Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ημερήσιο Πολιτικό Δελτίο 16/2/2012


ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ…


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η τρόικα ζήτησε μόνιμη παρουσία και “χαρτοφυλάκιο” πριν εγκρίνει- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ- Αναγκαστικές δεσμεύσεις διαθεσίμων για τους τόκους.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βήματα προόδου στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- ΜΙΣΟ «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΟ- Με το σταγονόμετρο η εκταμίευση του πακέτου- Προτεραιότητα στην πληρωμή των πιστωτών.

ΚΕΡΔΟΣ: Την ερχόμενη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις του Eurogroup για PSI και δάνειο- ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ- Έμμεση πίεση για παράταση του βίου της κυβέρνησης- Βενιζέλος: Κάποιοι παίζουν με τη φωτιά και δεν θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
ΕΞΠΡΕΣ: Στο Eurogroup της Δευτέρας θα ληφθεί η απόφαση για το πακέτο των 130 δισ. ευρώ- ΠΑΡΑΤΑΣΗ… ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΕΡΙΟΥ- Σε κατάσταση “πορτοκαλί συναγερμού” τέθηκε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας χθες το πρωί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ- Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- Η πολιτική αβεβαιότητα ανησυχεί την Ευρωζώνη — ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΌ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 325 ΕΚΑΤ.- Περικοπή ειδικών μισθών, συντάξεων — ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ- Σύσκεψη υπό Παπαδήμο — ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ- Οργανωμένες μειοψηφίες παρεμπόδισαν την εφαρμογή του νέου νόμου.
ΤΑ ΝΕΑ: ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ- 1. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ- Οι αξιώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο αναβαθμισμένος Ράιχενμπαχ- 2. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Α ΛΑ ΜΟΝΤΙ- Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις για την επόμενη ημέρα των εκλογών — ΑΝΑΨΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ- ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (;) ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ- Οι αποφάσεις του Eurogroup — ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2: ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΑΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πώς μεθοδεύει τη ματαίωση των εκλογών- ΧΟΥΝΤΑ ΣΟΙΜΠΛΕ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΓΥΨΟ — «ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ»- Ο Γιούνκερ προαναγγέλλει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά με δυσμενείς όρους — Νέα επώδυνα σενάρια- Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
ΕΘΝΟΣ: Αισιοδοξία Γιούνκερ- Βενιζέλου για οριστικές αποφάσεις τη Δευτέρα- ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ «ΚΛΕΙΔΩΜΑ» ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ — Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ: Σε δύο δόσεις, πριν και μετά τις κάλπες, το πακέτο βοήθειας- ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Εκταμίευση με το σταγονόμετρο από ειδικό λογαριασμό — ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
ΕΣΤΙΑ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ- Κωλυσιεργεί το πολιτικό μας σύστημα.
Η ΑΥΓΗ: Απροκάλυπτος εκβιασμός από Σόιμπλε και Eurogroup: Συνδέουν το δάνειο με τις εκλογές- ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- Ανοίγουν θέμα παράτασης της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά με τεχνοκράτες υπουργούς.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΒΑΛΤΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΕ ΕΥΡΩ Ή ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διόρθωση αδικιών από το ΥΠΕΚΑ- ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΧΕΙ ΧΤΙΣΤΕΙ ΚΡΥΦΑ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟΝ… ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ελληνικό ζήτημα, χωρίς να είναι δυνατό να υπάρξει καμία πρόβλεψη για το «τι μέλλει γενέσθαι» και παρά την αισιοδοξία που εκφράστηκε, μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών του EUROGROUP, ότι τη Δευτέρα, στην κανονική συνεδρίαση, θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απομένουν προς διευθέτηση τεχνικά «αλλά και, κατά βάθος, πολιτικά» ζητήματα.



Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ,- και παρά τις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση- οι δανειστές στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έθεσαν θέμα δεσμεύσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, ότι θα συνεχισθεί και μετά τις βουλευτικές εκλογές το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφραζε την πεποίθησή του πως το Eurogroup θα μπορεί να πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντησή του τη Δευτέρα, ζητώντας όμως ενίσχυση της επιτήρησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και διασφάλιση πως θα δίνεται προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους. H τρόικα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανέφερε επίσης ο Γιούνκερ, χωρίς πάντως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Κ. Παπούλιας: Παραχωρεί το μισθό του - Ξεσπά κατά Γερμανίας. Αίσθηση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του Καρόλου Παπούλια με φόντο τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παραιτήθηκε της αποζημίωσής του και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ΥΕΘΑ. Ο κ. Παπούλιας δήλωσε: "Όλοι έχουμε χρέος να βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κ. Σόιμπλε, δεν το δέχομαι σαν Έλληνας. Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί;". "Εμείς πάντοτε είχαμε την υπερηφάνεια να υπερασπιστούμε όχι μόνο τη δικιά μας ελευθερία, όχι μονάχα τη δικιά μας πατρίδα, αλλά και την ελευθερία της Ευρώπης", πρόσθεσε.


Πλευρές της οικονομίας

A Αναβολή του νέου πακέτου διάσωσης εξετάζει η ευρωζώνη. Τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, εξετάζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν στο πρακτορείο πηγές από την ΕΕ. «Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», ανέφερε αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
A Π. Στάινμπρουκ: Στην «κόψη του ξυραφιού» η διάσωση της Ελλάδας. Η διάσωση της χώρας βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», ανέφερε σε ομιλία του σε εκδήλωση στις ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανότερος υποψήφιος Καγκελάριος για τους Σοσιαλδημοκράτες, Πέερ Στάινμπρουκ. Η διάσωση της χώρας βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», ανέφερε σε ομιλία του σε εκδήλωση στις ΗΠΑ, απόσπασμα της οποίας δημοσίευσε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Όπως είπε ο κ. Στάινμπρουκ, εάν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών θα είχε εδώ και έξι μήνες ζητήσει να μελετηθεί ένα «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα. «Θα προετοιμαζόμουν και για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
A Τράπεζα της Ελλάδος: Στο μικροσκόπιο δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ. Δάνεια που πλησιάζουν τα 75 δισ. ευρώ εξετάζονται- σύμφωνα με τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ- από την Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη δεύτερη φάση της διαγνωστικής μελέτης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Πρόκειται για δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικοί όμιλοι από τις θυγατρικές τους εκτός Ελλάδας καθώς και τα δάνεια προς το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, τα οποία συναποτελούν μια διόλου ευκαταφρόνητη “ουρά” στην αξιολόγηση τηςBlackRock που κάλυψε την πρώτη φάση της διαδικασίας.
ICAP: Πτωτική η πορεία της κατανάλωσης κρέατος. Σε σταθερή ή ελαφρώς πτωτική τροχιά εκτιμάται ότι θα κινηθεί η κατανάλωση του κρέατος τη διετία 2011-2012, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς σε σχετική μελέτη της ICAP Group. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εγχώρια κατανάλωση κρέατος, αν και παρουσίασε ετήσιες διακυμάνσεις, ακολούθησε γενικά ανοδική πορεία το εξεταζόμενο διάστημα (1986-2010), με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,62%. Το χοιρινό κρέας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης κρέατος (2000-2010: 31%-36%) και ακολουθούν το κρέας πουλερικών (21%-27%) και το βόειο/ μοσχαρίσιο κρέας (18%-21%). Μικρότερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης κάλυψαν το αιγοπρόβειο κρέας (13%-15%), τα παραπροϊόντα κρέατος και τα υπόλοιπα είδη κρέατος. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής κρέατος καλύπτεται διαχρονικά από το κρέας πουλερικών με μερίδιο 35,4% και ακολουθεί το χοιρινό κρέας με ποσοστό 22,6%.

Τα βασικά θέματα των εφημερίδων


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο βασικό της θέμα αναφέρει: «Την αναγκαστική δέσμευση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, από τα οποία θα αποπληρώνονται κατά προτεραιότητα τόκοι και χρεολύσια και κατόπιν θα καλύπτονται οι ανάγκες της ελληνικής κρατικής μηχανής επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζοντας για δημιουργία ειδικού μηχανισμού. Αυτό κατέστησαν σαφές στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, οι ομόλογοί του, στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία πάντως σημειώθηκε πρόοδος για την οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα και οι αποφάσεις αναμένονται τη Δευτέρα στην “κανονική” συνεδρίαση του Eurogroup. Σημειώνεται ότι πληροφορίες από ανώνυμη πηγή της Επιτροπής, που μετέδωσε το πρακτορείο DOW JONES, ανέφεραν ότι η τρόικα ζήτησε μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα και μάλιστα με αρμοδιότητες, πριν εγκρίνει το πακέτο διάσωσης. Οι συζητήσεις γίνονται ενώ ήδη έχει σημειωθεί καθυστέρηση στο PSI».
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο δικό της βασικό θέμα σημειώνει: «Με δόσεις και υπό αυστηρή εποπτεία στην εφαρμογή των μέτρων του νέου Μνημονίου θα εκταμιεύεται η βοήθεια των 130 δισ. προς την Ελλάδα. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε βέβαιος ότι τη Δευτέρα θα έχουμε οριστικές αποφάσεις. “Φωτογράφισε”, ωστόσο, τη θεσμοθέτηση ειδικού λογαριασμού, ώστε να εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι πιστωτές της χώρας. Αισιοδοξία Ευάγγελου Βενιζέλουγια αναγγελία του PSI μετά το Eurogroup».
Το ΚΕΡΔΟΣ στο βασικό του θέμα επισημαίνει: «Ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας προέκυψε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που τελικά δεν πήρε απόφαση, μεταθέτοντας εκ νέου τα ζητήματα για το Eurogroup της Δευτέρας. Σε περιβάλλον αμφισβήτησης της ικανότητας της χώρας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι εταίροι ουσιαστικά πιέζουν για παράταση της θητείας της κυβέρνησης, ζητούν αυξημένη εποπτεία και δεν διαψεύδουν το ενδεχόμενο για εκταμίευση του νέου δανείου μετά τις εκλογές εφόσον αυτές τελικώς αποφασιστούν. Η αφορμή που πυροδότησε την ανατροπή των σχεδιασμών σε ό,τι αφορά την εκταμίευση του δανείου είναι οι δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που ανατρέπουν όλη την αρχιτεκτονική του πακέτου».
Η ΕΞΠΡΕΣ στο δικό της βασικό θέμα γράφει: «“Θεωρώ ότι το Eurogroup μπορεί να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου” δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μετά το τέλος της τρίωρης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Αισιοδοξία για τη λήψη απόφασης την προσεχή Δευτέρα εξέφρασε μετά το τέλος της συνεδρίασης και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, στους υπουργούς Οικονομικών έχει παραδοθεί η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ υπάρχουν πλέον ισχυρές δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς. Το μπαράζ δηλώσεων και πληροφοριών στην Ευρώπη για την Ελλάδα συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Αθήνα εκδηλώθηκε οξεία αντίδραση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για το κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη. Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρόεδρος τόνισε: “Δεν δέχομαι να λοιδορεί την πατρίδα μου ο κ. Σόιμπλε”. Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι εν όψει των εκλογών η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχουν υποσχεθεί με σαφήνεια πως σε περίπτωση εκλογικής νίκης θα εφαρμόσουν στο ακέραιο τη συμφωνία».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο βασικό θέμα της γράφει: «Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων επί του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στην οποία ανεδείχθη και πάλι από πολλά κράτη- μέλη ως μείζον θέμα η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των επικείμενων εκλογών. Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν για τις δεσμευτικές επιστολές των Γιώργου Παπανδρέου καιΑντώνη Σαμαρά, καθώς επίσης και για τη συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα για τα επιπλέον μέτρα των 325 εκατ. ευρώ. Επίσης, παρουσιάστηκε η ανάλυση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, αντί του 120%. Ανοικτό παραμένει το θέμα της εποπτείας και του ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του νέου δανείου. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα αναδεικνύεται από πολλά κράτη- μέλη, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters κάποια, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, προτείνουν να ‘‘παγώσει’’ η έγκριση του πακέτου έως τις εκλογές ή να δοθεί κάποιο ποσό προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία».
