Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Προβάδισμα 10 μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ δίνει Πανελλαδική έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών - Πως διαμορφώνεται η νέα Βουλή


Η εικόνα της 2ης προεκλογικής εβδομάδας
Τα ευρήματα που καταγράφονται αφορούν την περίοδο 22/5-29/5.
Το εκλογικό σώμα
Από όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν, στις εκλογές του Ιουνίου το εκλογικό σώμα που θα συμμετέχει θα είναι διαφορετικό από το......

εκλογικό σώμα του Μαΐου. Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι εκφράζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την πρόθεσή τους να συμμετέχουν και να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου. Όμως, το 13.5% των ψηφοφόρων που συμμετείχε στις εκλογές του Ιουνίου δηλώνει ότι δε θα συμμετέχει σε αυτές του Μαΐου (διαφάνεια 1). Από αυτούς το 8.5% έχουν ψηφίσει κόμματα που μπήκαν στη βουλή την προηγούμενη προεκλογική περίοδο ενώ το 5% είναι ψηφοφόροι μικρότερων κομμάτων που δεν κατάφεραν να μπουν στη βουλή.
Συνεκτιμώντας τις δύο αυτές μεταβολές παρατηρούμε ότι η σύνθεση του εκλογικού σώματος αλλάζει.


