Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

«Πρόσω ολοταχώς» για πώληση της ΣΕΚΑΠ


Στα χέρια του ειδικού εκκαθαριστή κ. Νίκου Μαράντου το μέλλον της
Πρόθεσή του η ιδιωτικοποίηση και όχι η εκκαθάριση, σύμφωνα με διαβεβαίωσή του σε Κοντό – Ταρενίδη. Ποιες λύσεις υπάρχουν για την ΕΒΖ...


Γράφει η Μαριάννα Ξανθοπούλου

«Στα χέρια» του ειδικού εκκαθαριστή του «κακού» κομματιού της ΑΤΕ κ. Νίκου Μαράντου βρίσκεται η τύχη των θυγατρικών της μετά την ένταξή τους στην «κακιά ΑΤΕ» μεταξύ των οποίων και η τύχη της ΣΕΚΑΠ και την ΕΒΖ.

Και για την μεν ΣΕΚΑΠ υπάρχει ήδη ένας διαγωνισμός που έχει κηρυχθεί άγονος από την ΑΤΕ (πριν την πώλησή της στην Τράπεζα Πειραιώς) μετά την αποχώρηση του Ινδικού ομίλου, για την δε ΕΒΖ χθες, Τετάρτη 29 Αυγούστου ήταν η κομβική ημερομηνία καθώς εξέπνευσε το τρίμηνο από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των τριών ενδιαφερομένων (Επίλεκτος, Polski Cukier, Litex).

Όχι στην εκκαθάριση ναι στην πώληση της ΣΕΚΑΠ
Αναπτερώνονται οι ελπίδες των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, από το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν την Τρίτη το μεσημέρι με τον ειδικό εκκαθαριστή κ. Μαράντο ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός, παρουσία του προέδρου της μεγαλομετόχου ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτη Ταρενίδη, ο οποίος και μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι η πρόθεση του εκκαθαριστή είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και όχι η εκκαθάρισή της. Του ζητήθηκε δε επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης δεδομένου ότι η εταιρεία παλεύει με το χρόνο…Κάτι που είναι εφικτό καθώς δεν είναι πλέον η ΑΤΕ στη μέση και η διαδικασία έχει ελαφρυνθεί από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Σημειωτέον ότι ό εκκαθαριστής έχει τη δικαιοδοσία άμεσα να απευθυνθεί δι επιστολών σ’ όλους αυτούς που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά και σε νέους και να αξιολογήσει τις προσφορές σε συντομότερο χρόνο, κάτι που όπως σημείωσε ο κ. Ταρενίδης, προτίθεται να κάνει ο κ. Μαράντος σύμφωνα με διαβεβαίωση του ιδίου. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας μέχρι στιγμής έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον του δι’ επιστολής προς το υπουργείο Οικονομικών η οποία έχει κοινοποιηθεί και στον κ. Μαράντο η εταιρεία του Ηλία Παπαδόπουλου στην οποία όμως - σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν κατατίθεται οικονομική προσφορά.

Εν αναμονή των εξελίξεων
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν πληρωθεί ένα μισθό την Παρασκευή (υπολείπονται άλλοι δύο οφειλόμενοι) βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας πως και πως ένα καλό νέο για την εταιρεία καθώς είναι συνδεδεμένο μ’ αυτή το εργασιακό τους μέλλον. Και το καλό νέο είναι η πώληση όσο το δυνατό πιο γρήγορα και σε καλή τιμή αλλά παράλληλα και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σ’ ότι αφορά την καθημερινότητα της εταιρείας, η διοίκηση της οποίας πλέον ασκείται από τον κ. Μπίτο και τους διευθυντές, δεδομένου ότι επικρατεί μια σύγχυση γύρω από το αν παραμένει ή όχι ο υπό παραίτηση πρόεδρος κ. Πράτσος ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι άφαντος επί μήνες (παρά το γεγονός ότι ο μισθός του καταβάλλεται κανονικά), δεν παρουσιάζει προβλήματα από την τελευταία δυσμενή εξέλιξη της καταγγελίας όλων των δανειακών της συμβάσεων από την ΑΤΕ. Κύκλοι της εταιρείας εκτιμούν ότι ο μεγάλος φόβος ήταν μήπως η εταιρεία «σκάσει» από κάποιον προμηθευτή που θα θελήσει να κάνει άμεσα απαιτητές τις οφειλές της, κάτι που δεν έχει γίνει παρά μόνο σποραδικά από κάποιους και είναι κάτι που αντιμετωπίζεται.

Οι λύσεις για την ΕΒΖ
Σ’ ότι αφορά την ΕΒΖ όπως προειπώθηκε χθες έληξε η ημερομηνία που θα πρέπει να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες» αν οι προτάσεις τους γίνονται αποδεκτές ή απορρίπτονται όμως ακόμη τίποτε δεν έγινε γνωστό. Δεδομένου όμως ότι οι προσφορές - όπως εκτιμούν οικονομολόγοι - είναι πολύ χαμηλές πιθανότατα να κηρυχθεί και αυτός ο διαγωνισμός άγονος, παρέχοντας τη δυνατότητα να ξεκινήσει απ’ την αρχή η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζουμε ότι την μεγαλύτερη προσφορά την έκανε η Πολωνική εταιρεία (40 εκ. ευρώ, με δεύτερο τον «Επίλεκτο» 20 εκ. ευρώ ) και την Βουλγαρική εταιρεία (5 εκ. ευρώ) η οποία και έφυγε απ’ το «παιχνίδι». Η λύση αυτή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για δύο κυρίως λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με τα στενά χρονικά περιθώρια, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι το θέμα της ΕΒΖ να έχει κλείσει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012. Ο δεύτερος είναι ότι οι υποχρεώσεις της ΕΒΖ (όπως και της Δωδώνης) προς την ΑΤΕ μεταφέρονται τελικά στην Τράπεζα Πειραιώς, αντί για την «κακή» τράπεζα, όπως είχε πιθανολογηθεί αρχικά - και όπως ήλπιζαν αρκετοί επίδοξοι αγοραστές.. Κάτι που συνεπάγεται ότι τα δεδομένα για την εταιρεία –στην περίπτωση προκήρυξης νέου διαγωνισμού- δε μεταβάλλονται δραματικά ούτε αυξάνονται οι πιθανότητες προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι οι δυο ουσιαστικά ενδιαφερόμενοι (αφού η Litex έχει τεθεί εκτός «παιχνιδιού») να κληθούν από τον εκκαθαριστή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βελτιώσουν τις προσφορές τους αν θέλουν να αποκτήσουν την ΕΒΖ.

Να σημειώσουμε ότι η ΕΒΖ είχε κερδοφόρα χρήση (6 – 7 εκ. ευρώ) για φέτος.

Σχόλιο ιστολογίου: Το πραγματικά ενδιαφέρον τμήμα της πώλησης και των διαθέσεων της κυβέρνησης, θα φανεί στους υποψήφιους αγοραστές και σε ποιόν τελικά θα δοθεί η ΣΕΚΑΠ, η οποία πλήρωσε την πολιτική καπνού που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ η ύπαρξή της στην Ξάνθη έχει και εθνικά χαρακτηριστικά.