Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Παρελθόν ο συμβατικός πόλεμος - Έρχεται ο νευροπόλεμος!


Θα μας ελέγχουν το μυαλό, με κατευθυνόμενη ενέργεια θα μας προκαλούν πόνο, θα μας δαμάζουν τη σκέψη και τις κινήσεις... Ξεχάστε ό,τι γνωρίζατε μέχρι σήμερα για τα συμβατικά όπλα. Η νευροεπιστήμη ανοίγει νέους ορίζοντες εξόντωσης των εχθρών.

Όπως διαβάζουμε στο ygeianews.gr, o πόλεμος αποκτά άλλες διαστάσεις, καθώς ο τομέας της νευροεπιστήμης ανοίγει πλέον νέες προοπτικές για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, σύμφωνα με μια νέα βαρυσήμαντη έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας, της Ακαδημίας Επιστημών της...
Βρετανίας.

Όπως επισημαίνει, παρά τα οφέλη σε άλλους τομείς όπως η ιατρική, οι αλματώδεις πρόοδοι των νευροεπιστημόνων, οι οποίες έχουν πρακτικές εφαρμογές στο πεδίο της μάχης και γενικότερα της ασφάλειας, θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά πριν υιοθετηθούν.

Οι νέες τεχνικές της νευροεπιστήμης, οι οποίες τείνουν να αξιοποιηθούν από τους στρατιωτικούς και γενικότερα από τις δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβάνουν οπλικά συστήματα που ελέγχονται άμεσα από το νου και άλλα που αποσκοπούν στον έλεγχο του νου των αντιπάλων ή που στέλνουν ακτίνες κατευθυνόμενης ενέργειας και προκαλούν πόνο. Παράλληλα όμως, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος άλλες πρακτικές, όπως η εξέταση -με ειδικές τεχνικές νευροαπεικόνισης- του εγκεφάλου των στρατιωτικών που είναι υποψήφιοι για στρατολόγηση ή η χρησιμοποίηση νέων μεθόδων διακρανιακής εγκεφαλικής και νευρικής διέγερσης για καλύτερη μάθηση κατά τη στρατιωτική εκπαίδευση.

Τα σενάρια αυτά περιγράφονται στην έκθεση του αρχαιότερου επιστημονικού φορέα στον κόσμο, που επισημαίνει ότι η τυχόν υιοθέτησή τους θα φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από ηθικά και νομικά διλήμματα και προκλήσεις για την κοινωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr