Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ



Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ με το Ν. 3758/2009, με συνέπεια να παραπεμφθεί για οριστική κρίση το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ...
Πιο συγκεκριμένα, το Β' Τμήμα του ΣτΕ έκανε μερικά δεκτή την εισήγηση του.... συμβούλου Επικρατείας Ι. Γράβαρη και έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος), τη ρύθμιση του άρθρου 18 του Ν. 3758/2009 για την έκτακτη εισφορά η οποία υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν από την 1.1.2008.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι κατά τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος «απαγορεύεται απολύτως η αναδρομική φορολόγηση πέραν του "οικονομικού έτους" του προηγούμενου της επιβολής του φόρου».
Επισημαίνουν δε ότι «προκειμένου περί φορολογίας εισοδήματος, νόμος που δημοσιεύεται κατά τη διάρκεια ορισμένου (ημερολογιακού) έτους (π.χ. 2009), δεν επιτρέπεται να υπαγάγει σε φόρο εισοδήματα που έχουν προκύψει πέραν του (ημερολογιακού ομοίως) έτους του αμέσως προηγούμενου της δημοσιεύσεώς του, τουτέστιν, στο πιο πάνω παράδειγμα, εισοδήματα που έχουν προκύψει πριν το (ημερολογιακό) έτος 2008».
Κατά συνέπεια, συνεχίζει η υπ' αριθμ. 693/2011 απόφαση του Β' Τμήματος του ΣτΕ, η «διάταξη του άρθρου 18 του Ν. 3758/2009, ορίζοντας ότι για τον υπολογισμό της προβλεπόμενης με αυτήν "έκτακτης εισφοράς", λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα "των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008", δηλαδή, όπως σαφώς προκύπτει από την εν λόγω διατύπωση αλλά και το σκοπό του νόμου, το εισόδημα του ημερολογιακού έτους 2007, επιβάλλει αναδρομικώς φόρο επί εισοδημάτων που έχουν προκύψει σε χρόνο προγενέστερο του προηγούμενου της δημοσιεύσεώς της έτους και είναι γι' αυτό ανίσχυρη ως παραβιάζουσα το άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος».
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_373.html

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ.ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΣΑΣ.ΤΙ ΚΑΘΕΣΤΕ;

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το θυμηθήκανε; ΄Η μήπως πρόκειται οι κλεφτοκοτάδες να μας τα επιστρέψουν πίσω ποτέ. Το αίμα του λαού σ' αυτούς και τα παιδιά τους, οπως είπαν κάποτε οι εβραίοι.