Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η λέξη που επικρατεί: "Αγανάκτηση"


του Βαγγέλη Πασιά
Μία λέξη έχει γίνει το μοναδικό σύνθημα για την απαρχή κινημάτων που θα αλλάξουν την κοινωνικό-πολιτική κατάσταση σε αρκετές χώρες: ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ! Αυτή η λέξη είναι...

αρκετή για να ενώσει ανθρώπους διαφορετικών πολιτκών ιδεολογιών και ανθρώπους διαφορετικών χωρών. Από την Αίγυπτο στη Λιβύη, από τη Λιβύη στη Συρία, από τη Συρία στην Ισπανία, από την Ισπανία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και η αγανάκτηση “μεταδίδεται” σαν φωτιά, σαν επανάσταση γρήγορα και αλλού. Η Μεσόγειος φλέγεται! Φυτίλι της πυρκαγιάς, η αγανάκτηση. Η λέξη “αγανάκτηση”, πλέον, παίρνει πολλές ερμηνείες, όπου διάφορες συνιστώσες συγκλίνουν υπό τη συγκεκριμένη λέξη........

Στη χώρα μου, στην πόλη μου, όπως και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, πολίτες ενώνονται σαν γροθιά δηλώνοντας ότι, αν και αγανακτισμένοι, είναι παρόντες και ότι μπορούν να συμφωνήσουν παρά τις διαφορετικές πολιτικές τους ιδεολογίες. Μέσα από μια σειρά 30 προτάσεων που ακολουθούν, θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου, όπως κάθε Έλληνας πολίτης:

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάθε μέρα βλέπω σκυμμένα κεφάλια γεμάτα σκέψη και αγωνία για το αύριο.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί το χαμόγελο είναι ελάχιστο και αμήχανο μεταξύ των ανθρώπων.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί όπου και αν κοιτάξω, βλέπω έρημες γειτονιές, εκεί που κάποτε υπήρχαν καταστήματα.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί πολλοί συμφοιτητές μου, όχι μόνο επέστρεψαν στις πατρίδες τους, αλλά και εγκατέλειψαν τις σπουδές τους για να βρουν μια εργασία.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί έχω δει στις ειδήσεις πολλούς «περίεργους» θανάτους που οφείλονται στην ανικανότητα αποπληρωμής χρεών.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί ο γείτονάς μου είναι στη φυλακή γιατί δεν μπόρεσε να πληρώσει μία δόση δανείου, ενώ κάποιος πολιτικός μπορεί να εμπλακεί σε σκάνδαλο χωρίς ιδιαίτερες κυρώσεις μετά την ανακάλυψή του.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί οι νόμοι δεν προβλέπουν τα ίδια για όλους τους πολίτες.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάποιοι 300 και κάποιοι «προστατευόμενοί» τους τυγχάνουν περισσότερων προνομίων και «δικαιωμάτων» από τους υπόλοιπους πολίτες.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί στο όνομα της δημοκρατίας έχουν γίνει τεράστια εθνικά σφάλματα.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί η δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, η κοιτίδα του συγκεκριμένου πολιτεύματος αλλά και του αξιοθαύμαστου πολιτισμού, δεν έχει πολλές ομοιότητες με την παρούσα δημοκρατία.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί η άμεση δημοκρατία δεν υφίσταται.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί πριν λίγα χρόνια κάποιοι 300 έκαψαν την Ελλάδα και τώρα την πουλάνε.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάποιοι 300 πωλούν την ελληνική γη και τη δημόσια περιουσία, πράγματα για τα οποία οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους μέσα σε αγώνες και πολέμους για να τα αποκτήσουμε. ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί αυτούς τους προγόνους που τιμούν με τις εθνικές εορτές και επετείους, αυτούς παράλληλα ατιμούν με τις πράξεις τους.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάποιοι 300 προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους ότι γνωρίζουμε τα στοιχειώδη γράμματα.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί οι βουλευτές είναι δεν είναι αντιπρόσωποι της κοινωνίας και της πραγματικότητας στην οποία ζούμε αλλά βολευτές.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί πολλοί συνδικαλιστές εκπροσωπούν τον εξωπραγματικό “ξύλινο” λόγο των κομμάτων στα οποία ανήκουν.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάποιοι 300 προσπαθούν να σώσουν την οικονομία της Ελλάδας, την οποία οι ίδιοι κατέστρεψαν.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάποιοι 300 προσπαθούν να κάνουν σωστή δημοσιονομική πολιτική, όπως ισχυρίζονται, αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας το εισόδημά μας.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάποιοι 300 μιλάνε για ασφάλεια και προστασία του πολίτη, όταν καταργούν αστυνομικά τμήματα σε πολλές περιοχές αλλά και στα ήδη υπάρχοντα υπάρχουν ελλέιψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ εκείνοι έχουν 2-3 αστυνομικούς που τους προστατεύουν νυχθημερόν.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάποιοι 300 μιλάνε για ανάπτυξη, όταν εργοστάσια και βιοτεχνίες κλείνουν κάθε μέρα και μένουν άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάποιοι 300 μιλάνε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, όταν η παραπαιδεία είναι από τους πιο κερδοφόρους κλάδους, όταν σχολεία κλείνουν ή συγχωνεύονται και όταν οι ίδιοι και τα παιδιά τους σπουδάζουν στα καλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί, παρ'όλο το μόχθο για τα πτυχία, αυτά φαίνονται άχρηστα μπροστά στον πιο φανερό δρόμο, αυτόν της ανεργίας.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί η ιδιότητα του βουλευτή ενώ είναι λειτούργημα, έχει γίνει επάγγελμα.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί βαρέθηκα και, πιο πολύ, σιχάθηκα τα ψέμματα και την κοροϊδία κάποιων 300.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί κάποιοι 300 αποφασίζουν για την τύχη περίπου 10.000.000 πολιτών.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ για κάποιοι 300 με θεωρούν συνένοχο στα πολιτικά τους εγκλήματα.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί μας έχουν περάσει το μήνυμα ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την οικονομία.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί τα όνειρά μας και οι φιλοδοξίες μας έχουν καταντήσει έρμαια της πολιτικής ανευθυνότητας κάποιων 300.


ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ γιατί, αν και η γιαγιά μου έλεγε “Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία”, κάποιοι 300 φαίνεται να την έχουν ήδη αποτελειώσει.

Νέοι και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, βγαίνουμε στους δρόμους, στις πλατείες για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, για να παλέψουμε για τους κόπους τους δικούς μας και των προγόνων μας. Βγαίνουμε στους δρόμους με οδηγό τα όνειρά μας και τις φιλοδοξίες μας, για μια υγιή και δημοκρατική κοινωνία, για ένα καλύτερο μέλλον δικό μας και των παιδιών μας. Όπως έχει πει ένας Αμερικανός στρατιωτικός, ο Collin Powel, “Κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα με μαγικό τρόπο. Χρειάζεται ιδρώτας, θέληση και σκληρή δουλειά.”. Η αγανάκτησή μας ας είναι το εφαλτήριο για τις αλλαγές τις οποίες όλοι ονειρευόμαστε.\

πηγη