Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Καθώς υψώνεται φράκτης στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκύπτουν κάποια ερωτήματα


Καθώς πέρυσι εισήλθαν λαθραία στη νομαρχία του Έβρου από τη γειτονική Τουρκία περίπου 55.000 παράνομοι μετανάστες, η έντονη εσωτερική πίεση που έχει ασκηθεί στην ελληνική κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το κύμα της μετανάστευσης οδήγησε στην κατασκευή ενός φράκτη ασφαλείας, ύψους 4 μέτρων, κατά μήκος του ....
ποταμού Έβρου.


Η κατασκευή του μήκους 12,5 χιλιομέτρων φράκτη, με συρματόπλεγμα, καθώς και το σχετικό διοικητικό κέντρο, ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου με ....κόστος που υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ και προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου το τέλος του 2012.

"Οι καλοί φράκτες κάνουν τους καλούς γείτονες", έγραψε κάποτε ο ποιητής Ρόμπερτ Φροστ. Ωστόσο, οι γραμμές μεταξύ συμβολισμού και πρακτικότητας είναι συγκεχυμένες στην περίπτωση του φράκτη του ποταμού Έβρου, ενώ οι απόψεις και από τις δύο όχθες του ποταμού, που συχνά κινδυνεύει από πλημμύρες, διίστανται.

"Αυτό το μέτρο δεν ελήφθη ούτε εναντίον της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιανουάριο του 2011, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το έργο, ενώ ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός στεκόταν στο πλάι του.

"Είναι λάθος να τον αντιμετωπίσουμε ως τοίχο. Πρόκειται απλώς για ένα εμπόδιο. Εμπιστευόμαστε πλήρως ο ένας τον άλλο", πρόσθεσε μειώνοντας τη σημασία του φράκτη.

Ωστόσο, ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, ένας Έλληνας επιστήμονας που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα, είπε ότι πιστεύει πως τα πρακτικά αποτελέσματα του φράχτη για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης θα είναι ελάχιστα, καθώς η ροή δεν θα σταματήσει αλλά απλώς θα εκτραπεί σε άλλα σημεία διέλευσης κατά μήκος των παραποτάμιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που έχουν μήκος μεγαλύτερο από 200 χιλιόμετρα.

"Ταυτόχρονα, το έργο αυτό έχει μια αρνητική συμβολική χροιά. Το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το οποίο έχει επίσης εμπνεύσει μια Ελληνοτουρκική προσέγγιση, έχει να κάνει με την οικοδόμηση γεφυρών και την κατεδάφιση περιφράξεων, όχι με την κατασκευή νέων εκεί όπου δεν υπήρχαν στο παρελθόν", πρόσθεσε.

Αυτό το πνεύμα, όμως, θα ήταν τελείως άτοπο περίπου 900 χιλιόμετρα μακριά, στις 6 Φεβρουαρίου, σε μια Αθήνα που πλήττεται ολοένα και περισσότερο από το έγκλημα.

Κατά τη διάρκεια ενός πολιτικά φορτισμένου φόρουμ σχετικά με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Γιώργος Παπανικολάου, δήλωσε πως η Αθήνα και η ΕΕ πρέπει να πιέσουν την Άγκυρα προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στις διμερείς και πολυμερείς δεσμεύσεις της, ιδίως όσον αφορά στο πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2001 και το οποίο αποτελεί ορόσημο.

Ομιλητές του φόρουμ τόνισαν ότι οι μελέτες δείχνουν πως περίπου μισό εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες εκτιμάται ότι βρίσκονται επί του παρόντος στην Ελλάδα, ενώ κατά μέσο όρο 300 άτομα -- κυρίως από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία -- προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα στον Έβρο κάθε μέρα. Οι περισσότεροι ελπίζουν να φθάσουν σε έναν τελικό προορισμό στη Δυτική Ευρώπη, αλλά το πρώτο μεγάλο εμπόδιο βρίσκεται στον ποταμό Έβρο/Μέριτς.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μέριτς, Χαλίντ Γιλντίζ είπε στους SETimes ότι η Ελλάδα και η ΕΕ θα πρέπει να επιλέξουν έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης για τους παράνομους μετανάστες.

"Η κατάσταση αυτή δε θα εξυπηρετήσει άλλο σκοπό από το να μεταφέρει το βάρος από την Ελλάδα στην Τουρκία", είπε.

Στην απέναντι όχθη του ποταμού, ο βετεράνος δημοσιογράφος της περιοχής του ποταμού Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στους SETimes πως η αποτελεσματικότητα του φράκτη αναμένεται να αποδειχθεί.

"Αυτή τη στιγμή, παράνομοι μετανάστες έρχονται από κάθε πλευρά. Χρειαζόμαστε εντονότερη αστυνομική παρουσία κατά μήκος των συνόρων και, πάνω απ' όλα, συνεργασία με την τουρκική πλευρά", είπε.

"Εδώ δεν είναι το Λουξεμβούργο. Βλέπετε ποιούς έχουμε δίπλα μας. Τώρα οι λαθρέμποροι μεταναστών χρησιμοποιούν όπλα, επομένως οι κίνδυνοι είναι πολύ υψηλοί", προσθέτει.

Όταν ρωτήθηκε γιατί προτιμάται ο συγκεκριμένος χερσαίος διάδρομος για το "πέρασμα" των λαθρεμπόρων μεταναστών, ο Πέτροβιτς απάντησε πως από αυτή την οδό δε χρειάζεται να διασχίσουν κάποιο επικίνδυνο σημείο του ποταμού.

"Τώρα, υπάρχει η πεποίθηση ότι ένα μεγάλο μέρος [της ροής των μεταναστών] θα εκτραπεί προς τον κεντρικό και νότιο τομέα του Έβρου. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η αύξηση της πίεσης από την ΕΕ προς την γείτονά μας. Δυστυχώς, υπάρχει μια 'μεγάλη επιχείρηση', από την άλλη πλευρά, την οποία ορισμένοι αποκαλούν 'ανεπίσημο ταξιδιωτικό πρακτορείο'", είπε.

Ο Μπαϊράμ Κολάκογλου, επικεφαλής του, βαλκανικής προέλευσης, Συνδέσμου Τουρκικού Πολτισμού και Συνεργασίας, είπε, επίσης, στους SETimes ότι ο φράκτης είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω τραγωδίες στο μέλλον, υποχρεώνοντας τους επίδοξους μετανάστες να επιλέξουν εναλλακτικές και πιο επικίνδυνες διαδρομές.

Μίλησε μερικές ημέρες μετά την ανακάλυψη της σωρού μιας Αφρικανής γυναίκας από την ελληνική αστυνομία, στις όχθες του ποταμού, κοντά στην κοινότητα Τυχερός. Θεωρήθηκε πως πνίγηκε όταν αναποδογύρισε η βάρκα με την οποία περνούσε το ποτάμο, ένα περιστατικό που στοίχισε επίσης τη ζωή σε ένα 9-χρονο κορίτσι και τον παππού της, καθώς και οι δύο παρασύρθηκαν από τα φουσκωμένα και παγωμένα νερά.

"Είναι ύψιστης σημασίας να εξαλείψουμε τους κύριους λόγους της εμπορίας ανθρώπων και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές οργανώσεις, καθώς οι άνθρωποι που θέλουν να μεταναστεύσουν δίνουν τεράστια χρηματικά ποσά σε αυτές τις οργανώσεις", δήλωσε ο Κολάκογλου.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο φραχτης μπαινει οχι για τους ξενους, αλλα για τους ντοπιους;