Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ και Γερμανία μας κλείνουν την πόρτα της αναδιαπραγμάτευσης


Μετά από λίγες βδομάδες απουσίας, η Ελλάδα επιστρέφει στο… επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους με τους αναλυτές να σχολιάζουν πόσο μακρυά είναι η χώρα από τους στόχους του...
Μνημονίου και πόσο κοντά βρίσκεται πλέον στην έξοδό της από το ευρώ.
Το Bloomberg μιλά για πτώση των μετοχών και του κοινού νομίσματος ήδη από σήμερα, καθώς την Τρίτη φτάνει στην Αθήνα η Τρόικα για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης. Στο άρθρο επισημαίνεται η αμφιβολία που υπάρχει για την δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της καθώς και η απροθυμία των δανειστών μας (τόσο του ΔΝΤ όσο και χωρών όπως η Γερμανία, και η Φινλανδία) να συνεχίσουν να δανειοδοτούν την Ελλάδα, αν  αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ειδικότερα, το πρακτορείο υπενθυμίζει τις σκληρές δηλώσεις Ρέσλερ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ  προέβλεψε ότι δεν θα τα καταφέρουμε και τελικά θα βγούμε από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, κάνει ειδική αναφορά στις χτεσινές δηλώσεις Σαμαρά στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Μπιλ Κλίντον, όπου ο πρωθυπουργός παραλλήλισε την σημερινή κατάσταση της χώρας, έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης με την Μεγάλη Ύφεση του 1930.

Ερωτηματικό η στάση του ΔΝΤ

Παράλληλα, ερωτήματα προκαλεί η σκλήρυνση της στάσης του ΔΝT, το οποίο έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Μάρτιο ότι ότι δεν προτίθεται να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, και τώρα άφησε να εννοηθεί ότι θα διακόψει και τις καταβολές του δανείου προς την Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο θα αποφασίσει για την τελική του στάση στα τέλη Αυγούστου, όταν θα έχει στα χέρια του την έκθεση της Τρόικα.

Οι νέες πληροφορίες όμως πυροδότησαν νέα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας ακόμα και τον Σεπτέμβριο. Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό δημοσίευμα του Der Spiegel το οποίο αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ήδη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι θα σταματήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, φέρνοντας τη χώρα αντιμέτωπη με την χρεοκοπία.

Περισσότερες περικοπές

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να βρει περικοπές ύψους 8 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα δύο χρόνια, με κλείσιμο δεκάδων οργανισμών και φορέων, ποσό που όμως δεν είναι αρκετό καθώς έχει δεσμευτεί στο δεύτερο Μνημόνιο για περικοπές 11,5 δισ. Παράλληλα, υστέρηση έχει εντοπιστεί και στις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν αποφέρει φέτος μόνο 1,8 δισ. ευρώ ποσό που είναι «κλάσμα των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται μέχρι το 2020», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι την Πέμπτη 26 Ιουλίου, για να τις παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους επικεφαλής της Τρόικα. Παράλληλα, αναφέρεται και στο ομόλογο των 3,1 δισ. ευρώ που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ και το οποίο λήγει τον Αύγουστο. Όπως σημειώνεται, «οι ευρωπαϊοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως θα γίινει η πληρωμή»

Καμία επιμήκυνση

Ειδική αναφορά κάνει το Bloomberg στο θέμα της επιμήκυνσης που θέλει να βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση Σαμαρά, με τους δανειστές να εκτιμούν ότι μια παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα θα τους στοιχίσει από 10 εως 40 δισ. ευρώ ακόμα σε νέα βοήθεια.
Γι’ αυτό το λόγο, το ενδεχόμενο αυτό έχει «τορπιλιστεί» πριν καν συζητηθεί επισήμως από γερμανούς αξιωματουχους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Γκ. Βέστερβέλε, που δηλωσε ότι «αυτόν τον Ρουβίκωνα δεν θα τον διαβούμε». Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτός από τον Ρέσλερ, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τουλάχιστον δήλωσε ότι δεν κάνει προβλέψεις και προτιμά να περιμένει την έκθεση της Τρόικα. Ένα βήμα πιο μπροστά ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος πρότεινε να σταματήσει η βοήθεια και το ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει το 50% των μισθών και συντάξεων σε δραχμές!

Την ίδια ώρα,το ευρώ έπεσε κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του σε σχέση με το δολάριο (1,2085 δολάρια), και ταυτόχρονα στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 11 χρόνια σε σχέση με το γιεν. Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις στα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας ξεπέρασαν το 7,5% καθώς οι ισπανικές περιφέρειες, η μία μετά την άλλη, κηρύσσουν  αδυναμία πληρωμών και ζητούν βοήθεια από την Μαδρίτη. Συνολικά, οι ισπανικές περιφέρειες πρέπει να πληρώσουν χρέη ύψους 15 δισεκατομμυρίων στο δεύτερο εξαμηνο του 2012.

iefimerida.gr
olympia.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντρέπομαι να ζώ αυτά που ζώ να ακούω να βλέπω να διαβάζω καθημερινώς για τα αίσχη και την λεηλασία, για τους 3500 νεκρούς που μετράμε,για την κατάργηση του Συντάγματος για την εξαθλίωση την ταπείνωση και την υποδούλωση της χώρας για την ελιτ για την Μπίλτερμπερκ για τους μασώνους που πλέον όλα είναι φανερά...ντρέπομαι να τα ζώ όλα αυτά και πιό πολύ ντρέπομαι εμένα τον Έλληνα που κάθομαι σαν αποχαυνωμένος και τους ακούω και τους κοιτάζω και τους ξαναψηφίζω και πουλάω μάιν κλάιν στον γείτονα τον φίλο και στην περιπτερού, αντί να τους πάρω παραμάζομα και να τους πετάξω στη θάλασσα επιτόπου. Να μπώ στη Βουλή μου και να τους πετάξω ΈΞΩΩ να τους βγάλω απο τα σπίτια τους που έφτιαξαν με το αίμα μου και να τους διώξω απο τον τόπο μου και απ τη ζωή μου μιά για πάντα. ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ Ή ΝΕΚΡΟΥΣ.Περιμένω όμως να μου πούν άλλοι τί να κάνω ώς ζώο που είμαι και περιμένω να βγάλει κάποιος άλλος το φίδι, που με τρώει, απο την τρύπα για να κορδοθώ και να περιφανεύομαι σαν να το έκανα εγώ.
Σιχαίνομαι τον εαυτό μου ώς Ελληνα που μόνο τους προγόνους μου δεν τιμώ με την συμπεριφορά μου. Σιχαίνομαι την δειλία μου και τον τρόπο που συνήθησα να ζώ και πιό πολύ σιχαίνομαι το οτι πρόδωσα τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Μίασμα είμαι που ούτε για φτύσιμο δεν αξίζω αφού κατάφερα να με καταστρέψω.Ντρέπομαι που επέτρεψα να καταστραφεί ότι μέ έφτιαξε...