Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

“Καθαρά τα όπλα” - Άκαρπες οι έρευνες


"Καθαρά" έδειξαν τα όπλα των τριών αδίστακτων κακοποιών που στοίχισαν τη ζωή των δύο νεαρών αστυνομικών μετά τη βαλλιστική εξέταση, καθώς όπως φαίνεται δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη εγκληματική ενέργεια στο παρελθόν.
Εν τω μεταξύ ένα καλοστημένο «δίχτυ» ερευνών έχουν απλώσει οι αστυνομικές αρχές στο λεκανοπέδιο Αττικής για τον εντοπισμό των αδίστακτων εγκληματιών που δολοφόνησαν εν ψυχρώ δυο άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες πάντως, οι έρευνες δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής και οι δολοφόνοι παραμένουν άφαντοι.
Δεκάδες μπλόκα έχουν ήδη στηθεί σε κεντρικούς και μη δρόμους του νομού, στο πλαίσιο της γιγαντιαίας επιχείρησης, ενώ η αστυνομία προχωρά και σε προσαγωγές υπόπτων.
Η σύλληψη των τριών κακοποιών θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, όχι μόνο γιατί αποτελεί θέμα γοήτρου για την ΕΛ.ΑΣ. αλλά κυρίως γιατί είναι ζήτημα απόδοσης τιμής στη μνήμη των αδικοχαμένων ένστολων.
Άκαρπες οι έρευνες

Τουλάχιστον 200 αστυνομικοί, αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση «χτένιζαν» την ευρύτερη περιοχή του Ρέντη. Με όπλα στα χέρια, έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το παραμικρό ίχνος των δραστών.
Μοναδικά ευρήματα το κλεμμένο όχημα που άφησαν πίσω τους, το Καλάσνικοφ και το πιστόλι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους άντρες της ΔΙΑΣ είχε δοθεί εντολή να προσεγγίσουν το χώρο όπου είχαν καταφύγει οι δράστες στο Ρέντη, με σβησμένους τους φάρους στα οχήματά τους μέχρις να καταφτάσει στο σημείο περιπολικό.

