Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ποιόν συμφέρουν όσα γίνονται και ετοιμάζονται για το Ιράν


Οι ΗΠΑ σκόπιμα εντείνουν την κατάσταση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το πολλών δισεκατομμυρίων πρόγραμμα εξόρυξης «δύσκολων» υδρογονανθράκων που ισχύει στις ΗΠΑ, μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά υπό τον όρον υψηλών τιμών πετρελαίου. Αν σε απάντηση των ενεργειών των ΗΠΑ το Ιράν κλείσει το ...

πορθμό του Ορμούζ, η αύξηση των τιμών είναι αναπόφευκτη, σημειώνουν οι αναλυτές.
Ακόμα πριν μερικές εβδομάδες οι εμπειρογνώμονες ήταν πεπεισμένοι ότι η κατάσταση δεν θα φτάσει μέχρι το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν. Η ΕΕ, η Ιαπωνία και άλλες χώρες που εισάγουν το ιρανικό πετρέλαιο, θα είναι αναγκασμένες να βρουν άλλους προμηθευτές. Αλλά η πιο σοβαρή απειλή είναι οι απαντητικές ενέργειες της Τεχεράνης. Οι αρχές του Ιράν δήλωσαν ότι σε περίπτωση που η πίεση στην χώρα αυξηθεί, ο πορθμός του Ορμούζ θα κλείσει. Αυτή το μέτρο σημαίνει παράλυση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου γιατί ακριβώς μέσω αυτού του πορθμού πραγματοποιείται πάνω από το 45% όλων των θαλάσσιων μεταφορών. Σε αυτή την περίπτωση οι παγκόσμιες τιμές «μαύρου χρυσού» αυξάνονται κατά δύο φορές. Και αυτή η αύξηση συμφέρει περισσότερο στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι πεπεισμένος ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Σεργκέι Πραβοσούντοβ.
- Αυτό συμφέρει πολλούς στις ΗΠΑ. Μέσα σε τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται πολύ δυναμικά η εξόρυξη αερίου σχιστόλιθου και τώρα άρχισαν την εξόρυξη πετρελαίου σχιστόλιθου. Στις ΗΠΑ αυτό είναι σχεδόν σχέδιο εθνικής σημασίας γιατί προβλέπει τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου εργατικών θέσεων. Χρειάζεται συνεχής γεώτρηση πετρελαιοπηγών για αυτή την εξόρυξη γιατί κανονικά εξαντλούνται σε ένα χρόνο. Το πετρέλαιο όμως πρέπει να κοστίζει όχι παραπάνω από 100 δολάρια το βαρέλι για να είναι κερδοφόρο το σχέδιο. Οι ΗΠΑ χρειάζονται το Ιράν για να κλείσει τον πορθμό του Ορμούζ μέσω του οποίου περνάει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή. Τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο έλλειμμα.
Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι υπάρχει και άλλη άποψη της «ιστορίας του σχιστόλιθου». Οι περιβαλλοντολόγοι των ΗΠΑ προειδοποιούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση μαζικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων σχιστόλιθου. Ακολουθεί το σχόλιο του Ρώσου περιβαλλοντολόγου καθηγητή Αλεξέι Γιάμπλοκοβ.
- Η εξόρυξη του αερίου σχιστόλιθου μπορεί να προκαλεί σεισμούς. Υπάρχει και άλλο πρόβλημα – το πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων οριζόντων που μπορεί ναι είναι πολύ πλατιά. Και στην Αμερική τώρα υπάρχουν λογομαχίες γύρω από το ερώτημα αν πρέπει ή όχι να επιτραπεί αυτή η εξόρυξη στη Νέα Υόρκη ή σε άλλες περιοχές.
Στη Νέα Υόρκη και τη Τέξας η εξόρυξη υδρογονανθράκων σχιστόλιθου απαγορεύτηκε. Οι κάτοικοι των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στα κοιτάσματα, θυμούνται και τώρα πως από τη βρύση μαζί με το νερό έβγαινε αέριο. Παρ' όλα αυτά, αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν απότομα, κανείς δεν θα ακούει τους περιβαλλοντολόγους και τους πολίτες. Οι ΗΠΑ σε συνθήκες μείωσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης δεν μπορούν να επιτρέπουν στον εαυτό τους να εξαρτούνται από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και τις ενέργειες του Ιράν. Αυτές οι δηλώσεις ακούγονται όλο και πιο συχνά στο Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.
Πηγή

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφερουν τους Ρότσιλντ και οσους κρυβονται πισω τους. Συμφερουν την δημιουργια ενος παγκοσμιου κρατους ονοματι ισραηλ.