Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ψηφίζει αύριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


Ψηφίζει αύριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕΓια την αιματηρή καταστολή στη Συρία

Προς ψήφιση θα τεθεί αύριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στην Συρία, το οποίο επεξεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.


Το σχέδιο απόφασης ζητεί από την συριακή κυβέρνηση τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του λαού, την στήριξη των προσπαθειών του Αραβικού Συνδέσμου για τη διασφάλιση της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.

Ανάλογο σχέδιο απόφασης, το οποίο κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, είχε ψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση στις 19 Δεκεμβρίου.

«Θα δούμε αν το νέο κείμενο θα πάρει περισσότερες ή λιγότερες ψήφους από τις 133 -σε σύνολο 193- που είχε πάρει το πρώτο. Θα είναι κριτήριο επιτυχίας, αλλά αυτή τη φορά το σχέδιο έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα», δήλωσε διπλωμάτης.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ζήτησε σήμερα να ασκηθεί μεγαλύτερη διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση της Συρίας ώστε να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική ανάμιξη.

Ο Γενικός Γραμματέας του 57μελούς οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου τόνισε από την Καμπέρα ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα πλήξει το λαό της Συρίας, αναφέροντας τους πολέμους στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Σομαλία. «Όλες αυτές οι στρατιωτικές επεμβάσεις επιδείνωσαν περισσότερο την κατάσταση και δεν επέλυσαν τις κρίσεις», υπογράμμισε.

Διεθνείς δυνάμεις μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης θα συναντηθούν στις 24 Φεβρουαρίου στην Τύνιδα, στο πλαίσιο της ομάδας «Φίλοι της Συρίας» για να εξετάσουν τους τρόπους ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.
πηγη