Η ΕΛ.ΑΣ. τελεί εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της έρευνας από το «σκανάρισμα» του γκρι τζιπ που στάλθηκε για συλλογή αποτυπωμάτων.
Η αστυνομία είχε από τη πρώτη στιγμή την περιγραφή και τον αριθμό του αυτοκινήτου, το οποίο όπως αποδείχτηκε είχε κλαπεί από μάντρα αυτοκινήτων από τη Νέα Ερυθραία, στις 17 Ιανουαρίου. Από τη συγκεκριμένη μάντρα είχαν κλαπεί τουλάχιστον εννέα τζιπ, τρία από τα οποία έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές ενέργειες, καθώς και ισάριθμες κλεμμένες πινακίδες.
Όπως προέκυψε, το ένα κλεμμένο ΙΧ είχε εμπλοκή στη ληστεία στα Άσπρα Σπίτια, με λεία 250.000 ευρώ και το δεύτερο στο αιματηρό μακελειό του Ρέντη. Σε διακίνηση λαθρομεταναστών εικάζεται ότι συμμετείχαν τρία ακόμα ΙΧ, που εκλάπησαν από τη συγκεκριμένη μάντρα, τα οποία εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα σε περιοχές του 'Εβρου, της Λάρισας (περιοχή Ραψάνη) και του Αγρινίου.
Κατά την ΕΛ.ΑΣ., δυο είναι τα πιθανά σενάρια που καλούνται τώρα να εξετάσουν ενδελεχώς. Είτε πρόκειται για μέλη συμμορίας που εμπλέκονται στις παραπάνω πράξεις, είτε μια διαφορετική σπείρα διοχέτευσε τα κλεμμένα αυτοκίνητα σε κακοποιούς. Όλα πάντως τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Ένστολο πένθος σε όλη τη χώρα
Η 1η Μαρτίου γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Το κλίμα είναι βαρύ στις τάξεις των αστυνομικών σε κάθε γωνιά της χώρας. Η χωρίς οίκτο δολοφονία συναδέλφων τους, έχει ενισχύσει το αίσθημα της θλίψης, αλλά και της οργής.
Ως μια ελάχιστη ένδειξη πένθους, όλοι οι αστυνομικοί φορούν μαύρες κορδέλες, ενώ στο σημείο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή οι δυο νεαροί συρρέουν διαρκώς τόσο συνάδελφοί τους, όσο και απλός κόσμος, αποθέτοντας λουλούδια και συγκινητικά σημειώματα.
Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στο υπουργείο, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έως αύριο, ημέρα που θα γίνει η κηδεία των δύο άτυχων αστυνομικών της Ομάδας "Δίας". Επίσης αύριο, το Σώμα της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα θα κρατήσει ενός λεπτού σιγή, προς ένδειξη πένθους.
Σοκαρισμένες και βυθισμένες στο πένθος είναι οι δυο οικογένειες των νεκρών παιδιών. Η τοπική κοινωνία των Τρικάλων, τόπος καταγωγής του 22χρονου Γιώργου Σκυλογιάννη δεν έχει λόγια να παρηγορήσει τους γονείς του νεαρού όπως απαρηγόρητη είναι και η οικογένεια του 23χρονου Ιωάννη Ευαγγελινέλη από τη Μυτιλήνη. Ο 23χρονος διέμενε με τη μητέρα και την αδελφή του στο Περιστέρι.
"Τα όνειρά του διακόπηκαν πρόωρα"
Ο Γιώργος Σκυλογιάννης είχε καταταχθεί στο Σώμα της ΕΛΑΣ την 1η Ιουλίου 2009. Ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά τής οικογένειας. Διέμενε με τη μικρότερη αδελφή του στην Αθήνα, η οποία είναι φοιτήτρια.
«Είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στις ειδικές δυνάμεις. Πάντα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του αστυνομικού. Δυστυχώς, τα όνειρά του διακόπηκαν πρόωρα», ανέφερε στενός συγγενής του θύματος.
«Δύο παλικάρια πάνω στο άνθος της ηλικίας τους έφυγαν από τη ζωή. Είναι λυπηρό το γεγονός. Ο πόνος δεν χωράει μέσα σε λέξεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων, Αχιλλέας Γρηγορίου.
Η σορός του αστυνομικού αναμένεται να φτάσει το βράδυ στα Τρίκαλα, ενώ ο τραγικός επίλογος θα γραφτεί αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μπάρας, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία.
Με ψυχική διαταραχή ο ένας τραυματίας αστυνομικός
Ψυχική διαταραχή έχει υποστεί, λόγω του ισχυρού σοκ μετά την επίθεση, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο νεαρός αστυνομικός φέρει θλαστικό τραύμα στο γόνατο και υποστηρίζεται ψυχολογικά, ενώ αναμένεται να πάρει εξιτήριο την Παρασκευή.
Ο δεύτερος τραυματίας αστυνομικός νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα με τραύμα στη βουβωνική χώρα από βλήμα το οποίο μπήκε στο σώμα από το δεξιό γλουτό και έχει βλάψει τη μηριαία φλέβα.
Χειρουργήθηκε επιτυχώς, έχει επαφή με το περιβάλλον, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, ωστόσο απαιτήθηκε η μεταφορά του στο Αττικό Νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάστασή του από αγγειοχειρουργό.
Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στο Βελονάδο Ρεθύμνης από την είδηση της αιματηρής συμπλοκής αστυνομικών με κακοποιούς στην Αθήνα, καθώς ο ένας από τους δύο τραυματίες της ομάδας "Δίας" κατάγεται από την περιοχή. Στο πλευρό του βρίσκεται η μητέρα του, η οποία έφτασε στην Αθήνα από την Κρήτη.
Κατά την αναχώρησή της από το αεροδρόμιο Ηρακλείου εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τον άδικο χαμό των συναδέλφων του γιου της, έστειλε τα συλλυπητήριά της στους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων και ευχαρίστησε το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για την υποστήριξη που της παρείχε.
Τέλος, ευχήθηκε: "Οι δύο νεκροί αστυνομικοί να είναι τα τελευταία θύματα από την οικογένεια των Σωμάτων Ασφαλείας".
Τους τραυματίες επισκέφθηκαν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Χρήστος Παπουτσής
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται, ο ειδικός φρουρός Παναγιώτη Γληνιάς. Ο κ. Παπουτσής ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού, ενώ συνομίλησε και με τη μητέρα του τραυματία.
Αισιόδοξος για την πορεία της υγείας του αστυνομικού δήλωσε ο υπουργός, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έρευνες για την ανεύρεση των δραστών.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ευθύνες που καταλογίζονται για ελλιπή εκπαίδευση ο κ. Παπουτσής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα έλεγα ότι όλοι αυτοί οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αυτό το τραγικό γεγονός, να βρουν μια άλλη ευκαιρία. Αυτό το οποίο εμείς ζούμε σήμερα είναι ένα πένθος για δυο νέα παιδιά, τα οποία έχασαν τη ζωή τους ακριβώς γιατί εκτελούσαν το καθήκον τους. Και το καθήκον τους ήταν να προστατεύσουν το δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη για την ασφάλεια.

