Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Κόλαση φωτιάς στην Κρήτη


Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη στον Δήμο Αγ. Βασιλείου στο στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η φωτιά έχει καλύψει όλη την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βασιλείου και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς άνεμους που πνέουν και το δύσβατο ανάγλυφο, δεν προβλέπεται να τεθεί υπό έλεγχο στο επόμενο 24ωρο.

Ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς στην περιοχή Άνω Κρύα Βρύση.
"Δυστυχώς για δεύτερη φορά, μετά από τις 14 Ιουλίου 2011, χωρίς να κλείσει ο μήνας, η περιοχή παραδίδεται στις φλόγες", δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Πιπεράκης, φανερά συγκλονισμένος.
Αν και όπως όλα έδειχναν, τα μέτωπα της οποίας έχουν κυκλωθεί από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με όλα τα πυροσβεστικά μέσα που διαθέτει η Κρήτη, είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Ξαφνικά, όμως, υπήρξε ταχεία αναζωπύρωσή της.
Μεγάλη καταστροφή
Η έκταση που έχει αποτεφρωθεί είναι τεράστια και ανάμεσα στις απώλειες βρίσκεται και μεγάλο τμήμα του δάσους που υπάρχει στην περιφέρεια του Κεντροχωρίου.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να τιθασευτούν τα μέτωπα είναι τεράστιες ενώ μεγάλη βοήθεια στις πυροσβεστικές δυνάμεις δίδουν οι εθελοντές, κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται, όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και ενισχύσεις από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων.
Σχετικά με το μεγάλο μέτωπο στην περιοχή της Κρύας Βρύσης, η φωτιά πέρασε και κατευθύνεται προς το χωριό Ορνέ, το οποίο έπειτα από απόφαση των αρμοδίων εκκενώθηκε και οι 20 κάτοικοι του έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.
Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 25 πυροσβεστικά οχήματα με 52 πυροσβέστες, 36 πυροσβέστες μέλη πεζοπόρων τμημάτων, τρία ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη βάση της Ελευσίνας τύπου Κάναντερ.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι
Οι φλόγες επεκτάθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εκκένωση στην περιοχή Πλατανέ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια του χωριού.
Και την Παρασκευή το πρωί, είχαμε εκκένωση σπιτιών στο Κεντροχώρι καθώς οι φλόγες πλησίαζαν τις περιοχές Ακούμια και Κρύα Βρύση.
πηγη