Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΘΡΙΑΜΒΟΣ των τραπεζών η «επιλεκτική χρεοκοπία»


Η εφημερίδα Bild, το ταμπλόιντ με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, σημείωσε για τ’ αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι επίσημη: Συνέβη αυτό που η Bild είχε προβλέψει εδώ και καιρό».
Αντιθέτως Γιώργος Παπανδρέου, Ρόμπαϊ και Μπαρόζο αλληλοσυγχαίρονται επειδή «κατάφεραν» να διασώσουν το....
τραπεζικό σύστημα. Όλοι έκαναν ένα βήμα πίσω, με την Ελληνική κυβέρνηση, να κάνει 30 βήματα πίσω, αφού τα χρόνια επιτήρησης της Ελληνικής Οικονομίας από τους διεθνείς τοκογλύφους, μέρα με την ημέρα «επιμηκύνονται»… Οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν πως το σχέδιο σωτηρίας (;) της Ελλάδας έχει μόνο ένα δρόμο: «ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, μαζί με το ΔΝΤ και εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα», σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων. Και αυτό το νέο πρόγραμμα δεν θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από ένα «τοκογλυφικό» επιτόκιο, καθώς θα είναι κάτω του 5%(!) όταν τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι σήμερα στο 3,5% και η Γερμανία δανείζεται με 2,80%.

Οπότε τα πραγματικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής είναι ότι η χώρα μπαίνει σε βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια, με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που προανήγγειλε ήδη η Fitch.

Στην ουσία «πτωχεύσαμε», δηλαδή πεθάναμε, χωρίς όμως να μπορέσει να ησυχάσει η ψυχή μας…

Τα μειονεκτήματα, της λύσης που προκρίθηκε και τελικά αποφασίστηκε είναι ότι το πρόβλημα του χρέους δεν επιλύεται ουσιαστικά, αλλά μετακυλίεται και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο προτελευταίο σκαλοπάτι του «selective default» ή κατά τα ελληνικά της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ή της «επιλεκτικής απόρριψης» σύμφωνα με το νέο όρο που εισήγαγε ο υπουργός Οικονομικών.

Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Κοντά 35 δισ. ευρώ θα τις περιμένουν, ώστε σε δύσκολη περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες τους. Θα είναι οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν λάβει ρευστό και εγγυήσεις 100 δισ. ευρώ.

Άρα οι κερδισμένοι είναι οι Ελληνικές και οι Ξένες τράπεζες, η «σωτηρία» των οποίων γίνεται με αντίτιμο το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του εθνικού μας πλούτου. Όταν ολοκληρωθούν όλ’ αυτά, θα έρθει και η «κανονική χρεοκοπία», ώστε τράπεζες και επενδυτές, να επενδύσουν με μικρό κόστος και τεράστια περιθώρια κέρδους, ώστε να ξεκινήσουν την αναστύλωση μιας κατεστραμμένης χώρας και οικονομίας, που δεν άντεξε και έχασε τον οικονομικό πόλεμο, από το παγκόσμιο κεφάλαιο.
Πηγη 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΚΡΕΤΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΑ ΚΟΘΟΝΙΑ ΟΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ" ΚΑΙ ΟΙ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ" , ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝ ΒΑΦΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΡΕΑΣ ΘΑ ΤΟ ΧΑΨΟΜΕ. ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΜΠΕΝΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝ ΟΤΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΛΕΞΗ, ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΚΟ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ .