Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΑΣ: «Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ»


Anti-ntp:Το καλσόν πρόσεχε...είναι και λίκρα
Το ζήτημα της «αντισυμμαχικής συμπεριφοράς» της Τουρκίας έθεσε με έμφαση στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας. «Είχαμε ξανά νέες απειλές εναντίον της Κύπρου. Είχαμε ξανά υπερπτήσεις, είχαμε...
αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά συμμάχου. Είναι συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει», είπε ο κ. Δήμας.

Ο κ. Ράσμουσεν βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα με...
αφορμή και τη συμπλήρωση 60 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στην Ατλαντική Συμμαχία το 1952.

«Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο και που δυστυχώς δεν έχουν απαντηθεί από τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία. Χθες είχαμε ξανά νέες απειλές εναντίον της Κύπρου. Είχαμε ξανά υπερπτήσεις, είχαμε αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

» Αυτή δεν είναι συμπεριφορά συμμάχου. Είναι συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα προασπίζει τα δικαιώματά της. Δυστυχώς όμως αντί σήμερα να μιλάμε γι' αυτά που μας ενώνουν βλέπουμε προκλήσεις που υπονομεύουν τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεών μας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ.Ράσμουσεν.

Η αναφορά του Στ.Δήμα αφορούσε τις πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας η οποία προχώρησε, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Ράσμουσεν, τόσο σε υπέρπτηση στο Αγαθονήσι όσο και σε έκδοση ανακοίνωσης από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία απευθύνεται αυστηρή προειδοποίηση ακόμη και προς ξένες εταιρείες να μην λάβουν μέρος στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων που προκήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της.

Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Ράσμουσεν είχε επαναλάβει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έδινε λύση και στο πρόβλημα της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν για τον σκοπό αυτό.

Στις συζητήσεις με τον κ.Δήμα έπεσε στο τραπέζι και το Σκοπιανό, όπου ο κ. Ράσμουσεν επανέλαβε την πάγια θέση της Συμμαχίας ότι πριν ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Επίσης, συζητήθηκε η ελληνική συνεισφορά στο Αφγανιστάν, όπου η Ελλάδα επανέλαβε ότι ναι μεν θα μειώσει τη δύναμή της στην ISAF αλλά θα παραμείνουν οι εκπαιδευτές για τον αφγανικό στρατό.

Το ίδιο ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του κ.Ράσμουσεν με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Πεντάγωνο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε επίσης να θέσει στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας τις ελληνικές θέσεις για τη νέα στρατιωτική δομή ου ΝΑΤΟ, αλλά και να συζητήσει μαζί του τη συνδρομή της Ελλάδος στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Ο γενικός γραμματέας, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εξήρε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη επιχείρηση στη Λιβύη.

Η «έξυπνη άμυνα»

Ένα από τα ζητήματα στα οποία επέμεινε ιδιαίτερα ο κ. Ράσμουσεν ήταν στο δόγμα της «έξυπνης άμυνας» (smart defence), που αποτελεί βασικό θέμα μελέτης στο ΝΑΤΟ ενόψει και της Συνόδου Κορυφής τον Μάιο στο Σικάγο.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα 60 χρόνια της συμμετοχής, ο κ.Ράσμουσεν αναφέρθηκε στην ανάγκη, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για πολλές χώρες, να υπάρξουν πολλαπλασιαστές ισχύος μέσω της κοινής προσπάθειας. Μίλησε για την ανάγκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων ώστε μέσω συνεργασιών να καλυφθούν οι μειώσεις στους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.
πηγή

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OPA NA KAI ENAS TSAMPOUKOPISOGLENTIS

Η «έξυπνη άμυνα» είπε...

Καλά, είσαι με τα καλά σου Δήμα;¨Όταν τον
Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τον λένε
Άντερς Φογκ Ράσμουσεν......
τότε να είσαι σίγουρος 100%, ότι το ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΟ 110%.
Τα παράπονα σου είναι σαν να τα λές σε τοίχο.
Το μόνο χειρότερο απο αυτό, είναι να έχει Τούρκικο επίθετο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.
Αν και φυσικά, δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι το γνωρίζεις αυτό και απλώς παίζεις θέατρο όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι σου.
ΠΡΟΣΕΧΕ ΔΗΜΑ................



την «έξυπνη άμυνα»

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος ο λογος να ημαστε στο ΝΑΤΟ? Γιατι να ξοδευει η Ελλαδα τοσα δισεκκατομυρια για τους πολεμους τους, τις αποστολες τους στην Μεση ανατολη, τους εξοπλισμους και το βασικο την ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ... Οι τουρκοι κανουν βολτες και περιπατο στο Αιγαιο οποτε γουσταρουν οπως και στην κυπρο, τα ημια και το καστελοριζο δεν ξερουν αν ειναι ελληνικα, δεν μας παρεχουν καμια προστασια με λιγα λογια... μονο μας ζημιωνουν οικονομικα...

ΥΣ. Σε περιπτωση πολεμου ετσι κι αλλιως με το μερος των τουρκων θα πατε... το εχετε κανει και παλαιοτερα..

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΕ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕΣ;Ε ΒΕΒΑΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΕΣ ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ.....ΑΝΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΡΕ ΣΙΧΑΜΕΝΟΙ...ΚΑΝΕΝΑΣ ΡΕ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ.....ΟΞΩ ΡΕ.....ΠΑΛΙΟΑΛΗΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.....