλοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και οι εξελίξεις θα είναι δραματικές μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Κι αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα είναι μια ακόμη αποτυχημένη σύνοδος την οποία κάποιοι στην κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να περάσουν ως επιτυχία. Πράγματι η επιμήκυνση της αποπληρωμής είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη, αλλά γίνεται για λόγους ισότητας με την Ιρλανδία. Θα υπάρξει μια ανάσα για την Ελλάδα την περίοδο 2014 – 2015 αλλά το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά και να μας πνίγει σαν θηλιά. Κι αν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό οι αγορές θα μας πιέζουν περισσότερο, δε θα μπορέσουμε να βγούμε ποτέ στην αγορά για δανεισμό και θα οδηγηθούμε σε ένα παρατεταμένο επιθανάτιο ρόγχο και σε ένα θάνατο σε πολλά επεισόδια.