Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Εκτός ελέγχου η κατάσταση και στη Κρήτη! Μετά τις πέτρες,τις μολότοφ & τα χημικά... "ντου" στα πολιτικά γραφεία


Στους δρόμους χιλιάδες Κρητικοί κόντρα στο νέο μνημόνιο - Κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης - "Παρατράγουδα" στην πορεία στο Ηράκλειο - Μολότοφ σε τζιπ της αστυνομίας - Σπάνε γραφεία βουλευτών - Τραυματίας ένας αστυνομικός


Με το σπάσιμο των τζαμιών της εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου...
ξεκίνησαν τα "παρατράγουδα" στην πορεία, στο Ηράκλειο, ενώ λίγο πριν τις 21.00 ξεκίνησαν "οδομαχίες", στη μεγάλη Έβανς.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον ενεχυροδανειστηρίου αλλά και του πολιτικού γραφείου του Μ.Στρατάκη, τα τζάμια της εισόδου του οποίου, αλλά και τις μπαλκονόπορτες έσπασαν. Άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών με μολότοφ, οι οποίοι "απάντησαν" με χημικά.

Φωτιά "άρπαξε" τζιπ της αστυνομίας, από μολότοφ, ενώ ήταν σταθμευμένο πίσω από τα Δικαστήρια.

Τραυματισμένος είναι αστυνομικός, τον οποίο οι διαδηλωτές "πέτυχαν" σε καφετέρια στην πλατεία Κορνάρου, και στον οποίο επιτέθηκαν, χτυπώντας τον και τραυματίζοντάς τον.

Διμοιρία των ΜΑΤ έχει παραταχθεί, στην οδό Έβανς, ενώ η πορεία ολοκληρώθηκε εν μέσω χημικών. Οι ψυχραιμότεροι προσπαθούν να αποτρέψουν τις φασαρίες αλλά κάποιοι συνέχιζαν να πετάνε πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Εναντίον πολιτικών γραφείων

Μετά το πολιτικό γραφείο του Μ.Στρατάκη, το μένος των διαδηλωτών βρήκε επόμενο στόχο το πολιτικό γραφείο του Β.Κεγκέρογλου, στο οποίο οι αντιεξουσιαστές ανήρτησαν πανό, ενώ με σπρέι "μαύρισαν" την ταμπέλα του γραφείου, αποχωρώντας, αμέσως μετά.

Περίπου στις 22.00 διαδηλωτές τα έκαναν γυαλιά - καρφιά το πολιτικό γραφείο της Μ.Σκραφνάκη. Αφού έσπασαν την τζαμαρία, άρχισαν να πετάνε έξω καρέκλες και φωτογραφίες της Μαρίας Σκραφνάκη αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου, στις οποίες έβαλαν φωτιά.

"Λαοθάλασσα" στο Ηράκλειο

"Πλημμύρισαν" την πλατεία Ελευθερίας οι Ηρακλειώτες που ανταποκρίθηκαν, μαζικά, στο κάλεσμα στο νέο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο κατά του νέου μνημονίου που διοργανώνουν απόψε οι «Πολίτες κατά του Χρέους» μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης.

Στη συγκέντρωση του ΕΚΗ συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ αισθητή ήταν, στην πλατεία Ελευθερίας, η παρουσία ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα, κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας και ξεκίνησε νέα πορεία.

Μέλη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ φροντίζουν την περιφρούρηση της κατάληψης.

Κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Σ.Βαρδάκης εκτιμά ότι στην αποψινή συγκέντρωση συμμετέχουν πάνω από 10.000 άνθρωποι. "Ο λαός του Ηρακλείου, με την αποψινή του συγκέντρωση, ψήφισε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου αυτής της φασιστικής κυβέρνησης. Ο αγώνας συνεχίζεται, από αύριο θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους, ώστε - ακόμη κι αν ψηφιστούν τα μέτρα - να μην εφαρμοστούν" - είπε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Πορεία

Πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20.00, αντιεξουσιαστές, μέλη του ΑΝΤ.ΑΡ.Σ.Υ.Α., αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, ενώ τα πρώτα "παρατράγουδα" ξεκίνησαν γρήγορα, όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης. Κάποιοι έσπασαν το τζάμι της εισόδου των Δικαστηρίων.

Επρόκειτο για μία πολυπληθή πορεία, κάτι που γίνεται αντιληπτό, από το γεγονός ότι τη στιγμή που η "κεφαλή" της πορείας βρισκόταν στην αρχή της οδού Αγίου Μηνά, η "ουρά" ήταν ακόμη στην πλατεία Ελευθερίας, με πολίτες να ενσωματώνονται συνεχώς.

Στο Ρέθυμνο

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Ρέθυμνο ενάντια στα νέα μέτρα, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Με αφετηρία το υπό κατάληψη δημαρχείο του Ρεθύμνου, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καλώντας τους δύο βουλευτές Ρεθύμνου, Όθωνα και Κεφαλογιάννη – τους οποίους έχουν κηρύξει ανεπιθύμητους – να μην ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Διαδηλωτές πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ σε δύο τράπεζες, ωστόσο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής δεν εκδηλώθηκε φωτιά.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα προς το Μ.Όθωνα και την Ό.Κεφαλογιάννη στέλνουν οι Ρεθυμνιώτες, καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν τα μέτρα. Σημειώνεται ότι και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι από την τελευταία γενική συνέλευση των συνδικαλιστών.

Στα Χανιά

Δυναμικό και με μεγάλη παρουσία κόσμου, ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε απόψε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς στα Χανιά.

Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν την συγκέντρωση τάχθηκαν κατά του νέου μνημονίου και ζήτησαν από τους τοπικούς βουλευτές να το καταψηφίσουν επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κριθούν ανεπιθύμητοι στα Χανιά.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης κατά την οποία οι συγκεντρωμένοι τραγουδούσαν το ριζίτικο τραγούδι, "πότε θα κάνει ξαστεριά".

Κατά την διάρκεια της πορείας ομάδα νεαρών προκάλεσε ζημιές στην τζαμαρία δυο τραπεζών ενώ έσπασε και τις τζαμαρίες του ΚΕΠ του δήμου Χανίων καθώς και την τζαμαρία της κεντρικής εισόδου του δημαρχείου.

Στην πλατεία της δημοτικής αγοράς παραμένουν πολίτες αναμένοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή, ενώ όπως ανακοινώθηκε σε περίπτωση που το μνημόνιο εγκριθεί από το κοινοβούλιο οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Δευτερα.

Στο Λασίθι

Στις 18.00 θα ξεκινήσει το αποψινό συλλαλητήριο στην Ιεράπετρα μετά τη δυναμική παρουσία των διαδηλωτών, την Παρασκευή. Την ίδια ώρα έχουν δώσει "ραντεβού" οι πολίτες στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.


http://www.cretalive.gr