Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

«Επαναδιαπραγμάτευσε ψηλά κι αγνάντευε»


Για να μαθαίνουν κάποιοι μπαλίτσα όπως λέει και ο τρισμέγιστος Αλέφας, ας ξεκινήσω με μερικά απλά και απτά παραδείγματα:..


1. Μέχρι να βγει ο ΓΑΠ από το Καστελόριζο και σου ανακοινώσει τη λυπητερή με το ΔΝΤ και τα σχετικά, πλήρωνες 450 ευρώ ενοίκιο. Μέσα στον πρώτο χρόνο μνημονίου, η ελεύθερη πτώση του μισθού σου, η ακρίβεια και τα απανωτά χαράτσια σε γονάτισαν. Απαίτησες από τον σπιτονοικοκύρη μια γενναία μείωση του ενοικίου, και εκείνος μετά από πολύωρες τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις και διαξιφισμούς, αφουγκραζόμενος το γενικότερο κλίμα στην αγορά συμβιβάστηκε στα 420.

Έλα όμως που ο Βενιζέλος και ο τότε αντιμνημονιακός και νυν μνημονιακός Σαμαράς δε σταμάτησαν εκεί και φορολόγησαν οποιαδήποτε δραστηριότητα οποιουδήποτε άτυχου ζώντα οργανισμού που στο διαβατήριο του φέρει την ένδειξη «Ελληνική Δημοκρατία». Έβαλες κάτω τις ντροπές μιας και η ματωμένη σου τσέπη δεν άφηνε πολλά περιθώρια για σαβουάρ βιβρ, τηλεφώνησες στον ιδιοκτήτη και με μια σειρά από επιχειρήματα του ζήτησες περαιτέρω μείωση. ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗ.

2. Το δάνειο που είχες πάρει πριν το κράτος βαρέσει κανόνι, μοιάζει πια με θηλιά στο λαιμό. Τότε που λεφτά υπήρχαν η αποπληρωμή του φάνταζε peace of cake που λένε και στο χωριό μου. Η έλευση του ψευτράκου ΓΑΠ και της τρελοπαρέας του μετέτρεψαν το εφικτό σε «χέσε ψηλά κι αγνάντευε» situation. Περιέγραψες με ρεαλιστικούς όρους τα νέα δεδομένα στην τράπεζα, πίεσες καταστάσεις και πέτυχες τον λυτρωτικό διακανονισμό.

Στους αμέσως επόμενους μήνες η γυναίκα σου εκδιώχθηκε ελέω κρίσης από τη δουλειά και με το θεάρεστο Μνημόνιο 2 ο μισθός σου κατάντησε το πιο σύντομο ανέκδοτο. Πήγες αποφασισμένος για δεύτερη φορά στην τράπεζα και ζήτησες ακόμα πιο ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους, διαφορετικά θα είχε λαμβάνει από σένα from the three, the longest. ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗ.

Τουτέστιν για να επαναδιαπραγματευτείς κάτι, πρώτα πρέπει να το διαπραγματευτείς.

Και επειδή δεν παζαρέψατε ποτέ κανένα μνημόνιο και κανένα επαχθή όρο αυτού, σταματά ο νους του ανθρώπου πώς καταφέρατε να κερδίσετε εκλογές με το άκρως κοροϊδίστικο σλόγκαν «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου». Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλείπώς ένας προσφάτως εξαπατημένος από τις φαιδρότητες του ΓΑΠ λαός, έπεσε ξανά στη λούμπα και κατάπιε αμάσητο το παραμύθι περί επαναδιαπραγμάτευσης, επανίδρυσης και επανανακάλυψης της χαμένης Ατλαντίδος.

Πώς αποκαλούσε υποτιμητικά ο Σαμαράς όσους δεν ψηφίσαμε την αυτού εξοχότητά του; «Λόμπυ της Δραχμής»; Ε λοιπόν ναι. Προτιμώ να ζω σε μια Ελλάδα - αυτότροφη περήφανη αμοιβάδα, παρά σε αυτό το δοσοεξαρτώμενο μνημονιακό τζάνκι, που κάθε τρεις και λίγο βγαίνει τσάρκα στις ευρωπαϊκές πιάτσες και πουλάει το κορμί του για λίγη δανεική πρέζα.

Κάλιο Λόμπυ της δραχμής, παρά «Λόμπυ των ψευτοπαλίκαρων της φακής», που με σύνθημα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου κέρδισαν ολόκληρες εκλογές. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, πρόδωσαν τους ψηφοφόρους τους, βάζοντας την ουρά στα σκέλια με μια ακόμη μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα:

Η νέα ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε από το σχέδιό της για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times . «Το πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας προτού το επαναφέρουμε πίσω σε τροχιά» φέρεται να δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών κος Στουρνάρας.

Αν ζούμε για την ημέρα που ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Ψαριανός θα επαναδιαπραγματευθούν το μνημόνιο, σόρυ αλλά μάλλον θα πρέπει να ζήσουμε αιώνια ωσάν τον Μητσοτάκη…
πηγη

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτούς επέλεξε ο σοφός ελληνικός λαός, φίλε. Τον αντώνη, τον βαγγέλη και τον ψαριανό. Τι θες εσύ τώρα; Να αλλάξει ένας λαός που γουστάρει να τον γαμάνε και μετά να τον φτύνουν; Να αλλάξει ο πιο ξεφτιλισμένος λαός της παγκόσμιας σύγχρονης ιστορίας; Όχι δεν αλλάζει ρε, αυτός είναι και αυτός θα μείνει για πολλούς αιώνες ακόμα ο σκατοραγιάς.