Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Κ. Ρογκόφ: «Η πτώχευση της Ελλάδας δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου»


Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σημειώνει ότι το δανειακό βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Πορτογαλίας έχει «ξεφύγει» και παραμένει σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα και συνεπώς θα έπρεπε να αποφασιστεί διαγραφή έως και 70%.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέδειξαν έστω και την τελευταία στιγμή αλληλεγγύη προς την.....

Ελλάδα όμως δεν έχουν ακόμα απαντήσει στο σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ευρώ, εκτιμά σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ.

«Δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου μια πτώχευση» δηλώνει ο αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνοντας ότι αυτή η λύση αποτελεί «κοινό τόπο καθώς όλοι γνωρίζουν παραδείγματα πτωχευμένων χωρών και πώς αυτές ξεπέρασαν τη χρεοκοπία».

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν έδωσαν απάντηση στο πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Μέχρι ποιου σημείου μπορεί να στηριχθεί η Ιταλία; Είναι αδιανόητο να εγγυηθεί η Γερμανία το χρέος όλων των χωρών, δηλαδή της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αυτό θα έπληττε τη δική της αξιοπιστία στις αγορές» επεσημαίνει ο Ρογκόφ.

Ερωτηθείς για το αν το ΔΝΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας μέσω των σκληρών μέτρων του μνημονίου ο κ. Ρογκόφ δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε έναν τέτοιο ισχυρισμό.

«Το ΔΝΤ έκανε απλώς αυτό που του ζήτησαν οι Ευρωπαίοι».

Αντιθέτως κατηγορεί τους ευρωπαίους ηγέτες για ατολμία και για έλλειψη συντονισμού ως προς την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. «Αν η Ευρώπη δεν κινηθεί προς την οικονομική ένωση τότε θα έχουμε σύντομα αλυσιδωτές και μη ελεγχόμενες πτωχεύσεις» προειδοποιεί ο Ρογκόφ.

http://www.newscode.gr/

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαλακα μαλακα μας το φερνουν.........