Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Διεθνή ΜΜΕ: Αμφιβολίες και άρωμα χρεοκοπίας από το νέο σχέδιο για την Ελλάδα (vid)




 
Τις αμφιβολίες τους για οριστική λύση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, εκφράζουν τα διεθνή Μέσα, τα οποία «βλέπουν» το φάσμα της επιλεκτικής χρεοκοπίαςνα πλανάται στη χώρα μας. 

«Η Ελλάδα πτωχεύει» γράφει σε μπλογκ του το πρακτορείο Reuters αναφέροντας ότι συμφωνήθηκε νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα και προβλέπει καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας γι' αυτήν, το οποίο «ναι είναι ένα είδος χρεοκοπίας».

«Οι ηγέτες της Ε.Ε. προσφέρουν 159 δισ. ευρώ για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα» επισημαίνει το Bloomberg. Το άρθρο αναφέρει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης εντείνουν τις προσπάθειες για τερματισμό της 21 μηνών κρίσης χρέους, υψώνοντας τοίχος προστασίας γύρω από την Ισπανία και την Ιταλία και διακινδυνεύοντας προσωρινή χρεοκοπία, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας.

Η Wall Street Journal γράφει ότι «Η Ευρώπη προωθεί ένα ισχυρό πακέτο διάσωσης», τονίζοντας ότι το σχέδιο για την αναχαίτιση της κρίσης είναι πιθανό να σημαίνει την πρώτη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης.

Οι Financial Times αναφέρονται σε σημερινό τους δημοσίευμα στις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης μετά τη Σύνοδο, υποστηρίζοντας δηκτικά πως μετά από πάνω 60 χρόνια η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο και από τα προτεινόμενα σχέδια και αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάλλει το ελληνικό μήνα για μερικούς μήνες ακόμα» αναφέρει η βρετανική Telegraphτονίζοντας ότι τα λόγια των Ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Πέμπτης, για την ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού «Σχεδίου Μάρσαλ» ήταν γενναία, αλλά το σχέδιο διάσωσης δε δίνει οριστική λύση στην κρίση χρέους και στον κίνδυνο μετάδοσης στην ευρωζώνη.

Η Guardian, από την πλευρά της αναφέρει: «Πακέτο διάσωσης ξανά. Η ευρωζώνη ρίχνει σανίδα σωτηρίας στην Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ». Το δημοσίευμα τονίζει ότι το σχέδιο διάσωσης αποτελεί άμυνα ενάντια στο φόβο μετάδοσης της κρίσης χρέους σε Ισπανία και Ιταλία, μετατρέποντας το παλίο πακέτο σε ένα φιλόδοξο όργανο ενός πρώιμου ευρωπαϊκού νομισματικοπύ ταμείου.

Το Spiegel μιλάει και για μια ήττα της Άγκελα Μέρκελ: «Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, ιδιώτες πιστωτές συμμετέχουν με ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσό – μια επιτυχία για την Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος όμως υπέστη και μια ήττα: η ευρωζώνη κάνει ένα ακόμα βήμα ώστε να μετατραπεί σε ένωση μεταφοράς κεφαλαίων».

Η  Welt σημειώνει: «Δεδομένου με το τι αναμενόταν τις προηγούμενες ημέρες η σύνοδος κορυφής ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Στην πραγματικότητα όμως το ποτήρι είναι μισοάδειο. Σκοπός της συνόδου ήταν να μειώσει τους φόβους ότι η κρίση μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες. Εάν κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί είναι αμφίβολο. Και το κακό, ότι η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της παραμένει».
 
Frankfurter  Rundschau υπογραμμίζει για το Ευρωπαϊκό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη στάση του Νικολά Σαρκοζί και της Άγκελα Μέρκελ ότι κατάφεραν «να επιφέρουν διορθώσεις σε μια κοινή νομισματική πολιτική χωρίς πολιτική ένωση. Αυτό ήταν ένα θεαματικό αποτέλεσμα της συνάντησης, η οποία έκανε λίγο πιο υποφερτή την κατάσταση για την Ελλάδα».

Ο γαλλικός Τύπος εκφράζει σήμερα, μια ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την κρίση χρέους της Ελλάδας και το ευρώ, ανακούφιση, αλλά και αμφιβολίες. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα πραγματικό οικονομικό κατόρθωμα. Αλλά θα είναι πολιτικά επαρκής;» αναρωτιέται η οικονομική εφημερίδα Les Echos. «Είναι αρκετό αυτό το σχέδιο; Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα χρειαστεί αναγκαστικά πολύ χρόνο», επισημαίνει η France Soir.

Η Tribune είναι η μόνη εφημερίδα που εκφράζει τον ενθουσιασμό της για τα αποτελέσματα της συνόδου: «Η Ευρώπη συνήλθε! Δεν πρόκειται πλέον για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά της ζώνης του ευρώ», τονίζει.

Για την Le Figaro, «η λύση προσφέρει μια βαθιά ανάσας στις άλλες οικονομίες που απειλούνται, όμως πολλά εξαρτώνται από την εφαρμογή των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν», υπογραμμίζει. Η Liberation βλέπει, από την πλευρά της, στα αποτελέσματα της συνόδου «συγκεκριμένα σημάδια που αναστατώνουν την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση». Τέλος, η Humanite επιμένει στην άποψη ότι «η Δαμόκλειος σπάθη του χρέους συνεχίζει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας». 







Πηγή: Με πληροφορίες από in.gr/Deutsche Welle/AΠΕ