Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Εσωτερικές αντιδράσεις για την ταινία «1453» στην Τουρκία


Στηλιτεύεται η επιμονή της χώρας να υπερηφανεύεται για τις κατακτήσεις της

Σκληρή κριτική ασκεί, μέσα από τις σελίδες της αγγλόφωνης έκδοσης Hurriet Daily News, ο Μπουράκ Μπεκντίλ στην ταινία «Αλωση 1453», κινηματογραφική υπερπαραγωγή που ανέβηκε αυτές τις μέρες στην Τουρκία με αφορμή την επέτειο των 560 χρόνων από την κατάληψη της ...
Κωνσταντινούπολης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Μπεκντίλ, η ταινία αυτή αναδεικνύει το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί να μπει στην Ευρώπη την ίδια ώρα που υπερηφανεύεται ότι η μεγαλύτερη από τις πόλεις της είναι προϊόν μιας βίαιης κατάστασης.

Ο Μπεκντίλ τονίζει πόσο εκτός ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι μια τέτοια πρακτική, ερωτώντας -ρητορικά προφανώς- πόσο πιθανόν θα ήταν να γιόρταζαν οι Βρετανοί την «άλωση του Λονδίνου» ή οι Γερμανοί την «Άλωση του Βερολίνου». Κι όμως, παρά να τηρούν διακριτική στάση αναφορικά με το γεγονός αυτό, εκατομμύρια Τούρκοι -τονίζει ο συγγραφέας του κειμένου- θα συνεχίσουν να μιλούν στα παιδιά τους για το «μεγαλείο της Τουρκίας» και να απολαμβάνουν ότι αυτή «κυβέρνησε με το σπαθί».

«Άραγε», ρωτά ειρωνικά ο δημοσιογράφος, «θα ακολουθήσουν ταινίες όπως ''Αλωση 1974'' (σ.σ: μια σαφής αναφορά στην Κύπρο) ή ''Αφανισμός 1915'';», στηλιτεύοντας έτσι την υπερηφάνεια με την οποία αντιμετωπίζεται η κατάκτηση της Γης ξένων λαών.

Ο Μπεκντίλ διακωμωδεί επίσης την συμπαράσταση των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης προς τους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ και την απαίτησή τους να αποχωρήσουν από αυτήν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ωστόσο εγκαταστάθηκαν σε αυτήν πολύ πριν οι Τούρκοι εποικίσουν την Κωνσταντινούπολη. Εξίσου ειρωνικός είναι και με τη μάχη των Τούρκων να επιβάλουν τη νεότερη ονομασία της πόλης (Ισταμπούλ) έναντι της παλαιότερης (Κωνσταντινούπολη), αγνοώντας ότι η πρώτη προέρχεται από τη δεύτερη.
http://www.tovima.gr/

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Εξίσου ειρωνικός είναι και με τη μάχη των Τούρκων να επιβάλουν τη νεότερη ονομασία της πόλης (Ισταμπούλ) έναντι της παλαιότερης (Κωνσταντινούπολη), αγνοώντας ότι η πρώτη προέρχεται από τη δεύτερη."

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!! Τα ρέστα μου ....!!!! επιτέλους γέλασα με την καρδιά μου και είχα καιρό!!

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε-ποιός ξέρει πότε?-μετά άπό χρόνια καί καιρούς πάλι ΔΙΚΑ ΜΑΣ θά είναι

ΟΟΡΟΣΕΙΒΙΟΣ είπε...

Αυτοί είναι η Τουρκοελληνική φιλία και συνεργασία των λαών. Ας την δούν όλοι οι Τουρκολάγνοι,οπισθογεμείς πολιτικοί της Χώρας,μας.Αλλά το ξέχασα συγνώμην!! Εμείς Είμαστε Έλληνες Δεν είμαστε Ρωμιοί ή "Βυζαντινοί".'Αρα οι Τούρκοι δεν σκότωναν εμάς αλλά αυτούς,τους "Βυζαντινούς" του Γερμανού Ιερωνύμου Βόλφ,όχι Του Κουμβάχιερ ή του Σουλπμερζέ και του Σέρ Στήβεν Ράνσιμαν.Γιαυτό το 1955 οι "Φίλοι μας" μας έλεγαν δικαιολογημένα: Γιατί διαμαρτύρεστε; Ρωμιούς σφάζουμε κι όχι Έλληνες,όπως το η "Κύπρος κείται μακρόθεν της Ελλάδος" κατά τον Μέγα Νεοεθνάρχη.
ΟΡΟΣΕΙΒΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ χαρειτε οσο εχετε καιρο!!οτι εχετε να επιδειξετε ειναι η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛH
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ
ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΜΟΝΟ ΝΑΧΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΚΟΛΥΒΑ ΤΑΧΟΥΝ ΣΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΤΟΥΣ
ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ
SOT
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Ας μένουμε σταθεροί στην Πίστη των πατέρων μας, και ας έχουμες εμπιστοσύνη στον Θεό Πατέρα μας. Ξέρει πώς θα μας βγάλει από την κρίση. Με τρόπο που κανείς άνθρωπος δε φαντάζεται. Ζει Κύριος!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

ΒΓΑΛΑΝΕ ΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΝΙΩΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΒΑΘΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΓΓΟΛΙΑΣ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΝΤΟ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΣΦΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΒΙΑΖΑΝΕ;;;;;;;;;;;;;

Α ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΞΕΧΑΣΕ.

ΠΟΝΤΟΣ ΕΝ ΑΣΤΡΟ ΦΩΤΕΙΝΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΓΗ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ ΡΕ ΤΟΥΡΚΑΚΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ο καιρος γαρ εγγυς.....

Ανώνυμος είπε...

Τη γαμήσατε τουρκαλάδες μογγόλοι. Αυτό που ήτανε δικό μας μέχρι πριν μόλις 560 χρόνια, θα ξαναγίνει σύντομα δικό μας. Τώρα αμέσως ξεσηκωνόμαστε, καβαλάμε τα πληκτρολόγιά μας (με την παναγιά και τον γέροντα παϊσιο βοήθειά μας) και ερχόμαστε να σας σκίσουμε.

Ας διώξουμε τους κατακτητές που έχουμε αυτή τη στιγμή στο σβέρκο μας ελληναράδες, και βλέπουμε για μετά.