Τα ΝΕΑ στο βασικό τους θέμα αναφέρουν: «Νέα προβλήματα ανακύπτουν συνεχώς στη σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε νέα αναβολή της τελικής απόφασης του Eurogroup. Χθες στην τηλεδιάσκεψη ο Ευ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε ότι θα φέρει στο επόμενο δεκαπενθήμερο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τους εφαρμοστικούς νόμους. Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος για το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων». Και προσθέτουν: «Την αναβάθμιση του επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ ζητεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Ο νέος του ρόλος θα είναι αυτός του επιτηρητή της εφαρμογής των μέτρων του νέου Μνημονίου και της έγκαιρης αποπληρωμής των δανείων. Παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή επιχειρούν οι Ευρωπαίοι, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς τον διορισμό κυβέρνησης α λα Μόντικαθώς και να μη γίνουν πρόωρες εκλογές. Παράλληλα ζητούν στήριξη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα μετά τις εκλογές. Με εκκλήσεις για αναπτυξιακές ενέσεις συνοδεύουν τις δεσμεύσεις τους προς την τρόικα οι Γ. Παπανδρέου καιΑντ. Σαμαράς. Διατυπώνουν όμως και ενστάσεις για την εμμονή στο πρόγραμμα λιτότητας».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του θέμα γράφει: «Πώς μεθοδεύει τη ματαίωση των εκλογών. Χούντα Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα στο γύψο. Προκλητικός ο Γερμανός υπ. Οικονομικών. “Μετά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα εφαρμόσει τα μέτρα, στη συνέχεια θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι η κανονική δημοκρατική διαδικασία”».
Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του θέμα γράφει: «Το δρόμο προς τη θετική κατάληξη παίρνει η υπόθεση για την έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Πρώτο αποφασιστικό βήμα έγινε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Ακολουθεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα. Πρόκειται για μια πορεία μετ’ εμποδίων, αφού οι κοινοτικοί εταίροι επιμένουν στη συγκρότηση ασφυκτικού μηχανισμού επιτήρησης. Στις Βρυξέλλες προκαλεί προβληματισμό το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα».
Η ΕΣΤΙΑ στο βασικό της θέμα καταλήγει: «Παρά την άμεση αντίδραση των Μέρκελ- Σαρκοζύ, που οδήγησε στην ακύρωση του δημοψηφίσματος, στην παραίτηση του κ. Παπανδρέου και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο, η ζημιά είχε γίνει. Αυτά που έπρεπε να είχαν τελειώσει από τον Ιούλιο και εν συνεχεία τον Οκτώβριο του 2011, μετετέθησαν για τον Φεβρουάριο του 2012. Οπότε οι πιέσεις θα ήταν μεγαλύτερες και οι όροι πολύ χειρότεροι για τη χώρα μας. Όμως και τώρα το πολιτικό μας σύστημα δεν έπαυσε να κωλυσιεργή. Οι διαρκείς παλινωδίες, τα συνεχή πήγαινε- έλα με την τρόικα, η αδυναμία να δοθούν αμέσως λύσεις σε θέματα όπως το πού θα εξευρεθούν 325 εκατ. ευρώ, δημιούργησαν πλέον τη βεβαιότητα στους Ευρωπαίους ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν θέλουν να τηρήσουν αυτά που αναλαμβάνουν. Ήλθαν δε τώρα και τα δραματικά επεισόδια της Κυριακής να δημιουργήσουν νέες αμφιβολίες. Έτσι, η συμφωνία βρίσκεται πάλι στον αέρα. Η χώρα κινδυνεύει να πτωχεύση και να καταστραφή, με πλήρη ευθύνη του πολιτικού της συστήματος".