Οι ελλείψεις που υπάρχουν, είναι οι ελλείψεις που αφορούν ολόκληρο το ελληνικό δημόσιο, όλες οι υπηρεσίες έχουν ελλείψεις και η αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας.
Υπάρχει, επίσης, το νέο δημόσιο λογιστικό το οποίο λειτουργεί και έχει δημιουργήσει πολλές αγκυλώσεις στη λειτουργία του συστήματος. Αυτό όμως είναι ένα γενικότερο θέμα, που αφορά όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν όλα τα σώματα ασφαλείας. Η αστυνομία νομίζω ότι έχει κάνει μια αναλυτική ανακοίνωση επί των συγκεκριμένων θεμάτων τα οποία τίθενται, αλλά όσον αφορά την κυβέρνηση και την πολιτεία θέλω να σας διαβεβαιώσω πως για ότι είναι μέσα στο πλαίσιο του ανθρωπίνως δυνατού και των νόμων του κράτους προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι το οργανωμένο έγκλημα το οποίο εκσυγχρονίζεται και εξοπλίζεται διαρκώς, απαιτεί από την άλλη πλευρά τον εξοπλισμό των δυνάμεων των σωμάτων ασφαλείας, απαιτεί συνεχή κονδύλια και εκσυγχρονισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Το νοσοκομείο Νικαίας, όπου νοσηλεύεται ο ένας από τους δύο τραυματίες από την χθεσινή φονική συμπλοκή με τους αδίστακτους κακοποιούς στου Ρέντη, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας των δύο αστυνομικών εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Βγαίνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Σε ώρες αυξανόμενης ανομίας, η Αστυνομία προστατεύει τη ζωή, την ασφάλεια, την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Και, μάλιστα, με τέτοιες βαρύτατες θυσίες. Όπως τα δυο παλικάρια που χάθηκαν, αλλά και τα δυο παιδιά, τα τραυματισμένα, που μόλις επισκέφθηκα.
Είναι πια καιρός και η Πολιτεία, όλοι μαζί, να προστατέψουμε την Αστυνομία». Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν οι κ.κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και Γιάννης Μανώλης και οι αρμόδιοι τομεάρχες κ.κ. Θανάσης Νάκος και Θανάσης Γιαννόπουλος ενώ εκεί βρισκόταν και ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Συγκλονισμένος ο υπάλληλος περιπτέρου
Ο Κώστας Χαλκιάς, ο 27χρονος υπάλληλος του περιπτέρου στο Μενίδι που έγινε στόχος των σκληρών κακοποιών, περιγράφει συγκλονισμένος τις στιγμές τρόμου που έζησε στα χέρια τους.
"Όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Οι ληστές μπήκαν με κουκούλες, γάντια και μαύρα ρούχα και φώναξαν 'ληστεία'. Ο ένας από τους τρεις, ήταν έξω από το περίπτερο και με απειλούσε με το Καλάσνικοφ. Πιστεύω ότι με παρακολουθούσαν. Δε μπορώ να συνειδητοποιήσω πως από εδώ που ξεκίνησαν όλα, θα ήταν τόσο τραγική η κατάληξη και θα χάνονταν δύο αστυνομικοί".
newscode.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλο ταξιδι παλικαρια...........

Ανώνυμος είπε...

Ο χαμός των παιδιών μας γεμίζει με θλίψη και οργή......
Κουράγιο μεγάλο στις φτωχές μανούλες τους.