Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

'Ακης: Προσφεύγει στο δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου



Προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατέθεσε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, όπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροί του σε συνέντευξη Τύπου.

Ο νομικός Βασίλης Χειρδάρης και ο καθηγητής ποινικού δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής διευκρίνισαν ότι η...

προσφυγή τού πρώην υπουργού δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, που εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά «πλημμέλειες που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων». Όπως τόνισαν, η προσφυγή αφορά την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και σχετίζεται με δηλώσεις δύο βουλευτών μελών της επιτροπής.

Σύμφωνα με την προσφυγή, οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος πριν την έκδοση πορίσματος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής προέβησαν σε δηλώσεις υπέρ της ενοχής τού πρώην υπουργού, γεγονός που «προσέβαλε και έτρωσε το τεκμήριο αθωότητας του κ. Τσοχατζόπουλου».

Στην προσφυγή τού πρώην υπουργού τονίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει την ιδιότητα και τις εξουσίες που έχει και η εισαγγελική αρχή, γεγονός που σημαίνει ότι «το τεκμήριο αθωότητας απαιτεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους τα μέλη του δικαστηρίου να μην ξεκινούν έχοντας ήδη σχηματίσει τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε αξιόποινη πράξη».

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή, το άρθρο για το τεκμήριο της αθωότητας απαιτεί, «οι εκπρόσωποι του κράτους-δικαστές που κρίνουν μία υπόθεση κατά πρώτον, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων αρχών που ασκούν δημόσια εξουσία, να απέχουν από διαπιστώσεις ότι ο κατηγορούμενος ή ο ύποπτος είναι ένοχος τέλεσης του εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται πριν διαπιστωθεί νομίμως η ενοχή του από το δικαστήριο».
πηγη

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΝΕΦΕΛΙΜ

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ. ΜΠΡΑΒΟ ΘΡΑΣΟΣ ΑΠΥΘΜΕΝΟ!!

ΠΑΓΟΥΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

akh exeis na fas poli gamisi apo ton kosmo ton eksagriomeno molis vgun stous dromous....tipota allo den sou leo...den tha ksereis pou na krifteis...

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΩΟΣ...ΛΟΓΩ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