Αρθρογραφία

Τα ΝΕΑ στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Απαράδεκτη παρέμβαση»αναφέρουν: «Οι υποδείξεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών για την αναβολή του χρόνου διενέργειας των εκλογών στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Συνιστούν παραβίαση των αρχών που διέπουν τις σχέσεις των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ευλόγως, προκαλούν την οργή του ελληνικού λαού, ως προσβολή κατά της χώρας. Ειδικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία εκπληρώνει, με θυσίες, τις υποχρεώσεις της- ακόμη και όταν είναι υπερβολικές. Αυτό το αίσθημα διερμήνευσε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όσοι θεωρούν ότι τα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας δικαιολογούν άκομψες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της. Παρήλθαν οι εποχές όπου οι εκλογές στην Ελλάδα αναγγέλλονταν από ξένους υπουργούς ή πρεσβευτές…».
Το Ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Δυνάστες»σημειώνει: «Όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι κανείς με τους Ευρωπαίους δεν μπορεί παρά να εξοργίζεται με τα συνεχή εμπόδια που ορθώνουν και τις διεκδικήσεις που εγείρουν. Μέχρι την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης ήταν οι επιστολές με τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών και η εξειδίκευση των πρόσθετων μέτρων περιστολής των δαπανών, που υποτίθεται εμπόδιζαν την έγκριση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Στην τηλεδιάσκεψη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ήγειραν πολιτικά θέματα και αμφιβολίες πιστής εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος από την επόμενη κυβέρνηση. Απαιτώντας προφανώς διαβεβαιώσεις που κανείς δεν μπορεί να προσφέρει. Με άλλα λόγια, υπεισέρχονται στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις μας κατά τρόπο απαράδεκτο και αταίριαστο προς την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Είναι προφανές ότι κάποιοι στην Ευρώπη έχουν ξεχάσει τις ευρωπαϊκές αρχές της συνοχής και της αλληλεγγύης και δρουν ως άθλιοι δυνάστες. Και είναι επίσης προφανές ότι καμία χώρα δεν μπορεί να δεχθεί μια τόσο ευθεία επέμβαση στα εσωτερικά της. Πολύ περισσότερο η Ελλάδα, η οποία είναι ιστορικά φορτισμένη και γεμάτη αγώνες ανεξαρτησίας».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Γερμανική αθλιότητα»καταλήγει: «Έχει, βεβαίως, ιδιαίτερη σημασία η εθνικά υπερήφανη, αποστομωτική απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο στον Σόιμπλε όσο και στις χώρες εκείνες που υποστηρίζουν τις ακραίες επιδιώξεις του. “Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κ. Σόιμπλε. Δεν το δέχομαι ως Έλληνας. Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορεί την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φινλανδοί;”, ξέσπασε ο Κάρολος Παπούλιας, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη την αποικιοκρατικού χαρακτήρα στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα την οποία επιμένουν κάποιοι να βλέπουν ως προτεκτοράτο. Είναι προφανές ότι ο Γερμανός υπερέβη τα εσκαμμένα, συμπεριφερόμενος ως… ελέω Θεού κυβερνήτης. Όμως, ο πολιτικός που είναι βασικός υπεύθυνος για την αυστηρή λιτότητα που έχει φέρει την ύφεση σε όλη την Ευρώπη και έχει καταδικάσει ειδικότερα την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση δε νομιμοποιείται να εκφράζει άποψη, την οποία να θέλει μάλιστα και να επιβάλει, για το πολίτευμα μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας. Κάποιος πρέπει να τον μαζέψει…».
