Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοψήφισμα στη Γερμανία ζητά το περιοδικό Spiegel


Λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών από την ΕΚΤ οι οποίες έγιναν δεκτές με σκεπτικισμό από τη Γερμανία, το περιοδικό “Der Spiegel” καλεί την κυβέρνηση της χώρας να διεξάγει δημοψήφισμα για το μέλλον της Ευρώπης...

«Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Δύση χάρισε στη Γερμανία δύο δώρα. Τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ελεύθερων κρατών. Πάντοτε όλοι επιθυμούσαμε κάποια στιγμή αυτά τα δύο δώρα να συνδυαστούν και να δημιουργηθούν επιτέλους οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Αλλά υπήρξε αδράνεια και πολιτική αναποφασιστικότητα. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι Ευρωπαίου κοιτούσαν ο ένας τον άλλον με τόση δυσπιστία» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγκριτο περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Σύμφωνα με το “Spiegel” η αναμενόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της 12 Σεπτεμβρίου για τον ESM δεν αρκεί για να δώσει τις απαντήσεις για το μέλλον της ίδιας της Ε.Ε. «Αν υποθέσουμε πως η κρίση στην ευρωζώνη ξεπεραστεί πρέπει να δούμε πως η Δημοκρατία εμποδίζει την άμεση διάσωση του ευρώ και η άμεση διάσωση του ευρώ υπονομεύει τη Δημοκρατία» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Ο συντάκτης του άρθρου διερωτάται πώς μπορούν να συνδυαστούν οι Δημοκρατικές αρχές με την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης και αναφέρει πως ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης είναι η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ ο μεγάλος χαμένος είναι η νομοθετική εξουσία, ήτοι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
«Αν κάποιος θέλει να συνοψίσει τις αξίες της Ευρώπης αυτές θα μπορούσαν να είναι η Δημοκρατία, ο Διαφωτισμός, το κράτος δικαίου και οι σπουδαίες ανακαλύψεις στις φυσικές επιστήμες. Αυτά όμως δεν εμπόδισαν της Γερμανία να ξεκινήσει δύο πολέμους, ούτε να αποτρέψει το Ολοκαύτωμα. Παρά τις καταστροφές οι λαοί της Ευρώπης κατάφερναν να λύσουν τις διαφορές τους και να οικοδομήσουν την Ευρώπη […] η Γερμανία χρησιμοποίησε την Ευρώπη για να βγει από τη θέση του παρία και αργότερα με την Νομισματική Ένωση η Γαλλία προσπάθησε να συρρικνώσει τη δύναμη της Bundesbank ενώ η Γερμανία είδε το ευρώ ως ένα μέσο για να ενισχύσει την εξαγωγική της οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως η ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών της Ευρώπης –η οποία ήταν το κίνητρο της δημιουργίας της Ε.Ε- δεν γοητεύει πλέον την νέα παγκοσμιοποιημένη γενιά των Ευρωπαίων καθώς θεωρούν την Ειρήνη ως δεδομένο. Αναφορικά με την οικονομική κρίση το “Spiegel” υπογραμμίζει πως η δημιουργία μιας Νομισματικής Ένωσης χωρίς μια πραγματική Οικονομική και Πολιτική Ένωση είχε ως αποτέλεσμα κάθε χώρα να κάνει ό,τι θέλει. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το περιοδικό ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε ο γερμανικός λαός να αποφασίσει δημοκρατικά για τη μεταφορά εξουσιών και εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες και της δημιουργίας ενός αληθινού ευρωπαϊκού κράτους, τονίζοντας πως ακόμα και στην περίπτωση που καταψηφιστεί μια τέτοια πρόταση δεν πρόκειται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: protothema.gr