Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Καθολικό «όχι» των Σέρβων του Κοσόβου


ΑΨΗΦΏΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΊΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΏΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΊΟΥ, ΤΗΣ ΣΕΡΒΊΑΣ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΠΟΣΤΟΛΉΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΈΔΙΟ (UNMIK) ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΉ ΔΗΜΟΨΗΦΊΣΜΑΤΟΣ, ΟΙ ΣΈΡΒΟΙ ΤΟΥ ΒΌΡΕΙΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΊΟΥ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΌ 99,74% ΨΉΦΙΣΑΝ ΌΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΎΣ ΤΗΣ ΠΡΊΣΤΙΝΑ.

Αψηφώντας την αντίθεση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, της...
Σερβίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου σε ποσοστό 99,74% ψήφισαν ότι δεν αναγνωρίζουν τους θεσμούς της Πρίστινα. Το διήμερο δημοψήφισμα το οποίο οργανώθηκε σε τοπικό επίπεδο στους δήμους του βόρειου Κοσόβου με σερβικό πληθυσμό (Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν, Πότοκ και Λεπόσαβιτς) καλούσε όλους του Σέρβους να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην ερώτηση «αποδέχεστε τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου;». Συνολικά ψήφισε το 75,28% του σέρβικου πληθυσμού των δήμων αυτών, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι Σέρβοι που ζουν νότια του ποταμού Ιμπαρ δεν συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.

Βουλή
Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Βουλή του Κοσόβου με ψηφοφορία της έκρινε παράνομο και άκυρο το δημοψήφισμα αυτό και στη σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η ενέργεια αυτή στρέφεται κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου. Η Βουλή εκλαμβάνει αυτό το δημοψήφισμα ως καταπάτηση της συνταγματικής έννομης τάξης στη Δημοκρατία του Κοσόβου.

Τέτοια εξωθεσμικά και παράνομα γεγονότα ζημιώνουν τις συνεχείς προσπάθειες των θεσμών του Κοσόβου να ενσωματώσουν τη σερβική κοινότητα».

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα αυτό ως «επιζήμιο» για τα συμφέροντα της Σερβίας. Επιπλέον δήλωσε ότι κατανοεί την ανάγκη των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση, αν και τόνισε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να υπερκαλύψουν το κράτος στην επίλυση των προβλημάτων του πληθυσμού του βόρειου Κοσόβου. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο νέος γύρος συνομιλιών Σερβίας- Κοσσυφοπεδίου ορίστηκε για την 21η Φεβρουαρίου.
http://www.ethnos.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oύτως ή άλλως, το Κόσοβο είναι κράτος υβρίδιο, παρασκεύασμα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Ο Σερβικός λαός δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί αυτό το κράτος "έκτρωμα".

Ανώνυμος είπε...

Μπόρις Τάντιτς, σα να λέμε Αντώνης Παπανδρέου;
Ο σέρβικος λαός τους έδωσε την απάντηση που αξίζουν. Ο ελληνικός;