Το ΕΘΝΟΣ στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Πολιτική αξιοπιστία» σημειώνει: «Δικαιώνονται, όπως όλα δείχνουν, όσοι θεωρούσαν ότι τα σοβαρότερα εμπόδια για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου είναι περισσότερο πολιτικού παρά οικονομικού χαρακτήρα. Διότι, όπως και από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη προέκυψε, εκείνο που κυρίως απασχολεί τους εταίρους και δανειστές μας είναι η διασφάλιση των όρων της δανειακής σύμβασης και η πιστότερη δυνατή τήρησή της». Και καταλήγει: «Όπως και να έχει, σε λίγα εικοσιτετράωρα θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις και θα ξεκινήσει- ελπίζουμε- η νέα προσπάθεια που θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Άρα οι φιλοδοξούντες να πρωταγωνιστήσουν στη διαχείριση της προσπάθειας αυτής θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς να επανακτήσουν αργά αλλά σταθερά την κλονισμένη εμπιστοσύνη των εταίρων μας δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Αλλά και οι εταίροι μας θα πρέπει ν’ αντιληφθούν πως, αν δεν τροποποιήσουν σταδιακά τη συνταγή που και οι ίδιοι έχουν κρίνει ως αναποτελεσματική, δεν διαμορφώνουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας του εγχειρήματος».
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Παιχνίδια με τη φωτιά»,καταλήγει: «Είναι σαφές γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, και όχι μόνον, ζητά πλέον έμμεσα ακόμη και παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. Γιατί στην Ευρώπη ανησυχούν για το μετεκλογικό σκηνικό, φοβούνται ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα επιχειρήσει, έστω και ανεπιτυχώς, να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο και να μην υλοποιήσει όλα τα μέτρα στο ακέραιο, ενώ αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος. Όλα δείχνουν ότι ο χρόνος έχει τελειώσει προ πολλού. Κάθε καθυστέρηση είναι εις βάρος μας. Η απάντηση της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι μία: Όλα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας. Για να μη γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω η Ελλάδα, για να μη βιώσει τις τραγικές συνέπειες μίας χρεοκοπίας. Αν θέλουμε ως χώρα να επιβιώσουμε, να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, ας πάψουμε πλέον να δίνουμε αφορμές, ας είμαστε συνεπείς. Μόνο με τις δικές μας πράξεις θα αλλάξει η ‘‘εχθρική’’ στάση των ισχυρών της ΕΕ απέναντί μας και κυρίως θα σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα».
Ο Αντώνης Καρακούσης σε άρθρο του στο Ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ με τίτλο «Ο Ταλιμπάν κύριος Σόιμπλε» επισημαίνει: «Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν σιγά- σιγά. Κάποιοι εκεί στην Ευρώπη δεν θέλουν ούτε να μας βλέπουν και κάνουν ό, τι μπορούν προκειμένου να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε οικειοθελώς την ευρωζώνη. Κατά τα φαινόμενα είναι ο κύκλος επιρροής του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχει υιοθετήσει την άποψη ότι αυτοί εκεί στο νότιο άκρο της Ευρώπης δεν μπορούν να προσαρμοσθούν και είναι προτιμότερο να επανέλθουν σε καθεστώς εθνικού νομίσματος… Και τώρα αφού κάηκε η Αθήνα και διαλύθηκαν τα πολιτικά κόμματα, ζητούν πολιτικές εγγυήσεις. Από ποιον αλήθεια; Από τον Σαμαρά πήραν, από τον Παπανδρέου επίσης και με τον Βενιζέλο μιλάνε κάθε μέρα. Από ποιον λοιπόν; Από την Αλέκα, από τον Αλέξη ή μήπως από τον Κουβέλη; Αν αυτή η στάση δεν ισοδυναμεί με εξώθηση προς την έξοδο, τότε τι είναι; Ένα πράγμα μόνο μπορεί να πει κανείς γι' αυτούς τους Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού: Ότι