Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Τουρκία: Το ρεπουμπλικανικό κόμμα συμφωνεί με Νταβούτογλου για ‘ουδέτερη ζώνη’ στα σύνορα


Φεβρουάριος 13, 2012.

Μια «ουδέτερη ζώνη» ή η «δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου» είναι στις προτεραιότητες της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι «όσο υπάρχουν οι εξελίξεις στη Συρία, που


καθιστούν ένα περιβάλλον αβέβαιο, στο οποίο δεν μπορεί να...
εγγυηθεί η διεθνής κοινότητα για τις χώρες της περιοχής, εμείς πρέπει να ετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP, Αχμέτ Αλί Εντίμπογλου απαντώντας, από τη Χατάι, στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την ιδέα μια ‘ουδέτερης ζώνης’ αλλά δεν εγκρίνει την ιδέα μια έξωθεν παρέμβασης:

«Ένα τέτοιο βήμα πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα τόσο στη Συρία όσο και στην περιοχή. Η εξωτερική παρέμβαση δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητές μας αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπως έχουμε πληροφορηθεί».

Η ‘ουδέτερη ζώνη’

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη δημιουργία μιας ‘ουδέτερης ζώνης’ ή ενός ‘ανθρωπιστικού διαδρόμου’ είπε συγκεκριμένα.

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων σχετικά με τη δημιουργία της ‘ουδέτερης ζώνης’ ή του ‘ανθρωπιστικού διαδρόμου’, προκειμένου να προστατεύσουμε το λαό της Συρίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό το σχέδιο και πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο», γράφει η Μουχαλίφ Γκαζέτε.

--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

1 σχόλια:

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ 2011 είπε...

Είδατε ότι οι Τούρκοι και οι Πολίτικοι τους ομοιάζουν πάρα πολύ το Αμερικάνικο Στιλ και όπως φαίνεται τα καταφέρνουν μια χαρά για να γίνουν μια Υπερδύναμη στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, τι Μαλάκες να είναι σαν τους κυβερνώντες της Ελλάδας;