Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Έντονη ανησυχία σε Βρυξέλλες και Αθήνα για την ελληνική οικονομία


Mεγάλη ανησυχία επικρατεί και πάλι σε κορυφαίους οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους της χώρας, καθώς η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος στην Ευρώπη αλλά και οι πιέσεις που έχουν αρχίσει να ασκούνται εμμέσως από την ΕΚΤ, καθιστούν...
επιτακτικότερες τις άμεσες αποφάσεις για αξιόπιστα μέτρα αλλά και την εφαρμογή τους ώστε να δημιουργηθεί η προσδοκία στους πιστωτές ό,τι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καταβάλλει μια τελεταία σοβαρή προσπάθεια για να παραμείνει στο ευρώ.
Άμεσα συναρτημένη με τις εξελίξεις είναι και η έλευση Μπαρόζο, ο οποίος θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση για επιτάχυνση των διαρθωτικών κινήσεων. Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και στο ελληνικό σταθεροποιήθηκε σήμερα μετά τη χθεσινή πτώση, όμως οι μεγάλες αβεβαιότητες για το πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει άμεσα την νέα «επίθεση» των αγορών παραμένουν.
Στα πλαίσια μάλιστα μιας ευρύτερης σύγκρουσης που εξυφαίνεται σε γεωστρατηγικό επίπεδο, εντάσσεται και η λογική υποβάθμισης της Γερμανίας από την Moody's καθώς ο διεθνής ελεγκτικός οίκος στον οποίο υπάρχουν σαφή αμερικανικά συμφέροντα προφανώς και απευθύνει προειδοποίηση στον γερμανικό παράγοντα ότι θα πρέπει να λάβει άμεσα αποτελεσματικότερα μέτρα.
Έλληνες τραπεζίτες σημειώνουν ότι το πρόβλημα πλέον αφορά και τις υπόλοιπες μεγάλες περιφερειακές οικονομίες και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το «μπαζούκας» είτε του EFSF είτε της ΕΚΤ για να στηρίξει τα ομόλογα του Νότου. Η ελληνική κρίση δηλαδή, συναρτάται άμεσα με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί η ισπανική οικονομία τη στιγμή που δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Στα πλαίσια αυτά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περνά μια δεύτερη φάση αξιολόγησης μετά την BlackRock αφού ελεγκτικοί οίκοι έχουν αναλάβει να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση των δανείων με την κλιμάκωση της ύφεσης τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Αυτό αποτελεί και μια από τις προϋποθέσεις για να έλθει η δεύτερη δόση της επανακεφαλαιοποίησης των 23 δισ. που είναι βέβαιο οτι είναι απόλυτα αναγκαία τόσο για τις τράπεζες όσο και για την πραγματική οικονομία.
Έτσι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο χρόνος για την οικονομία καθίσταται ασφυκτικός...
πηγη