Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Πέθανε ο δεύτερος στη λίστα καταζητούμενος Ναζί, Κλάας Φάμπερ, στη Γερμανία.


Η Γερμανία απο το 2004 αρνιόταν την έκδοσή του στην Ολλανδία και από το 2010 αρνιόταν την έκδοσή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!..


Ο δεύτερος στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων ναζί – εγκληματιών του κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, ο Ολλανδός Κλάας Φάμπερ πέθανε σε ηλικία 90 ετών, προτού οι αρχές προλάβουν να τον εντοπίσουν…

Ο Κλάας Φάμπερ πρώην μέλος της SS Silbertanne καταζητούνταν από την ολλανδική δικαιοσύνη επί χρόνια, αφού είχε καταφέρει να αποδράσει από τη φυλακή της Μπρέντα στη δυτική Ολλανδία το 1952, όπου και εκτελούσε την ποινή του και να καταφύγει στη Γερμανία.

Αρχικά ο Φάμπερ είχε καταδικαστεί από δικαστήριο του Λεουβάρντεν της βόρειας Ολλανδίας το 1947 για την εκτέλεση 22 Εβραίων στην εσχάτη των ποινών. Στη συνέχεια, όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και οδηγήθηκε στις φυλακές της Μπρέντα από όπου και δραπέτευσε το 1952.

Μια δεύτερη δίκη που πραγματοποιήθηκε το 1957 δεν κατέληξε σε απόφαση και έκτοτε ο Φάμπερ ζούσε στη μικρή βαυβαρική πόλη Ίνγκολστατ.

Το 2004 η Ολλανδία προσπάθησε ο Φάμπερ να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία, όμως το αίτημα απορρίφθηκε εξαιτίας της δίκης του 1957.

Το Νοέμβριο του 2010 η Χάγη εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Φάμπερ, όμως η γερμανική δικαιοσύνη αρνήθηκε εκ νέου την έκδοσή του στην Ολλανδία, καθώς η Γερμανία δεν εκδίδει τους πολίτες της σε άλλες χώρες. Ο Φάμπερ είχε γίνει γερμανός πολίτης καθώς υπηρέτησε στα SS, βάσει ενός νόμου των Ναζί.

iefimerida.gr