Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

«Στον αέρα» οι χειροτονίες


Του Νίκου Παπαχρήστου

Και αίφνης πολλές χειροτονίες υποψηφίων κληρικών βρίσκονται στον «αέρα»! Αιτία η απόφαση να Κυβέρνησης να «παγώσει» την έκδοση ατομικών πράξεων διορισμού μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στην κατανομή των εγκεκριμένων θέσεων ανά υπηρεσία και φορέα συμφώνως και με την πρόβλεψη του ένα προς πέντε (μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις).


Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τίτλο «Έκδοση ατομικών πράξεων διορισμού», έχει ήδη φτάσει στα γραφεία των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης και των Δωδεκανήσων προκαλώντας προβληματισμό σε πολλούς Ιεράρχες αφού δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε προγραμματισμένες χειροτονίες νέων κληρικών ή όχι. Και ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουν πόσες θέσεις θα εγκριθούν τελικά για την Εκκλησία και πόσες από αυτές σε κάθε Μητρόπολη. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλαδική Εκκλησία ζήτησε 300 θέσεις ενώ η Εκκλησία της Κρήτης μόνον 35.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή του λόγου ένα προς πέντε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρακαλούνται οι Υπηρεσίες και οι φορείς του άρθρου 1 του Ν.3812/09, από τη λήψη της παρούσας εγκυκλίου, να μην προβούν στην έκδοση, και δημοσίευση αποφάσεων διορισμού/πρόσληψης προσωπικού (διοριστέων σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού ΑΣΕΠ με οριστικά αποτελέσματα) καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλης απόφασης διορισμού τακτικού προσωπικού(μονίμου και αορίστου χρόνου) βάσει ειδικών διατάξεων, πριν εκδοθούν οι προαναφερόμενες αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών. Για την έκδοση των εν λόγω αποφάσεων θα ενημερωθείτε σχετικά» σημειώνεται στην εγκύκλιο με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου η οποία έφτασε στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου πριν από 4 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί Μητροπολίτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς έχουν ήδη προγραμματίσει χειροτονίες νέων κληρικών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν για το επόμενο διάστημα – και μέχρι τις νεότερες αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών- οι νέοι κληρικοί θα παραμείνουν άμισθοι.

«Μετά την κοινοποίηση της εγκυκλίου διακατεχόμεθα από αγωνία για την κάλυψη των κενών εφημεριακών θέσεων στις ενορίες του ακριτικού νομούς μας» μας δήλωσε εμφανώς προβληματισμένος ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και πρόσθεσε: «Η εσωτερική μετανάστευση εξαιτίας της ανεργίας στην περιοχή μας και η αστυφιλία θα ενταθούν και από την έλλειψη των Ιερέων στα χωριά». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως έχει ήδη γίνει μια χειροτονία κληρικού χωρίς να προωθηθούν τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση ατομικής πράξης διορισμού και την ένταξή του στο μισθολόγιο.

Στη Μητρόπολη Δημητριάδος είχαν προγραμματιστεί – πριν την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου – οι χειροτονίες δύο υποψηφίων κληρικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η Μητρόπολη – με την συναίνεση των δύο υποψηφίων - προσανατολίζεται να προχωρήσει στη χειροτονία τους και να πάρουν προτεραιότητα διορισμού όταν θα δώσει αυτή τη δυνατότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε άλλες Μητροπόλεις εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνεχίσουν οι νέοι κληρικοί την εργασία που ασκούσαν σαν λαϊκοί ή ακόμα και να αναλάβει την μισθοδοσία τους η ενορία που θα διακονούν.

«Είναι μια λύση και δε νομίζω ότι θα υπάρχει αντίρρησή από το πλήρωμα μιας εύπορης ενορίας να αναλάβει την μισθοδοσία ενός νέου Ιερέα με ζήλο να διακονήσει την Εκκλησία και τον λαό του Θεού» εκτιμά Ιεράρχης της κεντρικής Ελλάδος.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολη η περίοδος, αλλά ας αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την πρωτοβουλία να επισπευσθούν οι διαδικασίες από την πλευρά της Πολιτείας και να αποδοθούν στην Εκκλησία οι θέσεις ιερέων που έχει ζητήσει. Διαφορετικά ας μας πουν πως ιδιαίτερα οι φτωχές μητροπόλεις που σιγά σιγά ερημώνουν θα μπορέσουν να προσελκύσουν στις τάξεις του κλήρου και να συντηρήσουν νέους ιερείς» υποστηρίζει στον ΣΚΑΪ ιεράρχης της βορείου Ελλάδος.

«Ευθύς μόλις πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των διορισμών αποφάσισα να μην χειροτονήσω νέους κληρικούς έως ότου οριστικοποιηθεί η απόφαση της Πολιτείας για το πόσους μπορούμε να χειροτονήσουμε – κανονικώς από την πλευρά της Εκκλησίας και διοικητικώς από την πλευρά της Πολιτείας. Αναμένουμε το αποτέλεσμα και την ενημέρωση από την Ιερά Σύνοδο για το πόσες θέσεις θα κατανεμηθούν στην Εκκλησία και στις κατά τόπους Μητροπόλεις» μας δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.