Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Τροπολογία βόμβα! Στο στόχαστρο της εφορίας 8,5 εκατομμύρια πολίτες


Την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες είναι ένα βήμα πριν την εξαθλίωση και έτοιμοι να βγούν ξανά στους δρόμους, τολμάνε και φέρνουν νέα τροπολογία «βόμβα» για 8.500.000 φορολογούμενους...


Η τροπολογία κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εφορία από δω και πέρα δεν θα προσδιορίζει το εισόδημα μόνο βάσει των εισοδημάτων που δηλώνει ο φορολογούμενος αλλά ελέγχοντας τραπεζικές καταθέσεις, καταγράφοντας αναλυτικά καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια και διασταυρώντας άλλες πηγές εισοδημάτων και αποταμιεύσεων.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, καθώς με την τροπολογία αυτή το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους επιτηδευματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου θεωρείται, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, αναγκαία στα πλαίσια μιας ισορροπημένης στρατηγικής φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών φορολογικών υπηρεσιών και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης μέσω της επιτάχυνσης των ελεγκτικών διαδικασιών, της έγκαιρης βεβαίωσης και της άμεσης είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, η εφορία μέσω «σοφιστικέ» προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα αναλύει τη ρευστότητα του φορολογούμενου, δηλαδή το βιοτικό του επίπεδο, αν ζει πλουσιοπάροχα κτλ., τις αγορές διαφόρων προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για υπηρεσίες και ο,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταγραφεί η φορολογική συμπεριφορά του πολίτη.

Στη συνέχεια θα ελέγχονται όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά, αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά.

Με τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα 8.500.000 πολιτών, τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Επί των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν θα εφαρμόζονται οι φορολογικοί συντελεστές.

Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η τροπολογία προβλέπει ακόμη ότι πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση και ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.

Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά, οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις συσχετίζοντας τα ποσά με τη φορολογική και καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη.

Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος απόκτησε με μετρητά περιουσιακά στοιχεία (π.χ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κτλ..) και δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει από τα δηλωθέντα εισοδήματά του τότε θα επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολογία.
 Πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια μαλακία των "εγκεφάλων" που μας κυβερνούν! Έτσι και οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει με κάποιο κομπόδεμα στην άκρη, θα τα "σηκώσουν" και μετά θα μιλάνε ξανά για ανακεφαλαιοποίηση (δηλ. μεταφορά του χρέους των τραπεζών και πάλι στους Έλληνες). Ο.Κ. ένα κάρο διδακτορικά ενός κοκόρου γνώση...

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΦΙΛΕ, ΑΠΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΛΑΣΟΥΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ,
ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΛΟΙ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗΝ ΔΗΘΕΝ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ

....ΚΑΙ ΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...