είναι αδιόρθωτοι. Βρήκαν θύμα και έπεσαν πάνω του σαν τα όρνια. Ε, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή πολιτική, είναι μαζοχισμός, δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη που ονειρευτήκαμε και υπερασπίσαμε. Κι όπως πάει, όλος αυτός ο αντιευρωπαϊκός κύκλος θα καταστρέψει με τις εμμονές του όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά κι ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Γιάννης Πρετεντέρης σε άρθρο του στα ΝΕΑ με τίτλο «Επείγουσα ανάγκη» καταλήγει: «Αν, όμως, η δημοκρατία αποτελεί την ουσία της πολιτικής μας οργάνωσης, τότε οι εκλογές δεν είναι πολυτέλεια. Είναι υποχρέωση. Πρώτα, λοιπόν, κάνεις εκλογές και μετά προχωράς όλα τα σοβαρά πράγματα που χρειάζεται η χώρα για να σωθεί. Διότι οι εκλογές δεν είναι πασατέμπος για να περνάμε την ώρα μας όταν βαριόμαστε. Αλλά η προϋπόθεση για κάθε σοβαρό εθνικό σχέδιο. Αυτά επί της αρχής. Αλλά υπάρχει και μια πιο πρακτική άποψη. Υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει ότι η σημερινή Βουλή με τη σημερινή κατάσταση των κομμάτων που την αποτελούν μπορεί να κάνει το παραμικρό από αυτά που χρειάζεται ο τόπος; Ή, για να το πω πιο απλά. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι η Βουλή που εξελέγη το 2009 έχει ακόμη πολιτικά αποθέματα για να διεκπεραιώσει την πιο στοιχειώδη κοινοβουλευτική διαδικασία; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Μόνο ανεγκέφαλοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει (αν δεν έχει ξεπεράσει…) τα όριά του και ότι στο σύνολό του αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα νομιμοποίησης. Ότι τα πράγματα, δηλαδή, δεν είναι business as usual: να βρούμε μερικούς καλούς υπουργούς να κάνουν τη δουλειά τους. Ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έξω ή μακριά από τον λαϊκό παράγοντα όπως αυτός εκφράζεται στην κάλπη. Άρα, ότι οι εκλογές δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε επιλογή. Είναι επείγουσα και ίσως οδυνηρή ανάγκη».
Ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος σε άρθρο του στο ΕΘΝΟΣ με τίτλο «Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις»καταλήγει: «Οι Γερμανοί και οι συμπορευόμενοι μ’ αυτούς εντείνουν τις πιέσεις, αυξάνουν τις απαιτήσεις, προσθέτουν νέους όρους, κοντολογίς μας κάνουν συνεχώς δυσκολότερη την ήδη δύσκολη ζωή μας. Και φυσικά δεν το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι με όλα αυτά μας βοηθάνε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. Άλλωστε και οι ίδιοι έχουν αναγνωρίσει σε κάποιες περιπτώσεις ότι η συνταγή δεν είναι η ενδεδειγμένη. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για τους λόγους αυτής της σκλήρυνσης, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν να κάνουν μόνο με τη διασφάλιση της εκτέλεσης της δανειακής σύμβασης. Έως έναν βαθμό είναι κι αυτό, όταν βλέπουν ότι το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας είναι ασταθές και άρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εκτέλεση της σύμβασης. Ωστόσο, πιστεύω ότι τα όσα συμβαίνουν τώρα επηρεάζονται σημαντικά ή και καθορίζονται και από τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις στον χώρο της Ευρωζώνης. Και όσο οι φωνές υπέρ της Ελλάδας θα δυναμώνουν και θα πληθαίνουν τόσο η γερμανική πλευρά θα νιώθει την ανάγκη ν’ αντιδρά και να σκληραίνει τη γραμμή της, πιστεύοντας ότι έτσι θα διατηρήσει- και θα ενισχύσει- τη σημερινή κυρίαρχη θέση της, όταν μια ήττα του Σαρκοζίστη Γαλλία θα της στερήσει το βασικό σήμερα “δεκανίκι” της».
Ο Νεόκοπος σε σχόλιό του στα ΝΕΑ με τίτλο «Τσικνοπέμπτη» σημειώνει: «Κύριε Διευθυντά, Για φόρο στην τσίκνα προλαβαίνουν;».