Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Άλλη μια απόδειξη ότι ο Καντάφι έπεσε θύμα αμερικανικής επέμβασης



Δεν είμαι ούτε πολιτικός ούτε στρατιωτικός αναλυτής.Προσπαθώ σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας να καταλάβω τι είναι αλήθεια και τι όχι...Πολλές φορές όμως οι καταστάσεις και τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise CVN 65 βρίσκεται στην μεσόγειο 2 εβδομάδες πριν την εξέγερση της.... Λιβύης με σκοπό την παρακολούθηση αεροναυτικής τουρκικής άσκησης(http://anti-ntp.blogspot.com/2011/02/blog-post_6495.html).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις,(http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=17930&Itemid=139)
 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν σχέδια επέμβασης στην Λιβύη, καθώς φαίνεται ότι οι μεν επαναστάτες έχουν επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο της, καθώς η Τρίπολη, όπου βρίσκεται το διοικητικό κέντρο της χώρας και κάποιες περιοχές στην δυτική Λιβή, ελέγχονται από τον Καντάφι.
Η επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί "δίκοπο μαχαίρι" καθώς θα ξυπνήσουν μνήμες αποικιοκρατίας και αυτό μπορεί να ευνοήσει τον Καντάφι ή να δημιουργήσει προβλήματα στον μετέπειτα έλεγχο της Λιβύης.

Με απλά λόγια, φοβούνται ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα νέο Ιράκ, πολύ κοντά αυτή την φορά στην Ευρώπη.

Ίσως το καλύτερο σενάριο να είναι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων: Αφαιρείται η πλήρης αεροπορική υπεροχή από τις δυνάμεις του Καντάφι έναντι των ανταρτών και "σβήνεται" το πλεονέκτημα των αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων που έχει δώσει μερικές κρίσιμες νίκες σε τοπικές συγκρούσεις στο καθεστώς.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει "οπτική επαφή" με δυτικά στρατεύματα. Κάτι σαν και αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν τις πρώτες έβδομάδες του πολέμου. Οι ΗΠΑ μπορούν να συγκεντρώσουν μέχρι και τρία αεροπλανοφόρα στην περιοχή και υπάρχουν οι ιταλικές βάσεις, η Σούδα και οι βάσεις της Ισπανίας που μπορούν να υποστηρίξουν την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ήδη έχουν μεταφερθεί από τις αεροπορικές βάσεις της Γερμανίας μαχητικά αεροσκάφη στην Ιταλία, ενώ σπείδουν και νέα αεροπλανοφόρα στην περιοχή.

ο νοών νοειτω.....

Τόλης Αναγνώστης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΠΟΛΛΑΑΑΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΥΠΡΟ!!! ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΤΣΙ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟ ΤΟ DOMINO ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.