Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Σοβαροί τριγμοί μετά τις 8.000 απολύσεις...


Η είδηση για το κύμα 8.000 απολύσεων στο όμιλο Peugeot-Citroen ξάφνιασε τη Γαλλία. Για «σοκ» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, για «κήρυξη πολέμου» μιλούν οι συνδικαλιστές...


Θεωρείτο γνωστό ότι πολλές εταιρείες περίμεναν να περάσουν οι εκλογές προκειμένου να ανακοινώσουν προγράμματα....
ανασυγκρότησης και μαζικών απολύσεων. Έτσι, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης κρίσης δεν είναι τυχαία η δημιουργία του νέου υπουργείου με την πρωτότυπη ονομασία Υπουργείο Παραγωγικής Ανάκαμψης με επικεφαλής τον φιλόδοξο Αρνό Μοντεμπούρ, που πλαισιωμένος από μια δυναμική ομάδα νεαρών στελεχών επισκέπτεται τα ανά τη χώρα εργοστάσια. Η είδηση όμως για τις 8.000 απολύσεις στον όμιλο Peugeot-Citroen προφανώς τον πρόλαβε. «Είναι σοκ για το έθνος» ομολόγησε o Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Είναι κρουστικό κύμα»
Είναι «κήρυξη πολέμου» λένε οι συνδικαλιστές, είναι «σεισμός, είναι κοινωνικό έγκλημα» διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι.

«Είναι κρουστικό κύμα» δήλωσε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο και η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Μαρισόλ Τουρέν.

Η υπουργός εξήγησε ότι ο όμιλος είχε λάβει τα τελευταία χρόνια βοήθεια 4 δισ. ευρώ προφανώς χωρίς αντίκρισμα, γι’ αυτό και το κράτος παρότι δεν είναι μέτοχος, θα μελετήσει την κατάσταση μαζί με τους συνδικαλιστές και εντός 15 ημερών θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα προς όφελος των εργαζομένων.

Η υπουργός θεώρησε ότι αιτία της αποτυχίας είναι σίγουρα η στρατηγική που ακολουθήθηκε, χρησιμοποιώντας συγκριτικά την επιτυχία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ομίλου Φιλίπ Βαρέν επέρριψε τις ευθύνες στην ευρωπαϊκή κρίση: «Το μέγεθος και η διάρκεια της κρίσης που πλήττει τη δραστηριότητά μας στην Ευρώπη» δήλωσε «καθιστά αναγκαία την αναδιοργάνωση».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
dw.de

Η πλάκα είναι οτι οι πολιτικοί κάνουν τους ανήξερους και οτι το έμαθαν μόλις έγιναν οι απολύσεις..