Οι αναποφάσιστοι είναι λιγότεροι

Στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου οι αναποφάσιστοι είναι σημαντικά λιγότεροι από τις αντίστοιχες καταγραφές που υπήρχαν για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.
Έτσι, οι αναποφάσιστοι αποτελούν το 11.9% του εκλογικού σώματος. Ο κεντροδεξιός χώρος εμφανίζει ακόμα και τώρα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων (διαφάνεια 14). Και στο χώρο της κεντροαριστεράς εμφανίζονται αναποφάσιστοι ψηφοφόροι οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως από το ΣΥΡΙΖΑ. Το 65% των αναποφάσιστων προέρχεται από τα επτά κόμματα της βουλής και το 35% από τα υπόλοιπα κόμματα.
Η Νέα Δημοκρατία
Στη διαφάνεια 2 αναλύονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, στο αριστερό σχήμα εμφανίζεται η πρόθεση ψήφου για τις εκλογές του Ιουνίου των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου ενώ στο δεξιό σχήμα γίνεται μια χαρτογράφηση από ποια κόμματα προέρχονται οι ψηφοφόροι που έχουν ήδη επιλέξει να ψηφίσουν τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου.
Όπως φαίνεται στο αριστερό σχήμα, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ έχει αυξηθεί σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά της προηγούμενης εβδομάδας αλλά ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του Μαΐου εξακολουθεί να εμφανίζει απροθυμία για να ψηφίσει στις εκλογές του Ιουνίου.
Από το δεξιό σχήμα προκύπτει ότι έχει διευρυνθεί ως προς το πλήθος των κομμάτων το ρεύμα ψηφοφόρων προς τη ΝΔ αλλά δεν εμφανίζει εισροές από τα μικρά κεντροδεξιά κόμματα που δεν κατάφεραν να μπουν στη βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στη διαφάνεια 3 χαρτογραφούνται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως φαίνεται στο αριστερό σχήμα τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά αλλά εμφανίζονται εκροές ψηφοφόρων του είτε προς άλλα κόμματα είτε ως αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.
Εστιάζοντας στο δεξιό σχήμα παρατηρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει εισροή ψηφοφόρων από άλλα κόμματα.
Το ΠΑΣΟΚ
Στη διαφάνεια 4 εμφανίζεται η χαρτογράφηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Όπως προκύπτει από το αριστερό σχήμα, την τελευταία εβδομάδα, εμφανίζονται τάσεις εκροών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για άλλα κόμματα.
Από την άλλη μεριά, όπως φαίνεται στο δεξιό σχήμα της διαφάνειας 4, η εικόνα των εισροών ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει έχει μεταβληθεί.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Στη διαφάνεια 5 εμφανίζεται η χαρτογράφηση των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Εστιάζοντας στο αριστερό σχήμα παρατηρούμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμφανίζουν εκροές προς τα περισσότερα κόμματα του δεξιού χώρου, εκροή προς το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μέρος των ψηφοφόρων του εξακολουθεί να δηλώνει αναποφάσιστο σχετικά με τις εκλογές του Ιουνίου.
Από το δεξιό σχήμα της διαφάνειας 5 προκύπτει ότι οι δεξαμενές των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων διευρύνθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Το ΚΚΕ
Στη διαφάνεια 6 αναλύονται τα πρώτα ευρήματα αναφορικά με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.
Ειδικότερα, εστιάζοντας στο αριστερό γράφημα παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ παρουσιάζουν μία αποσταθεροποίηση σε σχέση με τα ευρήματα της προηγούμενης εβδομάδας.
Αντίθετα, παρατηρώντας το δεξιό γράφημα, διαπιστώνουμε ότι ως προς τις εισροές δεν έχει μεταβληθεί η εικόνα των ψηφοφόρων του.
Η Χρυσή Αυγή
Στη διαφάνεια 7 παρουσιάζονται τα πρώτα ευρήματα αναφορικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Ειδικότερα, από το αριστερό γράφημα προκύπτει ότι η Χρυσή Αυγή εμφανίζει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ενώ παρουσιάζει απώλειες μόνο από ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι δε θα συμμετέχουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αντίθετα, από το δεξιό γράφημα προκύπτει ότι η ΧΑ παρουσιάζει στατιστικά ανιχνεύσιμη εισροή ψηφοφόρων από περισσότερα κόμματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Δημοκρατική Αριστερά
Στη διαφάνεια 8 αναλύονται τα πρώτα ευρήματα αναφορικά με τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ.
Την τελευταία εβδομάδα εμφανίζονται διαφοροποιήσεις στην εικόνα των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του Μαΐου. Ένα σημαντικό μέρος δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξίσου σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Αντίθετα, οι εικόνα των εισροών ψηφοφόρων προς τη ΔΗΜΑΡ βελτιώθηκε εξίσου εντυπωσιακά την τελευταία εβδομάδα καθώς εμφανίζει εισροές από αρκετά κόμματα και από ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου.
Το πλήθος των κομμάτων στην επόμενη βουλή
Τέλος, στη διαφάνεια 9 καταγράφεται η αίσθηση των ψηφοφόρων αναφορικά με το πλήθος των κομμάτων που θα συνθέτουν την επόμενη βουλή. Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα ευρήματα της προηγούμενης εβδομάδας.
Το δίλημμα ευρώ - μνημόνιο - ΕΕ
Για να διαπιστώσουμε την ένταση με την οποία βιώνουν τα διλήμματα που έχουν τεθεί στην πολιτική ατζέντα της τελευταίας εβδομάδας ζητήσαμε από τους ψηφοφόρους των κομμάτων να εκφράσουν τη συμφωνία ή διαφωνία τους στα παρακάτω ερωτήματα (υπήρχαν τρεις διαβαθμίσεις για τη διαφωνία, τρεις για τη συμφωνία και μία ουδέτερη επιλογή):
1. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα (ευρώ) ανεξάρτητα από τις θυσίες που θα απαιτηθούν
2. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα από τις θυσίες που θα απαιτηθούν
3. Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τους βασικούς όρους των μνημονίων χωρίς να διακινδυνεύσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
4. Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές πρέπει να ανατρέψει τους βασικούς όρους των μνημονίων ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σε όλα τα γραφήματα έχουν απεικονιστεί και οι αναποφάσιστοι.
Στη διαφάνεια 10 στον οριζόντιο άξονα εμφανίζεται η ένταση αναφορικά με το πρώτο ερώτημα (παραμονή στο ευρώ ανεξάρτητα από τις θυσίες) και στον κάθετο άξονα η ένταση αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα (παραμονή στην ΕΕ ανεξάρτητα από τις θυσίες). Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι για τους περισσότερους ψηφοφόρους ευρώ και ΕΕ είναι έννοιες ταυτισμένες. Επίσης, σημαντικό εύρημα είναι ότι οι αναποφάσιστοι τηρούν ουδέτερη στάση ως προς αυτό το δίλημμα.
Στη διαφάνεια 11 στον οριζόντιο άξονα εμφανίζεται η ένταση αναφορικά με το πρώτο ερώτημα (παραμονή στο ευρώ ανεξάρτητα από τις θυσίες) και στον κάθετο άξονα η ένταση αναφορικά με το τρίτο ερώτημα (όριο των διαπραγματεύσεων του μνημονίου η παραμονή στην ΕΕ).
Τέλος, στη διαφάνεια 12 στον οριζόντιο άξονα εμφανίζεται η ένταση αναφορικά με το τρίτο ερώτημα (όριο των διαπραγματεύσεων του μνημονίου η παραμονή στην ΕΕ) και στον κάθετο άξονα η ένταση της επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονίων (ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδος από την ΕΕ).
Η επιστημονική ομάδα
Την επιστημονική ομάδα απαρτίζουν:
• καθηγητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών,
• μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος ΜΒΑ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων,
• μεταπτυχιακοί φοιτητές του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος Πληροφορική Επιστημών Ζωής (ΠΕΖ) και
• προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων,
οι οποίοι σχετίζονται με τα μαθήματα των «Ποσοτικών Μεθόδων» στα αντίστοιχα προγράμματα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών σπουδών.
Η έρευνα
Η έρευνα ξεκίνησε την ημέρα προκήρυξης των εκλογών και πραγματοποιείται με ερωτηματολόγιο:
• με τηλεφωνικές συνεντεύξεις πανελλαδικά (σταθμισμένο πανελλαδικό δείγμα)
• με άμεση συλλογή ερωτηματολογίων από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://androulakis.bma.upatras.gr/survey/index.php?sid=63547&lang=el













1 σχόλια:

AKENATON είπε...

ειναι τοσο μικρα τα γραμματα και οι αριθμοι αγαπητοι φιλοι που και με φακο δεν μπορω να τα διαβασω και ειμαι 50 χρονων αν καποιοσ ειναι μεγαλυτεροσ δεν βλεπει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ το σχολιο μου αφορα την δημοσκοπηση του πανεπιστημιου που δημοσιευεται