Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ «ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Tο ενδεχόμενο μετατροπής της ευρωζώνης σε μία στενότερη τραπεζική ένωση εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές προτάσεις που...
δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, 30 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις της Κομισιόν πιθανότατα αποσκοπούν...

στον κατευνασμό των ανησυχιών των αγορών για την κεφαλαιακή ανεπάρκεια του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας, φόβοι που έχουν ενταθεί λόγω της αδυναμίας της Μαδρίτης να ανακεφαλαιοποιήσει τα ιβηρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεδομένου του υπέρογκου κόστους δανεισμού της.


Συγκεκριμένα, η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι η χρήση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ESM, για την υποστήριξη των τραπεζών «μπορεί να προβλεφθεί», καθώς «θα έκοβε το σύνδεσμο μεταξύ των τραπεζών και των κρατών».


«Μία στενότερη ενοποίηση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης σε εποπτικές δομές [...], διαχείριση της κρίσης και κατανομή βαρών, προς μία “τραπεζική ένωση” θα ήταν ένα σημαντικό συμπλήρωμα στο υπάρχον οικοδόμημα» της νομισματικής ένωσης, τονίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή.


Έως τώρα, ο ESM, που δεν έχει ακόμα κεφαλαιοποιηθεί και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί μονάχα κράτη, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να έχουν έπειτα την επιλογή να διοχετεύσουν τα χρήματα στις παραπαίουσες τράπεζες.


Το πρόβλημα αυτού το μοντέλου, όπως παρατηρεί η Κομισιόν, είναι ότι αυξάνει το δημόσιο χρέος των ήδη υπερχρεωμένων κρατών. Επιπλέον, πολλές από τις αδύναμες τράπεζες έχουν επενδύσει σε επισφαλή ομόλογα προβληματικών χωρών, δημιουργώντας ένα σύστημα όπου κράτη και τράπεζες ουσιαστικά αλληλοβυθίζονται.


Εάν όμως οι τράπεζες μπορέσουν να αντλήσουν δάνεια απ’ ευθείας από τον ESM, αυτός ο φαύλος κύκλος θα σπάσει.


Η εν λόγω πρόταση πιθανότατα θα προκαλέσει την αντίδραση χωρών που συνεισφέρουν μεγάλα ποσά στον ESM, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, όπου αυξανόμενος αριθμός ψηφοφόρων εκδηλώνει την αντίθεσή του σε μία πιο «φιλελεύθερη» διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για τον μηχανισμό.


Επιπλέον, οι Βρυξέλλες πρότειναν να δοθεί στην Ισπανία ένα ακόμη έτος, πέραν του προβλεπόμενου, προκειμένου η Μαδρίτη να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της.