Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Κόντρα Τσίπρα – Στουρνάρα


Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «δεν είναι βιώσιμο» προκάλεσαν σκληρή κόντρα στη Βουλή ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι προκάλεσε ζημιά στην αξία της μετοχής του ΤΤ, η οποία οδήγησε στην έξοδο του από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
«Αν ήσασταν διευθύνων σύμβουλος μίας επιχείρησης και λέγατε για την επιχείρησή σας ότι δεν είναι βιώσιμη και ότι είναι σαπάκι, τι θα λέγανε οι μέτοχοι σας;
Αν ήσασταν Υπουργός σε άλλη χώρα και λέγατε κάτι τέτοιο θα ερχόταν ο Εισαγγελέας. Η κίνησή σας είναι αδιανόητη και είχε αποτέλεσμα το Τ.Τ. να βγει από το ταμπλό» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στο Γιάννη Στουρνάρα.

«Δεν είμαι διευθύνων σύμβουλος σε καμία επιχείρηση. Είμαι Υπουργός Οικονομικών και λέω την πραγματικότητα. Δεν είπα ότι το Τ.Τ. είναι σαπάκι. Τι έπρεπε να πω; Ότι το Τ.Τ. πάει καλά για να ανέβει η μετοχή;» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας και συνέχισε : «Η τιμή του Τ.Τ. τον τελευταίο χρόνο έχει πέσει κατά 90% επειδή η αγορά γνώριζε ότι έχει πρόβλημα. Η κυβέρνηση θα κάνει ό, τι καλύτερο. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο συγχωνεύσεων, μέσω των οποίων προσπαθούμε να επιτύχουμε τον άριστο αριθμό τραπεζών. Οι καταθέσεις προστατεύονται απολύτως και προσπαθούμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού θέσεις εργασίας».

Κόντρα για την Οικονομία

Οι τόνοι όμως ανέβηκαν ακόμα περισσότερο με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία. «Παρατηρείται αλλαγή κλίματος για την ελληνική οικονομία που πιστώνεται στον Πρωθυπουργό. Είμαστε ακόμα μέσα στο παιχνίδι και θα παραμείνουμε» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

«Πού βλέπετε την αλλαγή κλίματος; Μήπως ζείτε σε γυάλα και για αυτό δεν αφήνετε τον Πρωθυπουργό να βγει από το Μαξίμου για να τον δει λίγο ο ήλιος;
Πού βλέπετε την αλλαγή με την ανεργία να αυξάνεται; Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν βγαίνει με μειώσεις και περικοπές; Ή μήπως πιστεύετε ότι άλλαξε το κλίμα επειδή σας χτύπησε η Μέρκελ φιλικά στην πλάτη;» απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε : «Μας οδηγείτε σε καταστάσεις χειρότερες από την Αργεντινή. Σύντομα όμως ο ελληνικός λαός θα σηκώσει κεφάλι».

«Δεν έχετε να προτείνετε εναλλακτική λύση. Η Ελλάδα έχει πάρει 400 δις από τους μηχανισμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ζήσει ; Θα πήγαιναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και θα έλεγαν στα Κοινοβούλια τους : να δώσουμε λεφτά στους κακομοίρηδες τους Έλληνες επειδή τους αγαπάμε», ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών.

Έντονη όμως ήταν η αντιπαράθεση των δύο ανδρών και για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πέρασε νύχτα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αλλαγή του ποσοστού που έχει το δημόσιο στις ΔΕΚΟ» και ότι η έγκριση του ΔΣ του Ταμείου ήταν παράτυπη αφού δεν επετεύχθη η απαιτούμενη από τον νόμο πλειοψηφία.

Ο Γιάννης Στουρνάρας από την πλευρά του απάντησε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε «πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να κερδίσει χρόνο» και ότι ο διορισμός του ΔΣ είναι απολύτως έγκυρος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειδε κανενας απο σας κανα ευρουλακι απο αυτα τα 400 δις που λεει το βρωμοσκυλο? Τι μας λεει ρε παιδια η κοπρια? 400 δις που πηραμε σε 2 χρονια κ 400 τα δικαμας θα επρεπε να μην εχουμε το παραμικρο προβλημα! Ποιον δουλευουνε? Μας τα φωρτοσανε σαν χρεος ΧΩΡΗΣ να τα παρουμε!!!!!! Θελουν κρεμασμα η οχι? Ποιος κοπανος τους γλυφει ακομη κ μπορουν κ κυκλοφορουν στους δρομους ορθιοι? Δεν εχουμε καθωλου τσιπα πανωμας? Γιαννης!!!

Ανώνυμος είπε...

Στουρνάρα μπινέ πουτάνας γιε