Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

"Συνταγή Κίνας" από ΝΔ: "Καλή η λιτότητα αλλά πρέπει να δουλεύουμε και περισσότερο"!


Ένα κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα πολιτικής ταυτότητας, αρχίζει να διαφαίνεται στη ΝΔ της εποχής του Μνημονίου: Ενώ το κόμμα είναι ζαλισμένο ακόμα από την τρικυμία της Κυριακής και κανείς δεν ξέρει πότε θα συνέλθει - αν συνέλθει - έρχεται ο αναπληρωτής υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης και εκ των βασικών υπευθύνων της οικονομικής πολιτικής του κόμματος σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News, στην εκπομπή του Jeff Randall και δηλώνει ότι ...
καλώς έγιναν όσα έγιναν μέχρι στιγμής στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε εκτέλεση των εντολών της τρόϊκας!

Και ότι "Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα ήταν απαραίτητα"! Πιο συγκεκριμένα ο σκιώδης υπουργός Οικονομίας όπως χαρακτηρίστηκε από τα αγγλικά ΜΜΕ δήλωσε ότι «Η λιτότητα ήταν απαραίτητη, αλλά πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, αλλιώς θα μπούμε σε μια βαθύτερη περίοδο ύφεσης».

Δηλαδή συνταγή Κίνας ή Ινδίας: Φτώχεια και υψηλή παραγωγικότητα από το εργατικό δυναμικό"!

Είναι γεγονός ότι στο πίσω κάθισμα μιας Bentley από αυτές που συνήθως κυκλοφορεί ή τουλάχιστον κυκλοφορούσε την πρώτη εποχή που είχε έρθει στην Ελλάδα από το City, ο Ν.Μηταράκης, μπορείς να λες και να πιστεύεις οτιδήποτε, αλλά αυτό πόσο εφαρμόσιμο είναι, αλλά και πόσο συνάδει με την πολιτική του κόμματός σου.

Αν και πλέον μετά την στροφή Σαμαρά πολιτικά στελέχη σαν το Ν.Μηταράκη, φαίνεται ότι νιώθουν "απελευθερωμένα" για να εκφράσουν ακραία φιλελεύθερες απόψεις για να μην πούμε οικονομικές απόψεις 'προ-βιομηχανικής εποχής αρχών 19ου αιώνα.

Βέβαια, για να μην τον αδικήσουμε να σημειώσουμε ότι στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος πρόσθεσε πως "οι Έλληνες έχουν καταβάλλει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια μέχρι τώρα, σε ότι αφορά τα τις οικονομικές θυσίες", αλλά συνεχίζει προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αλλάξει τους στόχους της ή τις πολιτικές της". Τουλάχιστον αφήνει και ένα παραθυράκι λέγοντας ότι "Εάν αυτές δεν αποδίδουν τότε αυτές θα πρέπει να αλλάξουν".

Βέβαια, κάπως αργά τα στελέχη περί των Α.Σαμαρά θυμήθηκαν ότι "Η λιτότητα κάνει καλό". Έπρεπε να το είχαν πει όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Τότε που ο Α.Σαμαράς μίλαγε για "λάθος οικονομική πολιτική" είτε κατά την «συνταγή» είτε κατά το «μίγμα», δεν έχει διευκρινισθεί απόλυτα μέχρι τώρα. να σημιεώσουμε ότι ο Ν.Μηταράκης, ούτε καν την καραμέλα της "ανάπτυξης" που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο πρόεδρος της ΝΔ Α.Σαμαράς δεν χρησιμοποίησε στην συνέντευξή του. Απλά και μόνο "λιτότητα και αύξηση παραγωγικότητας".

Μήπως η Ν.Δ. έχει σαφές πρόβλημα διχασμού πολιτικής προσωπικότητας. Μήπως άλλα λένε στο εσωτερικό για τους ιθαγενείς και άλλα στο εξωτερικό;

Γατί σε πρόσφατη συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο του Αντέννα λέει άλλα: «Ουσιαστικά δεν έχουμε κάνει καμία προσπάθεια περιστολής της κρατικής δαπάνης… Όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο είχαμε τρία μεγάλα θέματα να αντιμετωπίσουμε: Την αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου, την φοροδιαφυγή και ένα κλίμα που δεν ευνοούσε τις επενδύσεις. Αντί να ασχοληθούμε με αυτά τα μεγάλα θέματα την διετία που μας πέρασε, εμείς αυξήσαμε τους φόρους , με αποτέλεσμα να διογκωθεί η φοροδιαφυγή και να μπούμε σε βαθιά ύφεση. Κάναμε επίσης, οριζόντιες περικοπές που δεν βοήθησαν την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου. Το θέμα δεν είναι να έχεις μικρό ή μεγάλο δημόσιο, αλλά αποτελεσματικό δημόσιο».

Δηλαδή, "περιμένετε να έρθει η ΝΔ για να δείτε τις πραγματικές περικοπές"! Δηλαδή, τι περισσότερο θα κάνουν; Ας πούμε στην Εθνική Άμυνα, τα μαχητικά θα πετάνε με το σύστημα "μονά ζυγά"; Και αφού δεν έχουν γίνει "πραγματικές περικοπές" γιατί στο βρετανικό δίκτυο μίλησε για "καλώς επιβληθείσα λιτότητα";

Να σημειώσουμε ότι το θέμα δεν αφορά προσωπικά τον Ν.Μηταράκη, αλλά την γενικότερη οικονομική πολιτική της ΝΔ που πάσει από έντονο χαμαιλεοντισμό για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.

Μήπως μας δουλεύουν κανονικά; Λέμε, μήπως...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr