Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ραχόϊ: "Δεν υπάρχει για τη χώρα ελευθερία ούτε οικονομική ούτε πολιτική"!!!


Σε αναμμένα κάρβουνα ο Ραχόϊ

Του Γιώργου Δελαστίκ
Εφιαλτική ημέρα για τη δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργού της Ισπανίας, ήταν η Τετάρτη. Προηγήθηκε ο αυτοδιασυρμός του στο κοινοβούλιο της χώρας του: «Εμείς οι Ισπανοί δεν μπορούμε να επιλέξουμε αν θα κάνουμε ή δεν θα...
κάνουμε θυσίες. Δεν έχουμε αυτή την ελευθερία» ομολόγησε δημοσίως ενώπιον....
των βουλευτών. «Με τον πρόεδρο της κυβέρνησης να παραδέχεται ότι δεν υπάρχει για τη χώρα ελευθερία ούτε οικονομική ούτε της πολιτικής», δεν υφίσταται πλέον καμία αμφιβολία για την (άθλια) κατάσταση της Ισπανίας, έγραφε σοκαρισμένη η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιβηρικής, η «Ελ Παΐς», αναφερόμενη στα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο Μαριάνο Ραχόι και τα οποία παραβίαζαν όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις!

Το βράδυ της Τρίτης είχαν φτάσει στη Μαδρίτη οι 180 ηρωικοί ανθρακωρύχοι της «μαύρης πορείας», οι οποίοι είχαν διανύσει περπατώντας με τα πόδια (!) τα περίπου 400 χιλιόμετρα που χωρίζουν την ισπανική πρωτεύουσα από τα ανθρακωρυχεία στην Αστούριας. Συνοδευόμενοι από πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που τους συμπαραστέκονταν ενθουσιωδώς, οι μαύρες φιγούρες με το φωτάκι στο κράνος δημιουργούσαν μια παράξενη, σχεδόν απόκοσμη ατμόσφαιρα καθώς περνούσαν έξω από την Μονκλόα, το ισπανικό πρωθυπουργικό μέγαρο.

«Πόλεμος, πόλεμος, πόλεμος, αν δεν δοθεί λύση!» φώναζαν, υψώνοντας τις γροθιές τους. Οι ανθρακωρύχοι είχαν φτάσει στη Μαδρίτη αποφασισμένοι να υποχρεώσουν την κυβέρνηση Ραχόι να ανακαλέσει την απόφασή της να μη δώσει τα 190 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για τη διατήρηση στη ζωή των ισπανικών ανθρακωρυχείων, όπως έχει συμφωνηθεί από το 2010 για μια συνολική επιδότηση 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Χωρίς τα χρήματα αυτά, τα ανθρακωρυχεία -έχουν απομείνει περίπου 40 στην Ισπανία- θα κλείσουν και 8.000 ανθρακωρύχοι θα βρεθούν στον δρόμο, καταδικάζοντας στην ανεργία και 30.000 άτομα ακόμη που ζουν άμεσα ή έμμεσα από τα ανθρακωρυχεία σε ζώνες της επαρχίας που δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα υποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας των ορυχείων με κάτι άλλο.

Την Τετάρτη το πρωί δεκάδες χιλιάδες ανθρακωρύχοι, συγγενείς τους, συμπαραστάτες τους έφτασαν στη Μαδρίτη με 500 (!) λεωφορεία και ενώθηκαν με δεκάδες χιλιάδες Μαδριλένιους, οι οποίοι είναι οργισμένοι με την πολιτική λιτότητας του Ραχόι.

«Ραχόι, το μέλλον σου είναι πιο μαύρο από το κάρβουνο!» ήταν το πιο χαρακτηριστικό σύνθημά τους. «Αν η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει να σωπάσουμε, εμείς που είμαστε οι πιο σκληρόπετσοι θα δείξουμε στους άλλους πώς μπορούμε να τελειώνουμε με όλα αυτά» είχε δηλώσει την Τρίτη το βράδυ στη γαλλική «Λε Μοντ» ο 48χρονος ανθρακωρύχος Ραμόν Πέρεθ.

Πολύ πιο εμπρηστικές ήταν οι δηλώσεις στην επίσης γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» του Κάρλος Κασάδο, χειριστή μηχανήματος εξαγωγής άνθρακα: «Δεν μπορεί κανείς να σβήσει με μια γραμμή την ιστορία ενός ολόκληρου τομέα που έχει ζήσει γενιές Ισπανών. Οι ανθρακωρύχοι είναι αυτοί που ξεκίνησαν τους κυριότερους αγώνες. Θυμηθείτε τον εμφύλιο πόλεμο, άρχισε στην Αστούριας, στα βάθη του ορυχείου!» τόνισε μεταξύ άλλων.

Η αστυνομία χτύπησε, ως γνωστόν, τους ανθρακωρύχους έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας, τραυματίζοντας 75 άτομα. Οι «απώλειες» αυτές δεν πρόκειται να αναστείλουν τις μαχητικές κινητοποιήσεις τους. Το πιθανότερο είναι πως οι συγκρούσεις θα γίνουν σκληρότερες.

«Ο Ραχόι έχει απόλυτη πλειοψηφία, αλλά είδαμε σε άλλες χώρες ότι ακόμη και κυβερνήσεις με απόλυτη πλειοψηφία μπορεί να πέσουν γρήγορα» δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου ο Φρανθίσκο Λόνγκο, καθηγητής σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Βαρκελώνης, έχοντας προφανώς κατά νου την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και πώς αυτή κατέρρευσε όταν άρχισε να υλοποιεί την πολιτική του Μνημονίου, παρά την άνετη, απόλυτη πλειοψηφία που είχε στη Βουλή.

Το βέβαιο είναι ότι και στην Ισπανία τελικά η δεξιά κυβέρνηση κινείται σε πλαίσιο Μνημονίου που επέβαλε η Γερμανία για να δοθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Απλώς η Μέρκελ έκανε στον ομοϊδεάτη της Ραχόι την παραχώρηση να μην επισημοποιηθεί το Μνημόνιο για να μην εξευτελιστεί τελείως ο Ισπανός πρωθυπουργός.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Η Δεξιά έκανε και εκεί... «κωλοτούμπα»

ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ είναι οι Ισπανοί με την ανενδοίαστη παραβίαση των θεμελιωδών προεκλογικών υποσχέσεων του ηγέτη της Δεξιάς Μαριάνο Ραχόι. Τα εντελώς αντίθετα από όσα διακήρυσσε προεκλογικά κάνει τώρα. Δεν θα αυξήσω τον ΦΠΑ, είχε υποσχεθεί, τον πήγε από το 18% στο 21%. Θα μειώσω τους φόρους, είχε υποσχεθεί, αλλά ταράζει τον κόσμο σε νέους φόρους, μειώνει τα κοινωνικά επιδόματα, άρχισε να «τσεκουρώνει» τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και πάει λέγοντας. Αυτό το έργο, άλλωστε, το έχουμε δει και στη χώρα μας και ξέρουμε πολύ καλά πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια. «Οι καταστάσεις άλλαξαν και πρέπει να προσαρμοστώ. Δεν υπάρχει χώρος για φαντασιώσεις ή πρόχειρες απερισκεψίες, δεν έχουμε επιλογή!» δήλωσε με πολιτικό θράσος.
ethnos.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ισπανοι ενωθειτε και φατε τον τον κερατα πριν καταντησετε σαν κι εμας εδω....ολα τα γουρουνια την ιδια μουρη εχουν.....

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτο.....