Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Υπέρ της χρήσης του όρου Οικουμενικό το Πατριαρχείο, σύμφωνα με επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης



Υπέρ του δικαιώματος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Οικουμενικό» τάσσεται, με πόρισμα της, η Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία σημειώνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τους περιορισμούς στην ελευθερία της ...θρησκείας.


Σε ότι αφορά στο δικαίωμα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, να χρησιμοποιεί τον όρο Οικουμενικό, η Επιτροπή έκρινε ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση των τουρκικών αρχών για την μη αναγνώριση και χρησιμοποίηση του όρου Οικουμενικό από το Πατριαρχείο, θα συνιστούσε παραβίαση της αυτονομίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή της Βενετίας σημειώνει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο, πραγματικό ή νομικό, να εμποδίζουν οι τουρκικές αρχές το Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον γενικά και ιστορικά αναγνωρισμένο όρο Οικουμενικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης (Επιτροπή Βενετίας), ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, συνέταξε και δημοσιοποίησε, πόρισμα, σχετικά με το αν στην Τουρκία εφαρμόζονται τα ευρωπαϊκά «στάνταρντ», στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών.

Στο πόρισμα της, η Επιτροπή επικρίνει εμμέσως την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι εμποδίζει τα μη μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα να αποκτήσουν νομική οντότητα, ενώ η απόκτηση νομικής προσωπικότητας από τα εν λόγω ιδρύματα, προβλέπεται ρητά από την Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόκτηση νομικής οντότητας από τα μη μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στην δικαιοσύνη και στην προστασία των ιδιοκτησιών τους, τονίζει η Επιτροπή της Βενετίας.
ΝΕΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανατολική Ελληνική Ορθόδοξη Αυτοκρατορία.

Εν Τούτο Νίκα !

Έρχεται!!!

Μην χαλαρώνετε ... το ζυμάρι φουσκώνει..

:)

Ανώνυμος είπε...

Έρχονται τα αρχίδια σου!!!! Το ορθόδοξο βατικανό
της Κλίντον έρχεται!
Τα υπόλοιπα κρατίδια είναι, Θράκη, Καππαδοκία, Ιωνία, Κουρδιστάν, Πόντος, Αρμενία

Ανώνυμος είπε...

Απρεπής η έκφραση και ατυχής.

Δηλώνει πλέρια την ανησυχία της σέκτας του αφύσικου.

Η επιστροφη στην φυσιολογικότητα είναι μονόδρομος.

ΟΡΟΣΕΙΒΙΟΣ ΕΛΛΗΝ είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ;Η ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΝΕΟΤΑΞΙΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΟΥΡΚΟ- ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;