Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ιμβρος και Τένεδος αποκτούν «πόρτα» προς Ελλάδα και Ευρώπη


Οι τουρκικές αρχές για πρώτη φορά δημιουργούν τελωνεία στα δύο νησιά

«Εξαιρετική εξέλιξη» χαρακτηρίζουν οι ιμβριακοί σύλλογοι την απόφαση των τουρκικών αρχών να προχωρήσουν σε ίδρυση τελωνείων στην Ιμβρο και την Τένεδο. Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στο υπ΄αριθμ. 28150 φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης της χώρας, έγινε δεκτή με ικανοποίηση καθώς....
αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ελλήνων αλλά και του Πατριαρχείου.


Σύμφωνα με τους ιμβριακούς Συλλόγους «με την εξαιρετική αυτή εξέλιξη, τα νησιά Ιμβρος και Τένεδος είναι πλέον σημεία εισόδου στην Τουρκία από το εξωτερικό και εξόδου από αυτήν για διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών από και προς το εξωτερικό. Αυτό οδηγεί στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Ιμβρίων και Τενεδίων για την απευθείας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των Πατρίδων τους με προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, το οποίο έθεταν προς τις Αρχές τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και τα Ιμβριακά Σωματεία με σκοπό την συγκοινωνιακή διευκόλυνση των Ιμβρίων και Τενεδίων της διασποράς και την ευκολότερη και συχνότερη επάνοδο στη γενέθλια γη τους».

Στη νέα Περιφερειακή Διεύθυνση Τελωνείων και Εμπορικών Ζωνών Δυτικής Προποντίδας, με έδρα τη Ραιδεστό, θα υπάγονται οι τελωνειακές Αρχές των νησιών Ιμβρου και Τενέδου. Οι συγκεκριμένες τελωνειακές Αρχές ιδρύονται για πρώτη φορά.

Ο Πατριάρχης στην Τουρκική βουλή για το νέο σύνταγμα-Θα θέσει ζητήματα σεβασμού εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος θα εμφανιστεί -άνευ απροόπτου- την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στην ειδική επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η οποία διαμορφώνει το νέο σύνταγμα και θα παρουσιάσει τις θέσεις όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας για τις νέες θεσμικές αλλαγές της χωράς. Είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό νομοθετικό σώμα θα ακούσει τα σχετικά αιτήματα των χριστιανών, Εβραίων, Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων.

Αρχικά επρόκειτο ο οικουμενικός πατριάρχης να προβάλει τις απόψεις και τα αιτήματα της ελληνορθόδοξης μειονότητας αλλά, ύστερα από συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, κρίθηκε σκόπιμο να είναι ευρύτερου περιεχομένου η παρέμβαση του.

Πληροφορίες τουρκικών πηγών αναφέρουν ότι το «πακέτο παρατηρήσεων και αιτημάτων» του πατριάρχη Βαρθολομαίου περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τα αρνητικά και υβριστικά σχόλια εναντίον μη μουσουλμάνων που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία, θέτει το ζήτημα της μόρφωσης νέων κληρικών όλων των θρησκειών με ιδιαίτερη μνεία στο άνοιγμα της σχολής της Χάλκης και της οικονομικής ενίσχυσης των θρησκευτικών σχολών από το ειδικό κρατικό ταμείο, όπως γινόταν ως το 1974.

Ιδιαίτερα τονίζεται ότι ο πατριάρχης θα ζητήσει να απαλειφθούν ρατσιστικές και άλλες εκφράσεις από την δημόσια εκπαίδευση και την γραφειοκρατία οι οποίες «μοιραία προκαλούν το μίσος και το έγκλημα όπως λ.χ. ότι οι Αρμένιοι και οι Έλληνες έπληξαν την Τουρκία από τα νώτα», λέξεις οι οποίες οδήγησαν και στην δολοφονία του αρμένικης καταγωγής Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ τον Ιανουάριο του 2007.

Οι ίδιες πήγες σημειώνουν ότι οι θρησκευτικές κοινότητες ζητούν -και ο πατριάρχης θα τονίσει αυτό το αίτημα- να έχουν το δικαίωμα και οι μη μουσουλμάνοι να καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας θετικά το πατριαρχικό διάβημα ο αρθρογράφος της Zaman δεν κρύβει την απογοήτευση του επειδή στα αιτήματα των μειονοτήτων που θα παρουσιάσει ο Βαρθολομαίος «δεν περιλαμβάνεται ένας οδικός χάρτης για την εξασφάλιση της επιβίωσης τους. Για παράδειγμα, ένα αίτημα να αλλάξουν μερικά βασικά άρθρα του τουρκικού Νομού ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο ιδρύματα τους να αποκτήσουν νομικό καθεστώς, η απουσία του οποίου αποτελεί τη ρίζα των περισσότερων προβλημάτων τους».
http://www.tovima.gr