Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Λ. Παπαδήμος κάλεσε τον Ν.Γκρουέφσκι για … συνομιλίες! – Με ποιο δικαίωμα;


Mε μια κίνηση που προβληματίζει βαθιά γιατί δεν έχει ούτε τη νομιμοπoίηση του ελληνικού λαού, ούτε καμία εξουσιοδότηση να συζητήσει το θέμα, ο δοτός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος,...
φαίνεται ότι έχει εντολές να κλείσει όπως-όπως και το … Σκοπιανό! Πριν λίγο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr, κάλεσε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ν.Γκρουέφσκι σε συνάντηση … κορυφής για να συζητήσουν το θέμα και να βρούν “αμοιβαία αποδεκτή λύση”!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκεκριμένα πρότεινε με επιστολή του προς τον σκοπιανό ομολογό του, την συνάντηση τους στις Βρυξέλλες το διήμερο 1-2 Μαρτίου στο πλαίσιο των εργασιών του ευρωπαικού Συμβουλίου.

Η κίνηση αυτή είναι εκτός πάσης εθνικής λογικής, την στιγμή που ο Γκρουέφκσι διεθνώς βάλλεται πανταχόθεν για την αλυτρωτική του πολιτική (έχει γεμίσει τα Σκόπια αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις παλιές σημαίες των Σκοπίων πριν την ενδιάμεση συμφωνία, όπως φαίνεται και στην φωτό).

Όπως σημείωνε συνεργάτης του Λ. Παπαδήμου: “Μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης θα πρέπει  να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα”!Δηλαδή πρόκειται να επανεξεταστεί η ελληνική πολιτική άρνησης εισόδου στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. των Σκοπίων πριν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας;

Υπενθυμίζεται ότι χτές η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και οι παράμετροι που την επηρεάζουν, με σημαντικότερη αυτή που αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας. Μήπως η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού έχει “υπαγορευτεί” από το Βερολίνο το οποίο τον έχει παίξει άλλωστε και καθοριστικό ρόλο στον διορισμό του στην πρωθυπουργία; Ο Πρωθυπουργός απαντά με την επιστολή του σε αυτή που προσκόμισε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα η αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης Τεούτα Αρίφι.

Η επιστολή Παπαδήμου εστάλη λίγες ημέρες πριν αρχίσει η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό να αναζωογονηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Ο κ. Νίμιτς θα βρεθεί στα Σκόπια τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου και στην Αθήνα την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

Ιδού η επιστολή του Λ. Παπαδήμου

“Σας ευχαριστώ για την από 22.01.2012 επιστολή σας την οποία μου διεβίβασε η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Arifi κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.

Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευση της Ελλάδας υπέρ της συνέχισης και της ενίσχυσης της μακροχρόνιας πολιτικής της για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Προς αυτόν το σκοπό, και στο πλαίσιο της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα εργαζόταν ανέκαθεν ενεργά και με συνέπεια υπέρ της προώθησης των καλών σχέσεων με όλους τους γείτονές της και μεταξύ αυτών.

Η αρχή αυτή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόοδο και ένα απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη του κοινού μας στόχου: την ευρωαντλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής μας. Το σκοπό αυτόν, άλλωστε, υπηρετεί ξεκάθαρα η πρωτοβουλία μας «Ατζέντα 2014», την οποία θα συνεχίσει να προωθεί ενεργά η επικείμενη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, στις οποίες η Ελλάδα αποδίδει μείζονα σημασία –όπως αυτό αποδεικνύεται από τη συνεργασία μας σε διαφόρους τομείς, προεξάρχοντος του οικονομικού–, ευελπιστώ ότι θα βελτιωθούν περαιτέρω προς όφελος και των δύο λαών μας.

Ως προς το ζήτημα της ονομασίας, θέση μας είναι ότι θα πρέπει να επιλυθεί μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνω να εργαστείτε με εποικοδομητικό τρόπο προς την επίτευξη αυτού του στόχου.  Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Nimetz στην περιοχή μας αναμένεται να συμβάλει στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Υπό το φως των ανωτέρω θα ήθελα να προτείνω να συναντηθούμε στο περιθώριο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Με εκτίμηση,
Λουκάς Παπαδήμος”

Τι λέει για όλα αυτά ο Α. Σαμαράς που στήριξε την πολιτική του καριέρα στο σκοπιανό ζήτημα; Πως μπορεί μια κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ να προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις που έρχονται και σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική της Ν.Δ.; Εκτός αν ισχύει ελαφρά παραφρασμένη η παροιμία “Τώρα που βρήκαμε παπα(δήμο) ας θάψουμε πεντ’έξι (εθνικά θέματα)”…
 defencenet.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

του προδότη ! με αυτο το δικαίωμα