Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Για να περάσεις στις πανελλήνιες πρέπει να περάσεις μπάρες….


Μια πιθανή ερώτηση από τις πανελλήνιες στο μάθημα ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ

Τι είναι αρχή αποκλεισμού, τι είναι δημόσιο αγαθό και τι κάνουμε όταν μας απαιτούν αντίτιμο σε δημόσιο αγαθό

Την απάντηση θα την βρείτε σελίδα 178 κεφάλαιο 10 παράγραφο 2 (iv) του βιβλίου ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ

(iv)Τα Δημόσια Αγαθά

Συνήθως η απόκτηση και η χρησιμοποίηση ενός αγαθού προϋποθέτει την πληρωμή του αντίτιμου. Όποιος δεν μπορεί ή δε θέλει να πληρώσει το αντίτιμο αποκλείεται από την απόκτηση του αγαθού. Για τα αγαθά αυτά ισχύει η λεγόμενη αρχή του αποκλεισμού. Υπάρχουν όμως αγαθά για τα όποια δεν ισχύει η αρχή του αποκλεισμού .Αυτά είναι αγαθά που μπορούν...
να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα από πολλά άτομα, χωρίς ο παραγωγός να μπορεί να αποκλείσει κάποιον, αν αυτός αρνηθεί να πληρώσει το αντίτιμο. Τέτοια προϊόντα είναι η εθνική άμυνα και η δημόσια ασφάλεια. Αν υπάρχει εθνική άμυνα για ορισμένους πολίτες, η ιδία άμυνα υπάρχει και για τους υπόλοιπους. Στην περίπτωση αυτή καμία ιδιωτική επιχείρηση δεν θα αναλάμβανε να προσφέρει προστασία για ορισμένους πολίτες ,γιατί οι υπόλοιποι θα είχαν την ιδία προστασία είτε πλήρωναν είτε όχι, δηλαδή στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει η αρχή του αποκλεισμού. Τα αγαθά αυτά ονομάζονται δημόσια αγαθά.

Ως δημόσια αγαθά γενικά θεωρούνται η εθνική άμυνα, η δημόσια ασφάλεια, τα εθνικά ή κοινοτικά πάρκα, οι εθνικές οδοί, οι φάροι στα λιμάνια, κ.λπ. Εξαιτίας του χαρακτήρα αυτών των αγαθών και της αδυναμίας να εφαρμοστεί η αρχή του αποκλεισμού στη χρήση τους, την παραγωγή και διάθεση τους αναλαμβάνει το κράτος.



ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ…

Μετά την παρακολούθηση της κινηματογραφίας παρακαλούμε να την διασταυρώσετε για να δείτε οι ίδιοι ότι είναι ακριβές και αληθινή iv παράγραφος 2 του κεφαλαίου 10 .

http://www.youtube.com/watch?v=g9aT6bO3ypQ

Αναγνώστης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΩΛΟΜΠΑΡΑΣ.....